Rejäl defensiv uppryckning gav Jämtland första segern

Jonas Solberger

Efter tre tunga förluster är Jämtland Basket ett vinnande lag. Säsongens första seger, mot Norrköping, togs efter en rejäl defensiv uppryckning i andra halvlek.

– Varje spelare har ett beslut att fatta, om de vill spela försvar eller inte, säger lagkaptenen RT Guinn efter 90–78.

Steven Haney satte tre trepoängare på raken i ett mycket viktigt läge i matchen.

Det har varit en tuff inledningen på säsongen för Jämtland Basket, med tre raka förluster. Spelarna hymlar inte med att det har varit mentalt jobbigt.

– Det är alltid tufft att starta en säsong med 0–3. I första matchen påverkades vi av att Tavrion Dawson fick utgå med en bruten fot, och det tog vi med oss in i nästa match. Sedan fick vi en ny tuff förlust mot Luleå, som troligen är ett av de bästa lagen i serien, säger RT Guinn.

Lagkamraten Steven Haney håller med sin kapten, men ser också att laget hela tiden tar steg framåt.

– Det var speciella omständigheter i matchen mot Djurgården. Därifrån behövde vi lyfta oss. I tredje matchen spelade vi bra mot ett väldigt bra lag, som hela tiden straffar dig för dina misstag. Men vi har fortsatt jobba på och i dag började några saker stämma bättre. Vi får fortsätta jobba och inte stagnera, säger Steven Haney.

Även mot Norrköping, som precis som Jämtland har fått bygga ett nästan helt nytt lag i år, var Jämtland väldigt illa ute. I första halvlek sköt Jämtland dåligt, samtidigt som den rätta energin i försvaret inte riktigt fanns där.

Inför den andra halvleken samlade RT Guinn och assisterande lagkaptenen Jaan Puidet lagkamraterna i en ring.

– Vi sa till allihop att lugna ner sig. Vi spelade för ängsligt och snabbt. Vi ville få alla att lugna ner sig, så att vi kunde spela igenom våra spelsystem, säger RT Guinn.

Anfallsspel i basket byggs alltid från ett starkt försvarsspel och efter paus var det milsvid skillnad på Jämtlands defensiva intensitet, något som också togs upp i halvtid.

– Det var mycket bättre efter paus. Vi pratade om att kliva upp bättre i försvar redan från start, men vi gjorde det inte. När vi gjorde det kom vi igång bättre som lag. Vi måste hålla intensiteten uppe i en hel match, inte bara i en period eller fem minuter. Alla spelare har ett val att göra, om man vill spela försvar eller inte. Vill man inte spela försvar så behöver man bytas ut så vi kan byta in någon som vill, säger RT Guinn.

Efter en tung start för Jaan Puidet och hans lagkamrater har nu Jämtland tagit första segern i den här säsongens SBL.

Segern blev till slut enkel, 90–78. En stor segerorganisatör var Steven Haney, som satte tre raka trepoängare i ett mycket viktigt läge i matchen. Detta efter att hans skytte inte alls stämde i första halvlek.

– Mina lagkamrater har förtroende för mig, coacherna har det och jag tror på mig själv. Jag vet att om jag missar några skott kommer de till slut att börja gå i. Vår intensitet i försvaret fick igång oss offensivt. Sedan var publiken fantastisk. Vi behövde helt klart ge dem något att jubla över. När vi började anstränga oss och spela hårt fick vi igång dem och de fick igång oss ännu mer. Det var fantastisk atmosfär i hallen, säger Steven Haney.

Title