Finländsk guldtränare imponerad av ÖFK

Patrick Sjöö

Förra året förde han sitt lag till ett oväntat guld i finländska ligan.

Under veckan har han besökt ÖFK för att studera Graham Potters jobb.

– Det har verkligen varit lärorika dagar, säger IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg.

Egentligen var det inte någon som trodde att IFK Mariehamn skulle kunna spela hem det finländska guldet. Inte ens Peter Lundberg som fick kliva upp som huvudtränare efter ett par år som assisterande.

– Det var en överraskning för alla att vi vann. Några experter hade faktiskt tippas och sist. Men vi gjorde många saker bra under året och vi hade tur när det gäller skador och sjukdomar, säger Peter Lundberg.

I sin Lundbergs fortsatta tränarutbildning fanns det på schemat att besöka ett allsvenskt lag under året. Valet föll på Östersunds FK.

– Jag hade hört och sett så mycket om både klubben och om Graham Potter. Därför skickade jag ett mejl till Potter och frågade om jag fick göra ett besök. Jag har varit och besökt flera allsvenska klubbar, men ÖFK står för något annat än många andra. Det känns som spelarna här får utvecklas i lugn och ro och det är inget prat om resultat. Dessutom har jag varit förvånad över att spelare som tvingats lämna klubben ändå pratar så gott om Graham Potter, säger Peter Lundberg.

Han har också tjusats över det spel som ÖFK visat upp.

– Deras anfallsspel vill man gärna lära sig mer av. De spelar annorlunda än vi gör, säger Lundberg och ler.

Efter att ha följt Graham Potter under veckan så var det en nöjd finländsk guldtränare som lämnade Östersund.

– Jag är jättenöjd med dagarna. Det var så bra som jag hade hoppats på och det har varit väldigt lärorikt. De har verkligen fått till ett härligt arbetsklimat och jag har många saker med mig hem som jag vill diskutera med mitt coachteam och styrelsen. Bara det här med att äta frukost tillsammans varje morgon är en fantastiskt bra idé för gruppdynamiken.

Är ni favoriter i år till ett nytt guld?

– Absolut inte. Vi får kalla oss outsiders.

Title