Krönika: Varför ska fotboll spelas i 94:e minuten?

Patrick Sjöö

Östersunds FK är laget som alltid är inblandat i galna matcher.

I eftermiddag var det dags igen.

Sex gula kort, tre röda och så ett avgörande i 94:e minuten förstås.

 

En fotbollsmatch är 90 minuter.

När Östersunds FK spelar fotboll är det dock inte de 90 minuterna som är mest spännande. Det är de där 4-5 extraminuterna som domarna alltid lägger på.

Hemma mot Göteborg så kvitterade Blåvitt på straff i 94:e. Borta mot Elfsborg tilläts hemmalaget plocka in två mål på övertid tror att ÖFK var en man mer. Kvitteringen på straff i 94:e.

Mot Hammarby trodde man att det skulle börja jämna ut sig då Jamie Hopcutt avgjorde i 94:e.

Men den här kvällen borta mot Malmö var det dags igen. ÖFK med nio utespelare mot Malmös åtta var enormt nära att avgöra. Brwa Nouris skott på övertid prickade stolpen. Sedan vändning, några ödesdigra misstag, och så plötsligt kunde i stället Malmös Erdal Rakip rulla in 2–1. Vad klockan stod på? 94 minuter förstås. Exakt 93,54 blev det ridå ner.

Tänk vad många extrapoäng Östersunds FK haft om matcherna varit 90 minuter. Varför ska fotboll spelas i 94:e minuten? Den frågan är lätt att ställa då man följer Östersunds FK.

Det här var en galen match där hemmalaget var strålande bra under 30 minuter i första halvlek. Ingen hade kunnat sagt något om de hade gått ifrån till en 2–0-ledning. Men Aly Keita var orubblig och det måste kännas extra tungt för honom denna kväll. Jag tappade räkningen på hur många kvalificerade räddningar han gjorde.

Domaren Magnus Lindgren hade fullt upp med sina kort denna dag. Sex gula och tre röda ryckte han upp ur fickan. Bråket mellan Behrang Safari och Hosam Aiesh slutade med rött för Safari och gult för Aiesh. Skillnaden i bråket var att Safari var tvungen att klappa sin motståndare lite lätt på kinden. Inte så farligt, men onödigt att riskera det röda.

Men Malmö klev ut i andra och med hjälp av en frispark kunde Markus Rosenberg frälsa hemmapubliken.

När så Franz Brorson körde över Saman Ghoddos har jag svårare att förstå reaktionerna om att det inte var utvisning. I mina ögon var det ett mörkrött kort. När så Jamie Hopcutt sedan la sig i och knuffade Brorson fick domaren sitt gyllene läge att ta ett rött kort även på Hopcutt. I en annan situation så hade Hopcutts uppträdande blivit gult. Nu fegade domare Lindgren.

När Ken Sema prickade in kvitteringen efter ett fint ÖFK-anfall så såg det ut att bli minst en ÖFK-pinne i årets svåraste bortamatch. Men ÖFK var inte nöjda utan fortsatte att trycka på.

När Brwa Nouri prickade stolpen vände hemmalaget spelet snabbt och det resulterade i 2–1 genom Erdal Rakip.

Det var en del misstag på vägen mot avgörandet och det blev lite repriskänsla av både slutet mot Göteborg och Elfsborg även om de avgjordes på straff.

Nu går det inte att gråta över det här i särskilt många timmar. På onsdag är det ny match och då väntar formtoppade Sirius hemma på Jämtkraft Arena.

Då skulle jag kunna påstå att det måste bli en seger om inte ÖFK ska stå kvar på perrongen då tåget går med topplaceringarna i Allsvenskan.

Har du köpt biljett till matchen? Om inte är det dags att göra det nu.

Det är ÖFK som spelar och det innebär garanti för en galen onsdagkväll!

Title