Krönika: Jämtland lämnade festen i förtid

Jonas Solberger

Det var basketfest i Kungliga Tennishallen. Jämtland var inbjudna, men lämnade partyt tidigt.

Nykomlingarna Djurgården tog en historisk seger i deras första match och det var totalt rättvist.

För Jämtland finns mycket kvar att jobba på – fjolårets succésäsong kändes väldigt avlägsen i kväll.

För första gången på fem år har Stockholm ett lag i basketens högsta serie. Det behöver sporten, och intresset var stort när Djurgården gjorde debut i basketligan. Mer än 4000 människor hade löst entrébiljett till matchen mot Jämtland.

”Det här behöver svensk basket”, sa Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrke i SVT:s sändning inför matchen.

Inledningsvis var det också Jämtland som såg ut att ha fått mest energi av den festliga inramningen. Fjolårets semifinallag inledde högoktanigt och stänkte i 8–0 den första minuten och hade producerat 20 poäng efter de första fem minuterna.

Men Djurgården hade hela tiden svar att komma med. Torbjörn Gehrke tyckte efter matchen att hans lag hade försvarat alldeles för dåligt på Djurgårdens snabba uppspel och väldigt ofta straffades Jämtland under korgarna av Stockholmarnas landslagsmeriterade nyförvärv Adam Ramstedt och serben Lazar Radosavljevic.

I andra halvlek plockade Djurgården fram ett nytt vapen, ett enormt giftigt trepoängsskytte. Derrick Wilson och Bryan Alberts hade ställt in bössorna ordentligt, fem av åtta från Wilson och fyra av fem från Alberts straffade Jämtland enormt hårt.

Basket är en sport som ofta kan avgöras på rena tillfälligheter, men några sådana fanns inte den här kvällen. Djurgården tog en enkel seger och den var helt rättvis.

Jämtland då?

Nej, den här kvällen kändes Torbjörn Gehrkes lag väldigt lättläst. Jämtlandstränaren har i intervjuer inför säsongen framhållit hur laget har löst flera uppgifter på försäsongen som just ett LAG. Men den här kvällen grusades maskineriet ordentligt. Ofta gjorde Jämtlandsspelarna det svårt för sig och alternativen i anfallsspelet var få. När laget inte kunde anfalla via snabba uppspel och i stället tvingades ställa upp fem mot fem hände inte speciellt mycket.

Insideduon Tawrion Dawson och Jordan Semple sköt med bra skottprocent, men kändes ändå inte som de hot som de behöver vara under korgen. Dawson tvingades dessutom att utgå efter en kollision där ena foten vek sig under honom. Torbjörn Gehrke sa i SVT:s sändning att det såg ut som att foten var bruten. I sådana fall är det en extra tung smäll för Dawson och Jämtland.

Glädjeämnet i Jämtland var i vanlig ordning Jaan Puidet. Det är enormt roligt att se den estniske arbetshästen tillbaka i Jämtland. Han bidrar med enorm energi, men lyckades inte riktigt föra över den till resten av laget.

Det behövs för att Jämtland ska bli framgångsrikt den här säsongen.

Vad säger detta om årets Jämtland då?

Egentligen ingenting. En premiärmatch är alltid en speciell historia och mycket kan hända. Men helt klart har Jämtland en del kvar att bevisa.

Title