Falkarna hyllades med applåder i Istanbul

Josefin Andersson

Inför returmötet mot Galatasaray i Istanbul gick det att läsa i media om vilket hårt klimat det är för bortasupportrar på Türk Telekom Arena och turkisk polis gick ut och varnade för att gå klädd i ÖFK-färger. Ett 30-tal Falkar och ÖFK-supportrar var på plats för att stötta laget. Här berättar Falken Mattias om sina upplevelser.

Mattias åkte ner till Istanbul tillsammans med sin mamma Karin. Redan på flyget träffade de Besiktas och Fenerbahce-supportrar som önskade dem lycka till och hoppades att ÖFK skulle slå ut Galatasaray.
– Något vi genomgående fick höra under vår resa var att ”vi önskar er lycka till, men ni kommer inte ha en chans, Galatasaray vinner med 5-0”, berättar Mattias.

Torsdagen den 20 juli beskriver Mattias som ett för honom numera heligt datum. Dagen kändes som en evighetslång väntan med mycket tid för uppladdning. Ett blandat gäng ÖFK-supportrar möttes upp för att umgås innan match.
– Vi var ett skönt gäng i åldrarna 26-86 år som satt med halsdukar och ÖFK-tröjor och kepsar. Galatasaray-supportrarna blev nyfikna på oss och ville gärna ta bilder tillsammans med oss, det var väldigt god stämning, säger Mattias.

På grund av långa bilköer var det inte möjligt för ÖFK-gänget att ta taxi till Türk Telekom Arena. Det fick istället bli den på förhand omtalat farliga tunnelbanan. Samtliga tog av sig sina supporterkläder och begav sig i samlad trupp till perrongen. Mattias beskriver ett hav av Galatasaray-supportrar som sjöng och hoppade under resan till arenan.
– De var fantastisk stämning, ett jäkla tryck med sång och trummor! Ingen av oss tyckte att det var det minsta obehagligt. Trots att vi inte bar några supporterkläder förstod de att vi kom från Sverige när de hörde oss prata och många önskade oss lycka till och sa att vi skulle förlora med 5-0. En riktigt häftig upplevelse.

Magisk inramning och en upplevelse för livet
Väl på plats på arenan och på den tilldelade sektionen var de cirka 30 ÖFK-supportrarna bevakade av ett 40-tal kravallpoliser. Mattias berättar att två av poliserna kom fram och sjöng ”Östersund, Östersund, heja heja Östersund” tillsammans med supportrarna när matchen var slut.
– Det var en magisk inramning, sången som Galasupportrarna sjöng i början av matchen var otroligt mäktig. De kom upp i ljudnivåer som jag aldrig upplevt tidigare, det går inte att jämföra med något i Sverige, det ringde i öronen i nästan ett dygn efter matchen, säger Mattias och skrattar.

Matchen blev en nagelbitare. Mattias beskriver att han upplevde det som att tiden stod stilla under den första halvleken och ju närmare pausvilan de kom desto mer steg hoppet för avancemang.
– Andra halvlek kunde inte ha börjat bättre! När Saman Ghoddos fälldes i straffområdet och Nouri gick fram till straffpunkten, tog några djupa andetag och kyligt satte den i mål visste jublet i den lilla ÖFK-klacken inga gränser. Vi kunde inte förstå att det hände på riktigt!

Trots Galatasarays kvitteringsmål kände Mattias att det var klart. ÖFK skulle gå vidare och hemmasupportrarna tycktes ha fått ett nytt favoritlag.
– Från att ha buat åt ÖFK i 65 minuter så började de applådera allt vi gjorde, det kändes helt surrealistiskt. När slutsignalen ljöd så stod säkert 80% av Galasupportrarna kvar för att hylla ÖFK, jag hade sjuk gåshud, berättar Mattias.

Hyllade av Galasupportar
Efter att ha stått kvar och hyllat ÖFK en lång stund fick supporterstyrkan vänta utanför arenan tillsammans med säkerhetspersonal.
– Galatasarays supportrar stod bakom ett kravallstaket och applåderade oss och ville ta bilder tillsammans med oss. Det var väldigt fint. Vi gav bort halsdukar som de kunde ha kvar som minne från matchen, säger Mattias.

Mattias beskriver resan, matchen och upplevelsen som något av det bästa han varit med om i sitt liv.
– Det var lite synd att inte fler vågade åka ner till Istanbul för det var verkligen en fantastisk upplevelse på alla sätt. Jag hoppas att fler tar sig till Luxemburg och förhoppningsvis även till playoff-matcherna om vi går vidare.

Mattias vill tacka alla som var på plats i Istanbul och delade upplevelsen med honom.
– Och till hjältarna på planen; TACK TACK TACK! Nu erövrar vi Europa.

 

 

 

Title