Papagiannopoulos: – Det var nära med Swansea

Patrick Sjöö

I höstas fick ÖFK-backen Sotirios Papagiannopoulos chansen att provspela med Swansea.

Strax efter ådrog han sig en svår knäskada.

– Det var nära med Swansea. Utan skadan är nog chansen stor att jag hade spelat där nu, säger Papagiannopoulos.

 

Sotirios Papagiannopoulos, som har grekiska föräldrar, växte upp i Solna tillsammans med mamma, pappa, storasyster Jotta och småsystrarna Evy och Eleni.

– Det var ganska bra att bara ha systrar. Alla tog hand om mig och jag hade det lugnt. De bråkade med varandra, säger ”Sotte” och skrattar.

Han inledde sin fotbollskarriär i AIK.

– Jag började att lira fotboll eftersom alla andra gjorde det, men jag spelade också basket och handboll. Någon stjärna var jag inte i fotbollen och det var väl först när vi blev juniormästare som 16-åringar som jag förstod av vi var rätt så bra, säger ”Sotte”.

”Sotte” spelade sex träningsmatcher med AIK:s A-lag innan han 2008 lånades ut till Väsby och Superettan. Det blev bara ett inhopp under den första säsongen, men totalt 28 matcher under de tre säsonger han spelade där.

Drömmen om att spela högre upp blev allt större och då han fick testspela med grekiska Artomitos FC så tvekade han aldrig. Men det blev aldrig någon kontrakt och han återvände till Sverige utan klubbadress.

Då hörde division 1-laget Akropolis av sig och till slut så bestämde sig ”Sotte” att spela där. Han blev också lagkapten.

– Lite konstigt var det förstås att sikta mot Allsvenskan och hamna i division 1. Visst kändes det som att ta ett steg åt fel håll, men samtidigt var det en grymt bra förening. Det blev som en nystart för mig, säger ”Sotte”.

Efter säsongen blev det Superettan igen. Nu med Assyriska med Azrudin Valentic som tränare.

– Han trodde mycket på mig och jag utvecklades verkligen i Assyriska.

Efter tre säsonger i Assyriska började flera lag att få upp ögonen för honom. Ett av lagen var Östersunds FK.

– När jag pratade med Graham Potter första gången så kändes det väldigt bra direkt. Han hade planer för mig. Jag åkte hem för att tänka över det och var ganska säker på att jag skulle skriva på, berättar ”Sotte”.

Men det blev ingen underskrift för det jämtländska laget. Innan ”Sotte” han göra klart med Östersunds FK kom grekiska PAOK in i bilden.

– Jag kände då att jag inte kunde tacka nej. Jag skulle få uppleva det riktiga fotbollslivet och spela stora matcher i landet där jag har mina rötter. ÖFK hade förståelse för mitt beslut, säger ”Sotte”.

Men det var mer eller mindre kaos i den grekiska klubben som bytte tränare tre gånger på fyra månader. Det blev bara åtta månadermi PAOK för ”Sotte” som lockades hem då Östersunds FK ännu en gång hörde av sig.

– När de tog kontakt så bestämde jag mig direkt. Jag har absolut inte ångrat det valet, säger Sotirios Papagiannopoulos som har kontrakt till sista december i år.

Men han hade kunnat lämna Östersunds FK redan i höstas då Premier League-laget Swansea hörde av sig.

– Jag åkte ju dit och provspelade och det gick riktigt bra. Jag kände att jag var nära att kunna få ett kontrakt. Men skadan förstörde ju allt.

Han gjorde illa ett knä i 60:e minuten i bortamötet med IFK Göteborg 26 september. Trots det så spelade han klart matchen. Efter matchen svullnade upp och röntgenbilderna visade på en svår knäskada.

– Beskedet kom som en chock. Jag trodde själv inte att skadad skulle vara så svår. Jag fick inleda med att gå omkring med en skena i tre månader som skulle stabilisera knät. Jag behövde hjälp med allt och jag fick bra stöttning av min flickvän Mikaela. Under rehabperioden har jag fått en fantastisk hjälp av Jenny Larsson och rehabgänget i ÖFK.

Under våren har han tagit sig tillbaka på fotbollsplanen, men det där kontraktet med Swansea blev bara en dröm.

– Om inte skadan hade inträffat så vet man ju inte vad som hade hänt, säger ”Sotte” som vill ta ännu ett steg i fotbollskarriären.

– Vad som händer efter den här säsongen vet jag inte i dag. Visst är drömmen fortfarande att komma ut i Europa. Men just nu fokuserar jag bara på att göra en bra allsvensk säsong med ÖFK, säger ”Sotte” som precis är hemkommen från ännu en galen match.

Förlust mot Malmö med 1–2. Sista målet kom förstås in 94:e minuten.

– Det har blivit för mycket av samma grej. Tungt att återigen tappa poäng i slutsekunderna. Men vi var en man mer och försökte gå för segern. Att det är ny match redan i morgon känns bra just nu, säger ”Sotte” som är inställd på en ny tuff fajt på Jämtkraft Arena klockan 19.00 på onsdagskvällen.

– Sirius är ett riktigt bra lag och de håller en bra form för tillfället. Men det är vår hemmaplan och vi ska visa att det är vi som bestämmer där. Nu har vi hemmamatch både onsdag och lördag och vi måste ta full pott om vi vill vara med och kämpa om topplaceringarna i Allsvenskan. Jag hoppas vi får ett enormt stöd från läktaren i jakten på nya segrar. Vi behöver allt stöd vi kan få just nu, säger Sotirios Papagiannopoulos.

Så köper du biljetter till ÖFK–Sirius (onsdag 17 maj, kl 19.00) och ÖFK–Kalmar (lördag 20 maj, kl 16.00)

På internet
På ostersundsfk.ebiljett.nu köper du biljetter till de matcher som är släppta. Välj e-post som leveranssätt och skriv ut biljetterna eller visa upp dem i din mobil.

I ÖFK-shopen
Vår klubbshop hittar du på Prästgatan 50 A. Klicka för aktuella öppettider.

Över telefon
Callcenter för biljettköp och frågor kring ditt köp via AXS Transticket: 0771-45 46 00. Telefontid: måndag – fredag 09:00-18:00, Lördag 10:00-15:00.

Ombud – Visit Östersund
Du kan även köpa biljetter på Turisbyrån.

Biljettlucka matchdag, Jämtkraft Arena
I våra allsvenska hemmamatcher öppnar biljettförsäljningen vid arenan två timmar innan avspark, om inget annat anges. Vi rekommenderar dock förköp – det är både billigare och du slipper köer vid arenan.

 

 

Title