Falkarna deltog i nätverksträff för kvinnor i supporterkulturen

Josefin Andersson

Nätverk för kvinnor i supporterkulturen hade den 17-18 juni sin andra sommarträff sedan grundandet 2016. AIK stod som värd för helgen och det var första gången Falkarna hade representanter på plats.

Nätverk för kvinnor i supporterkulturen grundades 2016 och syftar till att stärka kvinnor i sitt supporterskap, supportrar från följande klubbar är idag engagerade: AIK, Djurgårdens IF, IF Elfsborg, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Malmö FF, Örgryte IS och Östersunds FK.

Under helgen togs guiden ”Handbok för en supporterkultur där tjejer får plats” fram för att ge stöd till supporterorganisationer som vill utveckla sin verksamhet för att vara mer välkomnande för kvinnor. Handboken, som består av en webbsida med 10 steg för en mer inkluderande supporterkultur, togs fram under helgen genom workshops av kvinnliga supportrar från svenska fotbolls- och supporterklubbar.
– Inför denna träff kände vi att vi ville få fram något mer konkret för att hjälpa supporterorganisationer att skruva sin approach för att inkludera fler kvinnor, berättar Anna Pierre, AIK-supporter och en av de som arrangerade årets möte, tanken är att vi nu ska skicka ut handboken till landets supporterorganisationer och hoppas att det ska väcka lite tankar.

De 10 stegen innefattar bland annat råd om hur man kan tänka kring bildval, hur rolltillsättningen i en styrelse kan bli mer jämställd samt hur man kan skapa sociala sammanhang för att locka kvinnor till supporterkulturen.
– Det är inga svåra saker utan enkla tips och råd, men det kan göra att fler tjejer kan känna sig välkomna i supporterkulturen. Något som alla supporterföreningar borde ha att vinna på, säger Linda Malvén, IFK Göteborgsupporter och medlem i nätverket.

Falkarna har sedan föreningen grundades medvetet arbetat för att alla ska känna sig välkomna. Nätverksträffen med kvinnliga supportrar från stora och väletablerade föreningar gav nya perspektiv och värdefulla erfarenhetsutbyten.
– Vi jobbar hårt för att du ska känna dig välkommen i Falkarna vem du än är. Vi har en gyllene möjlighet att bygga en inkluderande supporterkultur från grunden eftersom allt är nytt för oss i Östersund, säger Elin Grelsson Almestad, styrelseledamot i Falkarna.

Här kan du läsa handboken för en mer inkluderande supporterkultur:
www.inkluderandesupport.org

Citaten från Anna och Linda är hämtade ur nätverkets pressmeddelande.

Title