Hemmahäst och Elitloppshästar kryddar 25:e upplagan av Jämtlands Stora Pris

Jonas Solberger

Höjdpunkten för länets travälskare står för dörren. På söndagen lottades fältet till Jämtlands Stora Pris – som i år bjuder på både Elitloppsdeltagare och en hemmahäst.

Det är den 25:e upplagan av Jämtlands Stora Pris som avgörs på Östersundstravet på lördag. Premiärloppet 1995 bjöd på den klassiska upploppsduellen mellan Zoogin och Copiad, där den förstnämnde gick segrande ur striden.

2018 gjorde Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express comeback på svensk mark och imponerade enormt när han vann Jämtlands Stora Pris överlägset och krossade löpningsrekordet. Segertiden skrevs till 1.10,0a/2 140 meter.

Hur fort det kommer gå i år återstår att se, men klart är att det är ett intressant och jämnt fält som Östersundstravet har fått ihop. Två Elitloppsdeltagare, Stefan Melanders Milligan’s School och Daniel Redéns Double Exposure, dyker upp i Östersund. Det gör också två italiensktränade hästar, Pietro Gubbelinis Voltaire Gifont och Alessandro Gocciadoros Volnik du Kras – som visade upp sig i Östersund redan i fjol.

Som grädde på moset får vi även se en hemmahäst – Oscar Berglunds Shocking Superman.

Här följer en genomgång av startfältet. Förstapriset i Jämtlands Stora Pris är 700 000 kronor.

Shocking Superman

Hingst 6 år e. Orlando Vici – Bernadette’s Cat (e.Pine Chip)

Resultat: 19 starter 3–7–0  1 620 488 kronor

Tränare: Oscar Berglund, Östersund

Kusk: Rikard N Skoglund, Bergsåker

Kommentar: Roligt med en hemmahäst i Östersundstravets största höjdpunkt för året. Shocking Superman kom till framgångsrike amatören Oscar Berglund i mars i år och har gjort fyra starter för sin nya tränare – alla har slutat med andrapris. Hästens största seger är triumfen i Kriteriet som treåring i hemlandet Norge 2016 får sin tidigare tränare Björn Goop. I det loppet besegrade han bland annat årets Elitloppsfinalist Looking Superb. Fältets minst rutinerade häst men ett spännande inslag i loppet.

Här kan ni se Shocking Supermans seger i Norskt Travkriterium 2016.

Milligan’s School

Hingst 6 år e. Yankee Glide – Tori Ann (e. S.J’s Photo)

Resultat: 71 starter 15–14–6  8 727 994 kronor

Tränare: Stefan Melander. Solvalla

Kusk: Carl Johan Jepson, Färjestad

Kommentar: En av två Elitloppsdeltagare i årets fält. Då räckte inte Milligan’s School till finalplats. Fjolåret var däremot fantastiskt för sexåringen med skrällsegern i Sundsvall Open Trot och andraplatsen i Trotting Masters-finalen i Östersund bakom Propulsion som största höjdpunkter. Tränaren Stefan Melander har vunnit Jämtlands Stora Pris tre gånger, 2001 med Igor Brick, 2003 med Scarlet Knight och 2011 med Iceland

Charrua Forlan

Valack 9 år e. Up Front Larry – Friska Bar (e. Frisky Frazer)

Resultat: 91 starter 24–21–9  3 938 200 kronor

Tränare: Hans-Owe Sundberg, Solvalla

Kusk: Torbjörn Jansson, Solvalla

Kommentar: Mycket startsnabb häst och loppets troliga ledare. Var mycket knappt slagen från ledningen i Örebro näst senast och deltog i ett försök till Sweden Cup i senaste starten. Deltog i Jämtlands Stora Pris även 2018, slutade oplacerad bakom suveräne vinnaren Readly Express.

Double Exposure

Sto 6 år e. Donato Hanover – K.D. Girl (e. Self Possessed)

Resultat: 37 starter 17–4–3  4 669 834 kronor

Tränare: Daniel Redén, Solvalla

Kusk: Örjan Kihlström, Solvalla

Kommentar: Jämtlands Stora Pris har aldrig vunnits av ett sto tidigare. Däremot har tränaren Daniel Redan två segrar, 2016 med Call Me Keeper och 2017 med Västerbo Highflyer. Redan är den store succétränaren i Sverige de senaste åren och har prenumererat på storloppssegrar. Han hade hela fyra hästar med i Elitloppet, varav Double Exposure var en av dem. Hästen har dominerat i stoloppen i vinter, men gjorde en slät figur i Elitloppsförsöket.

