ÖFK får inte kvalspela på Jämtkraft Arena

Patrick Sjöö

Östersunds FK hoppades få spela sin första kvalmatch till Europa League på Jämtkraft Arena.

Men då Uefa inspekterade arenan under tisdagen så godkändes den inte.

– Jag är inte förvånad över Uefas beslut att inte godkänna arenan. Jag anade vad de skulle peka på, säger Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg efter att Uefas besök.

Det som bland annat Uefas delegat slog ned på under rundvandringen var att området runt arenan inte är asfalterad. Så länge det går att plocka med sig grus och sten in på läktaren kommer inga Europamatcher att få spelas på Jämtkraft Arena. Så länge området inte är asfalterat så blir arenan inte ens kategori 2-klassad av Uefa.

Nu kan ÖFK bara hoppas på att Östersunds kommuns arenabolag, som äger Jämtkraft Arena, vill genomföra de åtgärder som behövs på stadionområdet för att arenan i slutändan ska bli kategori 4-klassad.

Om inte det görs så får ÖFK spela sina första kvalmatcher på annan arena. I första kvalmatchen på en arena som är minst kategori 2-klassad. Sedan på arenor som har kategori 3 och 4.

– Att behöva spela matcherna på annan ort skulle kännas ofantligt tråkigt. Jag vill inte att våra supportrar ska bli snuvade på kvalmatcher och gruppspel till Europa League i Jämtland. I nuläget har vi ingen fullt godkänd arena, men jag hoppas att vi har det när det är dags för de historiska matcherna, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Om ÖFK når vidare till den tredje kvalificeringsrundan till Europa League så måste, förutom bland annat asfaltering runt stadion, även planen byggas ut. Måtten måste vara 105×68 meter. Just nu är den 105×65 och där går det inte att få dispens. Sedan behövs en del förändringar göras för att underlätta medias jobb.

Skulle ÖFK nå play off krävs en klass 4-arena så måste det bland annat finnas 8000 godkända sittplatser.

– Jag hoppas att vi tillsammans med kommunen kan se till att alla Europamatcher som vi ska spela kommer att avgöras på Jämtkraft Arena och då måste vi påbörja alla åtgärder nu, säger Daniel Kindberg.

Title