KRÖNIKA: När det går över styr och ingen vet varför

Patrick Sjöö

Debatten de se senaste dagarna har varit märklig.

Eller debatt är det väl egentligen inte.

Efterspelet på sociala medier gick över styr och ingen vet varför.

Det handlar i alla fall vad som sades och inte sades och vad som skreks och inte skreks på Jämtkraft Arena i söndags då ÖFK tog emot Djurgården.

Det jag själv tillförde debatten var en intervju med en anonym åskådare. Jag ville bara höra varför den hatiska ramsan mot Brwa Nouri skanderades av honom.

Han berättade att det hör till att fans hjälper sitt lag att vinna matcher. Att få en spelare ur balans i motståndarlaget kan betyda mycket.

Jag förstår tanken att man vill vara lagets 12:e spelare även om jag tycker att visa ramsor går över gränsen.

Att han sedan fick gnälla över ÖFK-fansens supporterkultur och ansåg att det är okej för barn att skrika domarjävel på läktaren kunde jag ha lämnat oskrivet. Det var rätt irrelevant i sammanhanget.

Att supportern var anonym var hans eget val med åsikten ”i våra falanger så pratar man inte med media.”

Men när folk började kommentera intervjun så var det inte många som kan ha läst den särskilt noggrant.

Den här supportern var väldigt noga med att det som ropades på läktaren inte hade något med klubben Djurgårdens IF  att göra.

Det är varje enskild persons beslut att ropa. Ingen annans.

Att Djurgårdens IF inte stod bakom framkom ganska klart. För en supporter är det alltid viktigt att inte svartmåla sin egen förening.

När det gäller den kastade ölen var det inte supporterföreningen eller Djurgårdens IF:s beslut. Det var en enskild persons beslut som också får stå för konsekvenserna.

Om det nu var 1400, 1700 eller 2000 som skrek den hånfulla ramsan mot Nouri i söndags vet jag inte. Men det var i alla fall tillräckligt många som tog beslutet att skrika för att kunna överösta 5000 jämtar.

Det roligaste i debatten är ändå att någon ifrågasatte om intervjun var fejkad eller på riktigt.

Om jag hade haft en sådan fantasi skulle jag nog ha varit barnboksförfattare i stället.

Jag har hört att folk varit oroliga för att intervjun ska förstöra relationen mellan öFK och Djurgården. Jag hart hört att en film som låg ute, där lokala journalister ställde frågor till Djurgårdens sportchef Bosse Andersson efter presskonferensen, också skulle förstöra relationen. Utfrågningen av Bosse Andersson tillhörde dock presskonferensen och presskonferenser brukar filmas utan att man redigerar frågor som man inte tycker passar.

Men alla kan vara lugna. De båda klubbarna har fortsatt bra relation. För klubbarna är efterspelet ett storm i ett vattenglas.

I stället har det dykt upp en massa annorlunda inlägg i debatten. Som Fredrick Federleys pressekreterare Morgan Berglund-Williams märkliga agerande.

Han anklagade mig för att skriva på den här sportsajten då jag också är pressekreterare i ÖFK. Det var ett oerhört problem för honom då jag förknippades med ÖFK.

Själv skriver han ett mejl och går också ut i tidningen Expressen där han anser att det var riktigt att skrika att Brwa Nouri är en våldtäktsman och att Nouri borde sparkas. En pojke som döms för ofredande och olaga tvång som 15-åring i Sverige ska inte ha sonat det straffet efter 17 år?

Jag kan nog se ett större problem med att lägga fram dessa åsikter mitt i en valrörelse då man är starkt förknippad med Centerpartiet.

 

Title