Isabell från Vemdalen fick se sin passhäst In Toto Sund imponera stort

Jonas Solberger

In Toto Sund imponerade stort i Östersunds Stora Damlopp, där hon vann för Kajsa Frick från utvändigt ledaren. Skötaren Isabelle Eriksson från Vemdalen var lycklig över hästens insats.

– Den är helt makalös, häftig. Henne kan man lita på, säger Isabell Eriksson.

Vemdalstjejen Isabell Eriksson jobbar sedan fyra år tillbaka hos stortränaren Daniel Redén på Solvalla. Det är en meriterad samling hästar som den 23-åriga Vemdalstjejen får ta hand om. Conrads Rödluva, segrare i det största loppet för treåriga ston – Svenskt Travoaks – 2018, Heavy Sound, deltagare i Elitloppet i år och In Toto Sund, ett av Sveriges allra bästa äldre ston, är några av hennes passhästar.

– Vilken lyx. Det kanske man aldrig kommer få vara med om igen. Jag har det väldigt bra. Det är jättebra hos Daniel, fina hästar, bra arbetsvillkor. Jag har inget att klaga på, vi har det bra, säger Isabell Eriksson.

Sjuåriga In Toto Sund, som har tjänat snart fem miljoner, var storfavorit i Östersunds Stora Damlopp, ett av huvudnumren under första tävlingskvällen av årets största helg på Östersundstravet. När det kördes friskt om ledningen avvaktade kusken Kajsa Frick i kön. Varvet kvar placerades In Toto Sund utvändigt om ledaren och i sista sväng hade Solvallahästen tagit över kommandot. In Toto Sund hade sedan full koll på händelserna och vann enkelt före positivt spurtande hemmahästen Hope And Dreams.

– Hon är genomsnäll men senhård i lopp, hon ger sig aldrig. Jag har aldrig varit besviken på henne någon gång när hon har startat. Jag vet att hon ger allt varje gång, hon gör mig stolt. Det kändes som att det var bra att hamna i andraspår, för det var ännu blötare på innerspår som det såg ut. Dödens pallar hon, så jag var inte nervös för det. Men hon hade en bra häst i rygg. Det var nervöst på upploppet, min puls var troligen högre än hästens, som det såg ut, säger Isabell Eriksson.

Kusken Kajsa Frick var lyrisk över hästen och berömde det jobb som Isabelle Eriksson har gjort med In Toto Sund.

– Det är kul när en sådan som Kajsa kör, som verkligen tar vara på chansen och tycker att det är häftigt att få köra. Hon var helt lyrisk över hästen och det gör mig som skötare glad, säger Isabell Eriksson.

Helt omöjligt att hon själv hade fått sitta i sulkyn bakom sin passhäst var det inte, men en avstängning grusade de förhoppningarna.

– Jag kan inte lova något, men chansen hade ökat om jag inte hade varit avstängd. Det var jäkligt surt. Jag var helt knäckt faktiskt. Jag lyckades ha dålig anslutning bakom startbilen när jag körde en av mina passhästar i lopp och han skyggade mot bilen, så jag blev avstängd precis den här helgen. Det var surt, säger Isabell Eriksson.

Isabell Eriksson talar väldigt varmt om In Toto Sund. ”Henne kan man lita på”

Stall Daniel Redén är i vanlig ordning i ropet när det vankas stora travlopp. Stallets Double Exposure är storfavorit i Jämtlands Stora Pris och kanske satte In Toto Sund tonen för stallet med sin seger.

– Man får verkligen hoppas det. Det verkar bra. Hästarna verkar ha hittat någon form, även om det verkade mörkt där ett tag. Det är många som går bra och helgen började bra. Hon var inte riktigt sig själv i Elitloppet, men vi har inte hittat något som tyder på att något har varit fel. Så vi får hoppas att hon är bra. Hon ska ju vara i den här klassen, så vi får se vad hon kan göra, säger Isabell Eriksson.

En annan som hade en bra kväll  varkusktalangen Magnus Djuse. 19-åringen, som tog studenten från Wången samma dag, fixade en fin studentpresent till sig själv när han vann tre lopp. Segervapnen hette Samira Exclusive, Timetobecool och Järvsö Ingrid – som tog sin femte raka seger.

Title