Mats Djuse kör lärlings-EM på Mallorca i helgen: ”Det är så klart stort”

Jonas Solberger

Nyligen vann han V75-lopp under hemmabanan Östersundstravets största dag. Nu får Mats Djuse representera Sverige i lärlings-EM på Mallorca i helgen.

– Det är så klart stort att representera Sverige, säger Mats Djuse.

Brunflokillen Mats Djuse, som jobbar åt framgångsrike amatören Oscar Berglund, hade ett bra år på travbanorna 2018. Då vann han 26 lopp, bland annat ungdoms-SM på Åby, och körde in 1,9 miljoner kronor. I år har det gått ännu bättre. Hittills under 2019 har det blivit 28 segrar, bland annat i Wångens stora lärlingspris under V75-dagen hemma i Östersund, och 1,9 miljoner inkört. Den senaste segern tog han på Ovalla i lördags med Juni Goggen.

I helgen är han en av 13 kuskar som gör upp i lärlings-EM. Tävlingsplatsen är lite annorlunda – semesterön Mallorca.

– Det ska bli spännande. Speciellt eftersom det körs där nere. Det blir lite roligare än att det körs i Sverige eller Norge, det är man mer van vid, säger Mats Djuse.

Vad vet du om travsporten på Mallorca?

– Egentligen inte så mycket. Det är väl Trebol (spansk häst som numera har världsrekordet i antalet raka segrar) nu när han vinner så mycket där, och Timbal – Robert Berghs märr – som började där.

Mats Djuse hade ett bra fjolår på travbanorna – i år går det ännu bättre.

Han reser ner till Mallorca på torsdag och sedan är avgörs EM på fredag.

–Jag har trott att vi skulle köra både på fredag och lördag, men nu verkar det som att det bara är på fredag. Jag tror att det är fyra lopp på fredagen. Jag frågade Daniel Wäijersten i dag när jag var på Bergsåker. Han var iväg och körde EM för några år sedan och de hade kört fyra lopp.

Vad vet du om övriga kuskar och hästarna du ska köra?

– Jag vet inte alls vad jag ska köra för hästar. Kuskarna har jag inte så stor koll på, förutom Per Velte Kals – som representerar Norge. Vi gick på Wången samtidigt så honom känner jag ganska väl.

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, säger till travsport.se att Mats Djuse var den kusk som låg överst på listan av de kuskar som uppfyllde kriterierna för att få deltaga i lärlings-EM. För att göra det ska man bland annat ha vunnit fler än fem men färre än 100 lopp, och vara anställd hos en tränare. Svenska kuskar har segrat i lärlings-EM vid sex tillfällen, Mikael Carlstedt vann 1987, Per Lennartsson 1989, Micael Melander 1993, Erik Adielsson både 1997 och 1998 och Johan Untersteiner 2006.

Title