”Det hade varit roligt att starta Resolve i Östersund”

Patrick Sjöö

Åke Svanstedt laddar för att vinna sitt tredje elitlopp.

Måndag 22 maj lyfter planet med Resolve mot Sverige.

– Allt känns bra med Resolve. Han är pigg och glad, säger Åke Svanstedt till Osdsport.

Det specialchartrade planet med amerikanska stjärnhästar landar i Göteborg tisdag 23 maj, fem dagar innan Elitloppet. I år landar planet i Göteborg och därifrån bussas hästarna till Solvalla.

– Men Resolve ska få bo på Bjertorp när han kommer till Sverige. Jag kommer också att flyga till Göteborg för att stanna och umgås med mamma, pappa, Richard och Anders. Sedan åker jag upp till Solvalla under lördagen. Det är väl tveksamt att jag kommer att köra något lopp på lördagen. Både hästen och jag får lite annorlunda upplägg än förra året, säger Åke Svanstedt.

Resolve har sprungit ett kvallopp på 11,1/1609a och vunnit Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands på 09,9/1 810a. Fler starter än så blir det inte innan det är dags för elitloppsförsök sista helgen i maj.

– Jag tror på det upplägget. Men han får ju inte direkt vila innan elitloppet. Han får jobba hårt på sandbanan så det är ingen promenad i parken, säger Svanstedt och skrattar.

Vad händer efter Elitloppet om han är fräsch?

– Han flyger hem till USA igen, men det finns rätt så lite lopp för honom under juni. Han har lopp i slutet av juni.

Du kanske ska stanna kvar och starta honom i Jämtlands Stor Pris?

– Det skulle ha varit roligt att starta Resolve i Östersund. Jag har ju många minnen från just det loppet. Men det är omöjligt för mig att starta honom där.

Varför?

– Då måste han vara i Sverige över tre veckor och överskrider vi den tiden så måste han stå i karantän i fem veckor. Dessutom skulle han behöva transporteras till Amsterdam för att flygas hem så det skulle bli för jobbigt.

Vad har du för minnen från Jämtlands Stora Pris?

– Framför allt första segern med Zoogin då vi slog Copiad. Vi slog elitloppsvinnaren från dödens och det har väl aldrig varit så mycket folk runt den banan som det var då. Det var en sådan där travdag som jag aldrig kommer att glömma.

 

 

Title