Vingklippt ÖFK kryssade i omstarten

Jonas Solberger

Ett vingklippt ÖFK fick med sig en poäng när Allsvenskan startade om. Laget saknade elva (!) spelare som fanns med under vårsäsongen, när laget fick 0–0 mot IFK Göteborg.

– Listan är lång, men de spelare som spelade i dag gjorde ett väldigt bra jobb, säger ÖFK-tränaren Ian Burchnall.

ÖFK gick till sommarvila med sex raka matcher utan seger. Den senaste segern kom för exakt två månader sedan, 3–0 hemma mot Helsingborg den 29 april. Det blev ingen seger heller mot IFK Göteborg. Gästerna var allra närmast segern via ett friläge av Emil Holm i den 88:e minuten, men ÖFK-målvakten Sixten Mohlin svarade för en mycket bra räddning.

– Vi är smått besvikna. Inte för att resultatet är katastrof. Att komma till Östersund och få med sig en poäng vet vi är tufft, men vi är besvikna sett till matchbilden, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

I ÖFK saknades elva spelare som fanns med i laget under vårsäsongen. Tesfaldet Tekie och Ravel Morrison har lämnat klubben, Aly Keita och Ronald Mukibi är på Afrikanska mästerskapen, medan Tom Pettersson, Charlie Colkett, Jamie Hopcutt, Jerell Sellars, Patrick Kpozo och Simon Kroon rehabtränar. Dessutom var Dino Islamovic avstängd.

– Det positiva är att vi trots det kan prestera på ett positivt sätt mot ett av de starkaste lagen i serien. Vi har varit lite sårbara defensivt tidigare under säsongen, strukturen var bättre i dag . Det tyder på styrka, men så klart vill vi ha tillbaka de här spelarna i form så snart som möjligt, säger Ian Burchnall.

Av de skadade spelarna är Tom Pettersson och Charlie Colkett de som närmast beräknas vara tillbaka, medan Jamie Hopcutt och Jerell Sellars har några veckor kvar. Ian Burchnall hade inga problem att välja ut startelva till matchen mot IFK Göteborg då listan av spelare att välja på inte var lång. Men detta är inte värsta skadeläget han har upplevt som ÖFK-tränare.

– Förra säsongen åkte vi till Trelleborg och hade två spelare på bänken, tror jag. Vi vann den matchen med 1–0. När ett lag har en tuff situation kliver de spelare som är på planen ofta fram och presterar, säger Ian Burchnall.

Poya Asbaghi, tränare i IFK Göteborg, var irriterad över att hans lagkapten Lasse Vibe fick ett gult kort för snack med domaren. IFK-tränaren efterlyste tydlighet kring reglerna.

Poya Asbaghi var besviken på de två tappade poängen, men hade också synpunkt på att hans lagkapten Lasse Vibe varnades för snack med domaren och nu är avstängd i nästa match.

– Vi fick tillsagt av domarna innan matchen att lagen ska vara varsamma med att bilda klungor runt domarna vid domslut, att bara lagkaptenen går fram och pratar. Lasse går fram och pratar, han säger inget fult, men får gult kort och är avstängd nästa match. Där får man välja, ska vi sluta skapa klungor, vilket jag är hundra procent för, eller ska ska vi ha en miljö på fotbollsplanen där ingen någonsin pratar med domaren, då är vi naiva. Vi måste kunna skydda domarna, men alternativet är inte att skapa en stämning på fotbollsplanen som liknar en begravning, där ingen får säga någonting. Kan vi få en tydlighet i reglerna? Det är det enda jag begär.

Title