Emilia Leo siktar på ny V75-seger med bästa kompisen Sign Me Up Too

Jonas Solberger

Emilia Leo har fina minnen från fjolårets Jämtlands Stora Pris-dag. Hon tog inte bara sin första V75-seger den dagen, hon tog en dubbel.

– Den dagen var speciell, säger hon.

Emilia Leo, 27-årig lärling med licens på Gävletravet, stod för fjolårets stora genombrott i svensk travsport. 84 segrar och nästan 5,5 miljon inkört var siffror som gjorde att hon utsågs till ”Årets komet” i svensk travsport. Starten på genombrottet kom under Östersundstravets V75-dag.

Där inledde hon med att vinna ett lärlingslopp med Oscar Berglund-tränade Hope And Dreams.

– Det är en dag som jag alltid kommer minnas. Det var en jätterolig dag på alla sätt och vis. Det var speciellt så klart att få vinna med Oscars häst, det var jättekul. Loppet löste sig perfekt för vår del och hästen var jättebra i ordning, så det var jättekul att vi fick lyckas, säger Emilia Leo.

Oscar Berglund har tidigare beskrivit Emilia Leo som en nära vän, som han får mycket hjälp av med hästarna.

– Jag tror att vi hjälper varandra. Vi har ganska lika syn på hur man tränar och sköter hästar. Man blir aldrig fullärd i det här. Det är bra att dela erfarenheter mellan varandra. Jag körde ett lärlingslopp åt Oscar för några år sedan och var målfotoslagen. Den hästen var jättebra. Efter det har vi haft lite kontakt, säger Emilia Leo.

Den andra segerhästen under dagen var ännu lite mer speciell. Den togs nämligen med hennes egentränade Sign Me Up Too.

– Det var också speciellt så klart med en egentränad häst, en häst som jag tycker väldigt mycket om. Den dagen var speciell, säger Emilia Leo.

Sign Me Up Too har vunnit tre V75-lopp och sprungit in över en miljon kronor. Hästen har en väldigt speciell plats i Emilia Leos hjärta.

– Förutom att det är en fruktansvärt bra häst är det min bästa kompis. Jag lever med honom. När han mår bra mår jag bra, lite så är det. Sedan är han så himla bra, det är roligt att få chansen att träna och ta fram en sådan häst.

Sign Me Up Too dyker upp igen under årets V75-dag i Östersund. Han är i nuläget favorit i V75-7, Storsjöpokalen. Emilia Leo tror att det kan bli fjärde V75-segern för duon.

– Vi ska försöka med det. Jag tror inte att han kan ta ledningen i första skedet från det läget, det är snabba invändigt och och utvändigt. Han är snabb själv, men inte så att jag tror att vi tar oss till ledningen i första skedet, men kanske i andra skedet att vi får överta. Han tål att gå utvändigt ledaren. Jag vill gärna undvika det, men av någon anledning hamnar vi där ibland. Men han brukar  alltid plocka ner den han går utvändigt om. Sedan om det kommer någon och speedar ner honom kan inte han göra så mycket åt, men han brukar alltid göra sitt jobb och plocka ner dem han ser.

Kan du vinna fler V75-lopp?

– Ja, med lite flyt i loppen är det inte omöjligt. Både Thelma de Glatigne (V75-1) och Whitsun Madonna (V75-3) är hästar som jag tycker om. Whitsun Madonna är en liten räsermerca. Det är svårt att säga vad hon kan göra från spår ett, men skulle vi inte hamna för långt bak och det löser sig blir jag inte förvånad. Hon är supersnabb om hon får lucka och får speeda sista biten.

Whitsun Madonna tränas av hemmaamtören Tina Loft och Östersundstravet är en speciell plats för Emilia Leo.

– Det har en ganska stor plats i mitt liv. Jag har gått på Wången så det här har varit min hemmabana några år. Jag känner mig hemma här. Jag kommer gärna tillbaka den här helgen.

Emilia Leo inledde helgen med att vinna det allra första loppet för fredagskvällen med hemmahästen Osah’s Bolt. Hon följde sedan upp med en fin andraplats i Östersunds Stora Damlopp med Hope And Dreams – samma häst som hon tog sin allra första V75-seger med.

När årets största travhelg i Östersund inleddes vann Emilia Leo det första loppet med hemmahästen Osah’s Bolt. Segern blev överlägsen.

Title