Sema om senaste årets stora succé

Patrick Sjöö

Den här tiden förra året hade Ken Sema spelat i Superettan som bäst.

I dag är han en etablerad allsvensk spelare med OS-meriter och jagas av utländska proffsklubbar.

– Det har hänt en del senaste året, säger Ken Sema och skrattar.

 

I mitten av 1980-talet flydde Ndongala och Kiadila Sema från afrikanska Kongo tillsammans med dottern Lyra. De ville hitta ett bättre liv i Europa.

Efter några år flykt kom de till Sverige via Frankrike och hamnade i Åsele. Där växte familjen med ytterligare två barn, Amanda och Maic.

Familjen kände ganska tidigt att de hamnade lite väl högt upp i Sverige ville flytta söderut i sitt nya hemland. De föll för Norrköping där de bestämde sig att fortsätta sitt nya liv.

I Norrköping utökades familjen med sonen Ken.

– Det är klart att jag frågat mina föräldrar mycket om min bakgrund och hur de hade det i Kongo. När jag var åtta år så åkte vi dit och jag fick träffa mina släktingar. Eftersom jag kan språket så kunde jag ju kommunicera med dem och det betydde jättemycket. Vi hade kul och lirade mycket fotboll på stranden. De har inte så mycket, men de är glada att få leva och att ha mat på bordet. Det är klart att man känner sig privilegierad att ha fått växa upp här med gratis skola och sjukvård när man jämför med Afrika, säger 23-årige Ken Sema.

Nu har han bott i Östersund sedan januari förra året och han berättar att han har trivts i laget sedan första dagen.

– Det är en oerhört bra sammanhållning i det här laget. Alla är med alla och det spelar ingen roll om du kommer från Sverige, England, Afrika eller Asien. Alla känner sig som östersundare, säger Ken Sema.

Karriären började som 5-åring i IF Sylvia där han visade fin talang tidigt och den stora klubben i staden, IFK Norrköping, tog över honom när han var 12 år. När han var 19 år så tillhörde han A-laget, men fick inte spela en enda match.

Han lånades han ut till moderklubben IF Sylvia i ett år innan det blev Superettan med Ljungskile.

Där fick Östersunds FK syn på honom och en dag kom samtalet från Graham Potter.

– Jag hade ju mött ÖFK med Ljungskile och var imponerad över deras spel. De spelade väldigt osvenskt. Det var mycket hålla i bollen inom laget. Hitta passningsalternativ och inte stressa fram något. De var väldigt tålmodiga. Det är precis så jag vill spela så det kändes lite coolt att de ville ha mig. Efter att jag pratat med Potter så ville jag dit direkt, säger Sema.

Under träningslägret i spanska Salou förra året blev han ”inkilad” i laget och tvingades sjunga i matsalen.

– Jag sjöng ”Stand by me” och jag tror att jag gjorde succé. Jag har ju afrikanskt blod och i Afrika är det mycket dans och sång, säger Ken Sema och skrattar.

På planen har han gjort ännu större succé och många ytterbackar har nog varit sömnlösa efter att ha blivit uppsnurrade av den tekniske yttermittfältaren.

Hans fina spel i Allsvenskan gjorde också att många fick upp ögonen för honom. Både ledare i den svenska landslagsledningen och spelarscouter i europeiska storklubbar.

– Jag kommer förstås aldrig att glömma när Lars-Erik Hemgren i landslagsledningen ringde och berättade att jag kommit med i OS-laget. Det var en oerhörd glädje och jag ringde direkt hem till mina föräldrar och berättade.

Sema gjorde mål i genrepet mot Sydkorea och sedan blev det inhopp i samtliga matcher under OS-turneringen.

I början av det här året fick han återigen dra på sig landslagströjan. Då var det A-landslagströjan som gällde i januariturnén i Abu Dhabi.

– Det har varit ett fantastiskt år och det har hänt mycket. Men det passar mig bra. Jag gillar inte att höra “det kan ta lite tid så du måste ha tålamod”, säger Ken Sema och skrattar.

Framgångarna har fortsatt och Sema har varit en klart bidragande orsak att Östersunds FK spelar final på skärtorsdagen mot Norrköping.

– Det blir speciellt för mig att möta Norrköping där jag har blivit uppfostrad. Men nu är jag i ÖFK så då vill jag gärna besegra dem. Det känns lite konstigt att vi nu bara är en match ifrån spel i Europa. Vi ska vinna den här finalen hemma på Jämtkraft Arena, säger Sema.

På lördag drar den allsvenska säsongen igång med bortamatch mot Halmstad.

– Många säger att den andra säsongen i Allsvenskan är den svåraste. Jag tror inte på det. Vi har ett ännu bättre lag i år och vi har slipat på vårt spel. Jag är rätt säker på att det här året blir bättre än det förra, säger Ken Sema.

Samtidigt börjar flera europeiska storklubbar att rycka i ÖFK-stjärnan. Själv tar han dock uppståndelsen med ro.

– Visst vet jag att det finns ett intresse, men jag vet inte vilka lag det handlar om. Min agent har hand om det och jag har sagt att jag inte vill höra något förrän det finns något konkret. Nu är det bara ÖFK som gäller så nu är fokus bara på att göra en bra allsvensk säsong och att vinna Svenska Cupen.

 

Title