Jag har alltid fascinerats av domare

Patrick Sjöö

Jag vet egentligen inte varför.

Men jag har alltid fascinerats av domare.

De ska fatta ett beslut på någon tiondels sekund medan vi andra kan titta på reprisen 10 gånger innan vi säger att beslutet är åt helsicke. De har en otroligt utsatt roll.

Därför gnäller jag ytterst sällan på en domarinsats.

Men en sak har jag alltid undrat. Varför ska domare leva i en skyddad verkstad?

Jag började min journalistiska karriär 1988 på tidningen Nya Norrland i Härnösand. Vi blev kallade för ”domartidningen”. Det var inte på grund av att vi var kritiska mot domare. Tvärtom.

Framför allt jag och min kollega Ulf C Hellman hade någon slags förkärlek till domare. Vi skrev reportage om domare på ett sätt som ingen annan tidning gjorde.

Jag minns då jag följde med elitseriedomaren Jörgen Grundström till Gävle för att göra ”en dag med en ishockeydomare”. Jag minns alla intervjuer med Roger Öberg efter att han fruktade för sitt liv i en math mellan AIK och Boden.

Men jag minns också alla samtal med Tomas ”Kuben” Andersson som nog är den mest ödmjuka alla alla domare jag träffat. Vid åtskilliga gånger satt jag i periodpaus i Kempehallen och pratade med honom under en elitseriematch i ishockey. Det skulle nog inte vara möjligt i dagens SHL.

I och med att vi skrev så oerhört mycket positivt om domare så var det ingen som höjde på ögonbrynen då jag skrev något negativt om Anderssons, Öbergs, Grundströms och övriga domares insatser. Kunde vi skriva om spelare som gjorde bort sig så var det ingen fara att skriva när domare gjorde det.

Men jag upplever att det inte är så längre. Man vågar ju knappt nämna en domare längre. Då är man en domarhatare som inte förstår en domares jobb.

Jag vet att domaren dömer. Men om man tycker att det är dumt dömt så måste få tycka det. Han ingår liksom i spelet.

En allsvensk domare som tjänar 8400 kronor/match plus traktamente, reseersättning och hotell är kanske den på planen som tjänar mest. Det blir ju nästan löjligt att domaren ska vara i en skyddad verkstad.

Nämna domarens insats? Aja baja.

Jag har skrivit så många positiva ord om domarna i årets allsvenska som jag tycker har hållit en fantastiskt hög nivå. ( Jag kan också säga att jag fortfarande har en fantastiskt bra relation med fotbolls- och ishockeydomare på både nationell och lokal nivå.)

Men så kom den där matchen mot GIF Sundsvall då domare Bojan Pandžić hittade en straff för en situation som inträffade utanför straffområdet. Jag skrev vad jag tyckte om det var en del som reagerade över mina åsikter. Det menade att det var fel att ta upp domarens insats.

Men jag kommer alltid att skriva vad jag tycker. Och när domarteamet i Sundsvall havererade så vare det inget att hymla om. Varför gick inte linjedomaren in och rättade till det felaktiga domslutet?

Det kan jag fortfarande inte förstå.

Det här går ju inte att jämföra med en spelare som skjuter ett skott över mål. Det här var ju något som kanske var matchavgörande på en felaktigt sätt.

Men nu till den fråga som jag tycker är oerhört viktig.

Varför kan inte en domare eller domarteam bestraffas när man gör ett så uppenbart fel? En spelare som sprungit över hela planen och sparkat in bollen i eget mål hade nog inte spelat nästa match. Jag antar också att man hade startat en utredning om spelfusk.

Men vad hände i domarfallet i Sundsvall?

Tydligen ingenting. Jag antar att domarkontrollanten bara klappade om domarteamet och tyckte att matchen var okej.

Det går inte att tro annat eftersom man sätter upp domare Bojan Pandžić som huvuddomare i Östersunds FK:s hemmamatch mot AIK ett par veckor senare. Det kan väl enbart ses som en provokation från domartillsättarna?

Nu blev det fem gula kort (varav ett rött) till ÖFK och ett gult kort till AIK i en jämn match. Det kanske var rätt. Det har jag ingen åsikt om.

Men varför sätta domare Bojan Pandžić i den obekväma sits att återigen döma ÖFK efter den fatala blundern senast?

Huvudfrågan är: Varför ska domarna i allsvenskan jobba i en skyddad verkstad?

Spelarna i den högsta serien kämpar för att försöka hålla in sin plats i Allsvenskan. Håller man inte måttet flyttas man ner någon division.

Så borde det vara även för domare i min värld.

 

 

Title