Queer Fish

Valack 10 år e. Varenne – Gambari (e. Victory Dream)

Resultat: 88 starter 29–14–9  3 515 700 kronor

Tränare: Magnus Träff, Bollnäs

Kusk: Ulf Ohlsson, Solvalla

Kommentar: Skrällde rejält när han vann Sweden Cup – ”Lilla Elitloppet” – i förra starten. Väldigt nyttig häst som vann Storsjöpokalen 2017 och var anmäld till Jämtlands Stora Pris i fjol, men petades ur loppet till följd av att banan valde att dela ut ett wild card. I år delas inga wild card ut, men hästen hade kommit med oavsett då han har tillräckligt med startpoäng.

Voltaire Gifont

Hingst 5 år e. Quaker Jet – Realm Of Fancy (e. Ginger Somolli)

Resultat: 40 starter 10–6–3  2 990 712 kronor

Tränare och kusk: Pietro Gubellini, Italien

Kommentar: Loppets mest spännande inslag. En tuffing som är van stenhårt motstånd nere i Italien och Frankrike. Under Prix d’Amerique-helgen startade han i storloppet Prix d’Luxembourg där han slutade i det slagna fältet bakom stjärnan Cleangame. I det loppet mötte han även blivande Elitloppsvinnaren Dijon. I den senaste starten slutade han fyra i Copenhagen Cup. Blir mycket spännande att följa här.

Mindyourvalue W.F.

Valack 6 år e. Hövding Lavec – Mind Your Manners (e.Dahir de Prelong)

Resultat: 53 starter 12–12–11  5 391 174 kronor

Tränare och kusk: Robert Bergh, Åby

Kommentar: Robert Berghs val av hans två hästar i loppet. En tuffing som har passat väldigt bra i Frankrike där han har tagit åtta av sina tolv segrar, varav fem raka segrar när han debuterade på fransk mark. Avslutade bra i senaste starten som tvåa bakom Elitloppshästen Sorbet i Gävle. Kan ge Robert Bergh hans tredje seger i Jämtlands Stora Pris. Den första kom 1998 med Remington Crown och den andra 2005 med Tsar d’Inverne.

Angle Of Attack

Valack 7 år e. Scarlet Knight – Magyare Turgot (e. Arnaqueur)

Resultat: 68 starter 19–6–4  2 434 637 kronor

Tränare: Robert Bergh, Åby

Kusk: Ove A Lindqvist, Umeå

Kommentar: Robert Berghs andra häst i loppet. Har också passat väldigt bra i Frankrike med två segrar på fem försök. Sedan återkomsten till Sverige har det däremot inte gått så bra. Hästen har blivit diskvalificerad i de två senaste loppen, senast i ett försök till Sweden Cup. Hästens pappa Scarlet Knight vann Jämtlands Stora Pris 2003.

Generaal Bianco

Valack 6 år e. Ufo Kievitshof – Zaskia Fortuna (e. Cocktail Jet)

Resultat: 41 starter 13–7–6  3 064 974 kronor

Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad

Kusk: Erik Adielsson, Solvalla

Kommentar: Väldigt speedig häst som kan flytta på sig bra över ett upplopp. Därför är bakspåret ingen nackdel då Östersundstravet har långt upplopp. Ännu segerlös i år efter fem starter. Provade en sväng i Frankrike i början av året, slutade trea i Copenhagen Cup och provade i Sweden Cup i förra starten – utan att gå till final.

Volnik du Kras

Hingst 5 år e. Varenne – Oijka du Kras (e. Park Avenue Joe)

Resultat: 19 starter 13–3–1  1 102 534 kronor

Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien

Kusk: Jorma Kontio, Solvalla

Kommentar: Tillsammans med Shocking Superman fältets minst rutinerade häst med bara 19 starter. 13 av dem har resulterat i seger. Hästen imponerade stort på Östersundspubliken redan i fjol då han vann ett försök i Bronsdivisionen den här dagen med halva upploppet. Nu år motståndet betydligt tuffare, men hästen är kanske inte helt avsågad. Kusken Jorma Kontio vann loppet i fjol med Readly Express.

2018 vann Readly Express och Jorma Kontio Jämtlands Stora Pris. I år kör Kontio fältets minst rutinerade häst – italienske Volnik du Kras.

Title