Jag har inte förstått hur stort det här är – har du?

Patrick Sjöö

Om jag ska vara riktigt ärlig.

Jag har nog inte förstått hur stort det här är. Är det förresten någon som förstår?

Östersunds FK har läge att slå ut Galatasaray från Europa League.

Det låter overkligt, men det är helt sant.

Jag har skrivit många spaltkilometer om Östersunds FK. Först som journalist på Östersunds-Posten i 20 år och sedan som pressansvarig i klubben i ett halvår.

Som pressansvarig följer jag laget på ett helt annat sätt. Det jag tidigare har gissat mig till som som journalist på ”andra sidan” har jag nu fått facit på. Vissa saker har jag anat medan andra har varit nyheter då man nu får sitta på första parkett.

Jag har tjatat rätt mycket om Graham Potters storhet som tränare. I går kväll överraskade han återigen på den stängda träningen på Türk Telekom Arena. Tyvärr kan jag inte berätta hur.

Men den dagen då han inte längre tränar det jämtländska laget ska jag avslöja det.

När det gäller Galatasaray och deras supportrar så är känslan att de är rätt övertygade på att sparka ut den lilla svenska klubben ur Europa League-kvalet. Men samtidigt har de allt att förlora.

Säkerheten runt ÖFK är stor här nere i Istanbul. Men sedan laget anlände vid 16-tiden i torsdags har det varit hur lugnt som helst. Inte en enda supporter har befunnit sig runt hotellet och inte en enda supporter fanns på plats vid arenan då laget kom till arenan under onsdagskvällen.

Naturligtvis kommer mottagandet att bli helt annorlunda i kväll. Eller som Galatasaray-fansen själva säger: ”Welcome to hell!”

Uttrycket föddes 1993 då Manchester United kom på besök i åttondelsfinalen i Champions League. 3–3 i Manchester blev 0–0 i Istanbul och Galatasaray tog sig vidare inför sin fanatiska hemmapublik.

Jag trodde att det skulle vara livat utanför hotellet på natten. Det fick jag också rätt i även om det inte handlade om Galatasaray-supportrar.

03.20 spratt jag upp i sängen då något skrålade in genom det öppna fönstret. Det var dock ett böneutrop och ganska långt i från supporterskrik.

Jag hade väntat mig en enorm anspänning hos grabbarna i ÖFK. Så är det absolut inte. Jag känner inte att någon är mer nervös än inför en allsvensk match. Stämningen i gruppen är fantastisk.

Om 2–0 räcker från mötet på Jämtkraft Arena återstår att se. Ingenting har varit omöjligt för det här laget så här långt. Det känns inte heller som det ska behöva ta stopp en torsdagkväll på Türk Telekom Arena.

Jag åkte hiss med assisterande tränaren Billy Reid efter kvällsfikat i går. Hans ögon lyste som ett barn dagen före julafton. Han behövde inte ens säga att han tror att ÖFK kommer att stå för en bragdartad insats under torsdagskvällen. Det såg man på honom.

I morse presenterade Graham Potter sin startelva för spelartruppen. Ett tufft jobb med tanke på hur bred och bra trupp han har till förfogande. Räkna inte med några större skrällar i uppställningen.

Naturligtvis är det många som kommer att bli besvikna över att inte får spela den här historiska matchen. Men så är fotbollen och det kanske kommer nya matcher i Europa League!

Om Graham Potter tillsammmans med sitt ÖFK nu gör det, på förhand, omöjliga och slår ut Galatasaray så är det väl dags att börja bygga på Potter-statyn?

Under onsdagskvällen testade jag stolarna på Galatasarays avbytarbänk och blickade ut över detta mäktiga stadion. Då började det att gå upp att det här inte är någon vanlig match.

Det är en sanslös match.

Det är jämtländsk fotbollshistoria.

Eller rättare i jämtländsk idrottshistoria.

I kväll smäller det!

Det är nog Tom Pettersson som förklarar känslorna bäst.

– Jag har nog alla tankar och funderingar som finns just nu. Nu går vi bara ut och kör och gör det vi är bra på och så får vi se hur långt det räcker. Det borde räcka långt.

 

 

 

 

Title