Tino Ärling: – Jag har gjort jävligt dumma saker

Patrick Sjöö

Tino Ärling är den lärling och V75-kusk som figurerat i media det senaste året efter att ha åtalats för misshandel av en arbetskollega.

Nu väljer han för första gången att kliva fram och berätta.

– Jag har gjort jävligt dumma saker. Jag har erkänt att jag slagit till den här tjejen och att slå någon är aldrig försvarbart. Jag får ta mitt straff för det, men jag kan ju inte sluta att existera, säger Tino Ärling till Osdsport.se.

Han väljer nu att träda fram för att få berätta sin version om allt som hänt under det senaste året. Han var bland annat misstänkt för flera fall av misshandel, olaga hot, dataintrång och för att ha slagit en häst.

Ärling åtalades för två fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel. På övriga punkter friades han.

För ett par veckor sedan hölls rättegången och på fredag 31 mars klockan 14.00 meddelas domen av Eskilstuna tingsrätt.

– Det känns bara som att jag vill sätta punkt nu så jag kan gå vidare efter att jag har tagit mitt straff. Men det har snurrat så många olika rykten runt mig sedan det började skrivas om det här. Det är många anklagelser som inte alls stämmer och de flesta misstankar mot mig har också avskrivits. Till exempel att jag skulle ha slagit hästar eller att jag skulle ha utsatt någon för hot. Därför vill jag berätta min version.

Varför skulle vi tro på din version?

– Det behöver man inte göra. I många fall är det inte min egen version utan det är saker som hänt inför många människor så det finns många vittnen. Som jag blivit framställd i media är jag ju ett monster.

Han berättar om mars 2015 då en ny hästskötare började jobba i stall Roger Walmann på Solvalla där Tino Ärling arbetar.

– Det var en jättetrevlig och glad tjej, så det var inga konstigheter alls. På långfredagen 2015, på väg hem från V75 i Karlstad, fick jag ett sms av henne om jag ville följa med henne och ett gäng på fest. Jag valde att åka med. Inne på nattklubben inser jag att hon nog är intresserad av mig. Efter vi hade varit ute åkte jag inte hem utan till henne istället. Det var första gången vi var tillsammans. Vår relation pågick från april till september men vi träffades bara vid några tillfällen, berättar Ärling.

Du var gift och hade barn?

– Ja, jag vill verkligen inte säga att det inte var hennes fel att jag var otrogen. Jag gjorde ett enormt fel och det känns i hjärtat. Jag har svårt att förlåta mig själv och det jag gjorde mot mina nära och kära. Jag gjorde många illa.

Enligt Tino Ärling började tjejen, vi kan kalla henne Anna, att ringa mycket.

– Jag blockerade hennes nummer när jag åkte hem till familjen. Då började hon låna kollegors telefoner så hon kunde få tag i mig. Det slutade med att jag blockerade alla i personalen då jag åkte hem och låste upp dem då jag åkte till jobbet på morgonen.

Nu står du åtalad för två fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel mot henne. Hur ställer du dig till det?

– Det har hänt och det kan jag inte få ogjort. Jag får ta mitt straff för det.

Vad är din version till det som hände?

– Vid det första tillfället så hade jag min bästa kompis från Finland här. Vi var ute tillsammans och hon var också på nattklubben. Min kompis började ana att vi hade något ihop, men jag nekade till det. Jag började stöta bort henne då hon kom fram och det var givetvis jävligt oschysst. När vårt gäng stod inne på en restaurang på natten kom hon fram och började skrika rasistiska saker. En tjej på restaurangen, som också var rom, tog illa vid sig och kom fram och undrade vad det var frågan om. Jag fortsatte att försöka tysta tjejen, men hon slutade inte skrika åt mig och till slut drämde jag till henne. Vi var rätt många i vårt gäng så det fanns många vittnen på det jag gjorde, men även på vad hon skrek. Det är ju ändå mitt fel att jag inte kunde behärska mig utan i stället tog till våld.

