Ett meddelande på Facebook förändrade Curtis liv

Patrick Sjöö

Han slutade med fotbollen.

Det var inte roligt längre.

Då kom ett meddelande på Facebook som förändrade livet.

– Egentligen är det galet det som hänt de senaste åren, säger ÖFK:s Curtis Edwards som nu är en startspelare i Allsvenskan – mot alla odds.

Som sexåring var det bara fotboll som gällde för Curtis Edwards hemma i Middlesbrough. Han visade tidig talang i det lokala laget och spåddes en fin framtid. Som 11-åring var det dags för nästa steg då han gick till Morton FC.

Det var sjumannafotboll som gällde och anfallaren Curtis Edwards öste in mål.

Naturligtvis fick storklubben Middlesbrough Football Club ögonen på den talangfulle spelare och efter bara en och en halv säsong i Morton lockade de över honom.

– Som 16-åring gjorde jag min första match i reservlaget. A-laget spelade i andraligan och jag fick spela två vänskapsmatcher, men ingen seriematch, berättar Edwards.

Han började att se sig om efter andra alternativ. Han testade provspel i både Hartlepool och Bristol City. Men något kontrakt blev det inte.

I Middlesbrough visade han tydligt sitt missnöje då han inte fick starta matcher. I dag kan han erkänna att han inte uppträdde professionellt.

– Jag uppträdde oerhört barnsligt och omoget. Tänk om jag skulle hålla på så där i det här laget. Då hade Graham skickat mig direkt, säger Curtis Edwards och skrattar.

När inte fotbollen fungerade som han hade tänkt sig så bestämde han sig att lägga av. Han klarade inte motgångarna.

– Jag var 19 år och kände ingen glädje med fotbollen längre. Jag gav upp, säger Curtis.

Under två år var han borta från fotbollen.

– Jag lirade i farsans korplag på lördagarna. Det var den enda kontakten med fotbollen. Det klarade jag utan att träna, säger Curtis och ler.

Curtis började jobba som byggnadskonstruktör och lirade lite korpfotboll på lördagar. Drömmen om at bli fotbollsproffs existerade inte längre.

Efter två års frånvaro från fotbollen kom ett meddelande på Facebook som skulle bli början på en osannolik resa.

– Det var Dale Hopson, en gammal kompis till mig som skrev. Han berättade att han var i Sverige och spelade i en klubb som heter Ytterhogdal i division 3. Han hade tipsat tränaren om mig och undrade om jag var sugen att åka på ett litet äventyr.

En dag ringde tränaren Brian Wake för att försöka få över Curtis Edwards till Sverige.

– Han kände till att jag inte hade spelat de senaste två åren, men han ville att jag skulle komma över och testa. Jag kände att jag ville ta chansen, berättar Edwards.

Men förstod du att det var femte divisionen?

– Jag hade hört att det var division 3. Men då vi hade en 50-årig man på bänken i första matchen så förstod jag att det var en lägre division (skratt).

Han kom i juli 2015 och spelade i tre månader innan han åkte hem i oktober. Ytterhogdal var väldigt nöjd med honom och ville att han skulle komma tillbaka i februari.

– Jag minns att Brian Wake pratade mycket gott om en klubb i Sverige. Den hette Östersunds FK och enligt Wake så spelade de en fantastiskt fin fotboll. Jag lyssnade väl inte så mycket på honom. Östersund var inget som jag hade hört talats om, säger Edwards.

Han kom tillbaka till Ytterhogdal i februari och fortsatte att göra bra ifrån sig.

– Det var riktigt kul. Det var visserligen inte någon högre nivå, men jag trivdes och klubben hade många engelsmän med. Någon dröm att gå vidare i fotbollskarriären fanns inte, säger Edwards.

I juni förra året behövde ett allsvenskt lag låna spelare inför en träningsmatch. De frågade Ytterhogdal om de fick låna fem spelare.

– Klubben var Östersunds FK. Det var den klubben som Brian Wake hade berättat om. Jag och fyra grabbar till tog bilen till Stockholm för att vara med och möta Djurgården.

I Östersunds FK blev man mäkta imponerade över vad de fick se av Curtis Edwards.

– Billy Reid kom fram efter matchen och ville att jag skulle flyga med laget tillbaka till Östersund och träna med dem en vecka. Jag sa att jag behövde lite grejer som jag hade i Ytterhogdal så jag åkte bil hem. Dagens efter åkte jag upp till Östersund.

Där blev han kvar.

– Jag minns att många spelare kom fram efter första träningen och undrade vad fanken jag gjorde i division 3, säger Edwards och skrattar.

Sedan gick det undan. Den 6 augusti var han överraskande med i startelvan i hemmamatchen mot GIF Sundsvall. Han gjorde en strålande insats, liksom hela laget, i segermatchen med 4–0. Efter den dagen var Curtis Edwards varit given i ÖFK:s trupp.

I år är han en given startspelare.

Han slutade alltså med fotboll för två år sedan. Spelade i korpen med pappas lag. Testade femtedivisionen i Sverige efter den långa uppehållet och är i dag en av Allsvenskans mest heta spelare.

– Om man sätter sig ner och funderar så är det ju helt galet det som hänt de senaste åren. Just nu njuter jag bara av fotbollslivet och livet utanför. När jag kom till Östersund träffade jag Felicia som kommer från stan och vi har varit ett par ett år nu, berättar Curtis.

Någon engelska är inte tillåten i lägenheten.

– Nej, här är det bara svenska som gäller så att han lär sig språket, säger Felicia Olofsson och skrattar.

– Men jag svarar henne på engelska. Det känns som det kommer att ta ett tag att prata bra svenska. Det är ett väldigt svårt språk, säger Curtis.

I senaste matchen mot Hammarby låg han bakom båda målen och ser ut att bara bli bättre och bättre.

– Det fungerar väldigt bra för mig och jag har också mognat mycket som människa de senaste åren. Att vara barnslig och löjlig och uppträda illa då man inte får speltid funkar ju verkligen inte. Nu är det inte så att jag inte längre är barnslig. Utanför planen är jag det hela tiden, säger Curtis Edwards och skrattar.

 

Foto: Bildbyrån.

 

Title