Publikfavoriten Jaan Puidet hedrad över fansens erkännande: ”Den största äran du kan få”

Jonas Solberger

Jaan Puidet gillar Jämtland – och Jämtland gillar Jaan Puidet. Inför den här säsongen finansierade fansen hans återkomst till Jämtland Basket.

– Jag känner mig hedrad. Som idrottsman är det nog den största äran du kan få – att fansen vill ha dig tillbaka, säger den 27-årige estländaren.

Sedan 2015 har basketpubliken i Östersund varit van vid att se Jaan Puidet i Jämtlandslinnet. Under succésäsongen 2018/19 fanns han däremot inte med i truppen. Jaan Puidet vände hem till Estland.

– Jag och min förra agent pratade om att det var dags att gå vidare. Han sa att han kunde hitta en klubb åt mig någon annanstans. Men de erbjudanden han fick var inget som jag kunde leva på, säger Jaan Puidet.

Därför blev det en ny säsong i klubben TTU KK som han hade representerat tidigare. Kontakten med Jämtland behöll han även efter flytten hem till Estland.

– Jag följde dem och pratade med mina vänner här. Jag såg några matcher och kom även hit och såg en match när vi hade lite ledigt i Estland. Slutspelet kunde jag inte följa så mycket eftersom vi var mitt uppe i slutspelet i Estland och då låg fokuset på mitt eget lag. Men jag var glad för Jämtland att det gick så bra för dem i slutspelet. Jag vet hur det såg ut när jag kom hit och att det bara har gått uppåt sedan dess, säger Jaan Puidet.

Han beskriver utvecklingen som enorm sedan han kom till Jämtland 2015.

– Jag har pratat om det framför allt med Gustav Hansson. Det är helt annorlunda nu mot hur det var då. När jag kom hit höll de precis på att bygga den nya arenan och vi lockade kanske 600 personer på matcherna, nu senaste var det 1300. Spelare som kom hit då hade kanske inte Jämtland som förstaval heller. Jämtland var en liten klubb då. Men Erik (Westin), Nils (Johansson) och alla andra som har jobbat med media och allt annat runt klubben ska ha stort beröm. Jag har nog inte sett en basketklubb som har växt lika snabbt som den här, säger Jaan Puidet.

Säsongen 2017/18, som var hans senaste säsong i klubben, var Jämtland ett skott från ett gå till semifinal – något som klubben lyckades med säsongen efter.

– Jag kan fortfarande se det där skottet framför mig, hur det gick ring och ut. Vi hade gjort den bästa säsongen i klubbens historia och det var en tuff förlust att ta. På så sätt var det nog bra för mig att åka iväg en säsong, så jag kunde se det lite mer från sidan och uppskatta det vi gjorde mer.

Under året hemma i Estland har han hållit kontakt med coach Torbjörn Gehrke, som han beskriver sm en god vän, och när Jämtlandstränaren ville ha tillbaka honom nappade Jaan Puidet på det. Att Jämtlandsfansen ville ha tillbaka estländaren var också tydligt då hans övergång finansierades via projektet ”BKV-spelaren”, där privatpersoner är med och bidrar med pengar.

– Det känns fantastiskt. Människor väljer att du ska komma tillbaka och spela och de betalar pengar för det. Som idrottare är det nog den största äran du kan få.

Jaan Puidet kom till Jämtland första gången 2015 och tycker att Jämtland är en helt annan klubb än när han kom till Östersund.

Varför tror du att de valde dig?

– Jag tror att det var för att jag är en spelare som jobbar hårt. Den här staden består mest av hårt arbetande människor och jag tror att jag kanske påminner människor om det. Allt i livet kommer inte enkelt och när du jobbar hårt uppskattar folk det.

Det Jämtland Basket han kommer tillbaka till ser helt annorlunda ut än förra säsongen. Jaan Puidet beskriver laget som en enhet som jobbar hårt för varandra.

– Vi kommer väldigt bra överens, och det är en fördel för oss. Vi vill hjälpa varandra så mycket som möjligt inom laget. Vi har ingen superstjärna i laget och så länge vi spelar tillsammans och alla gör sitt jobb på rätt sätt tror jag att vi kommer bli väldigt svårslagna.

Hittills har Jämtland inte varit svårslaget. Efter två matcher väntar laget på sin första seger för säsongen.

– Första matchen var vi lite chockade på sätt och vis. Det är tufft att spela inför 4000 skrikande människor. Det är svårt att höra coachens instruktioner från bänken. Dessutom tappade vi Tavrion Dawson i den matchen, och det hade stor betydelse för vårt spel. Sedan gjorde Djurgården en fantastisk match offensivt. Defensivt var vi dåliga, som släppte in 108 poäng, men det kändes också som att det handlade om små misstag från oss. I andra matchen var vi inte mentalt redo. Det handlade inte om coachning, för coacherna behövde hjälpa Tavrion att komma från Stockholm när han blev skadad. Det handlade mer om mig och RT (Guinn), som inte lyckades få laget mentalt redo. Vi var slappa och gjorde inte det vi skulle. Vi agerade respektlöst mot fans och mot coachen, vi svek dem, vi skäms allihop för den matchen.

Jaan Puidet får snart sällskap i klubben av en annan estländare – bästa kompisen Toomas Raadik.

Under veckan blev det klart vem som Jämtland Basket ersätter skadade Tavrion Dawson med. Det blir en god vän till Jaan Puidet – estländaren Toomas Raadik.

– Jag skulle nog säga att han är min bästa vän. Sedan vi började spela tillsammans har vi umgåtts mycket. Han är också en hårt jobbande spelare. En väldigt smart person som verkligen spelar lagbasket. Han kommer passa bra in hos oss. Dessutom är han en stor spelare, som vi har brist på just nu. Både han och jag får tänka lite på att vi är här för att göra vårt jobb, med tanke på hur goda vänner vi är. Jag jämför det lite med om man jobbar på samma ställe som sin flickvän, att man inte kan vara på samma sätt på jobbet som man är hemma (skratt). Förra året när han och jag spelade tillsammans kunde coacherna fråga oss, ”var är din pojkvän?”, eller ”var är din flickvän?”, vi är väldigt goda vänner (skratt).

Title