– Det andra tillfället utspelade sig vid stallet då hon ville prata med mig, något jag inte ville. Hon sprang ifatt mig då vi släppt ut hästar i hagen och slog mig i huvudet. Jag vände mig om och svingade grimskaftet mot henne som jag höll i handen. Det träffade henne mellan axeln och huvudet. Det var ett vanligt grimskaft och ingen kätting som ryktena berättade. Jag höll i karbinhaken så inget av metall träffade. När vi kom kommer in i stallet skriker hon till en av de anställda att jag hade slagit henne. Vi satte oss i fikarummet och då slår hon mig med knuten näve i ansiktet inför en anställd. Det vittnade han också om i rätten.

– Tredje gången var också i stallet, då jag hade min fyraåriga dotter med mig. Nu vill jag inte berätta vad som sades i stallet och till min dotter men jag slog till den här tjejen med en pisk som jag höll i handen. Jag slog med ”backhand” om man säger så. Det var alltså inte jättehårt, men naturligtvis helt fel gjort.

Tycker du att det är förmildrande orsaker att du blev provocerad? Är det mer okej att slå en tjej då?

– Nej, och det har jag aldrig heller påstått. Det är lika dåligt oavsett. Men du ville höra min version och då berättade jag den.

Du var också misstänkt för många andra händelser. Du skulle ha försökt strypa henne och du har skickat sms till henne med hot och du har även i sms:en berättat att du har slagit en häst?

– Nu vill jag inte använda den här intervjun till att prata skit om den här tjejen. Vi kan nöja oss med att det fanns bevis för att dessa saker aldrig hade hänt. Jag blev friad från alla falska anklagelser redan under förundersökningen. Det handlade bland annat om falska sms. Nu går rykten om att jag ska ha slagit hästar, att jag hotat och förföljt en människa. Det är viktigt för mig att alla vet att det inte har hänt och att det inte finns några sådan misstankar emot mig.

Har dina passhästar kollats upp?

– Både ST och och Länsstyrelsen var här och kollade. Ingen av hästarna hade en enda anmärkning. Men alla som känner mig vet att jag nästan är fjollig med hästarna.

Du har hållit en låg profil sedan det här hände, men nu är du ute på banorna igen?

– Jag hade inget val den första tiden efter att nyheten kom ut på bloggen ingarssonopersson.se (numera trottosport.se). Jag fick ta emot många dödshot och jag har allt sparat. Jag åkte till Finland i tre veckor. Man kan väl säga att jag stängde av mig själv från 30 augusti till nu i mars. Jag har varit nervös vad jag skulle få för ansiktsuttryck emot mig nu när jag börjar vara på travbanorna igen.. Men det har inte varit några problem.

Tror du att du kommer att få straff från Svensk Travsport?

– Jag, har ingen aning hur de kommer att agera. Domen från tingsrätten kommer i morgon så de kanske inväntar den. Men jag vill verkligen fortsätta med travet som jag älskar och jag vill gärna jobba kvar hos Roger Walmann.

Att du hamnade i det här går knappast att skylla på någon annan än dig själv?

– Verkligen inte och det har jag inte sagt heller. Att jag var otrogen sårade många och inledde allt det här. Att sedan ta till våld då man blir provocerad är inte försvarbart. Jag har pratat med kriminalvården om att gå i ett behandlingsprogram om jag blir dömd till det. Men jag blev rädd av allt hat och uppståndelse i media där det kom fram så många osanningar. Nu har jag sagt det jag vill och nu sätter jag punkt och går vidare i mitt travliv. Det är säkert många som gjort saker i livet som de ångrar och som de aldrig tänker göra om.

På Svensk Travsport vill man inte säga något om eventuell påföljd.

– Vi kommer att ta del av tingsrättsdomen på tisdag och återkommer efter det, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Anna, som heter någonting annat i verkligheten, har tackat nej till att bli intervjuad.

Title