Dopingkontrollanter på besök hos ÖFK

Patrick Sjöö

Mitt under den gemensamma frukosten knackade det på hos Östersunds FK.

– Vi berättar aldrig på förhand när vi kommer på besök, sa Christer Kylsberg som är kontrollansvarig för Riksförbundets antidopinggrupp.

Riksidrottsförbundets antidopinggrupp hade valt ut tre spelare som skulle testats.

– Det handlar inte om att det finns någon misstanke om att svenska fotbollsspelare ska vara bloddopade. Riksidrottsförbundets antidopinggrupp har helt enkelt bestämt att det ska göras blodpass på fotbollsspelare precis som det gjorts med skidåkare. Vi kommer sedan att göra fler tester och får då fram en blodprofil för att se om det är några förändringar, säger Christer Kylsberg.

Hur togs ni emot när ni gjorde det oväntade besöket?

– Det var ett otroligt positivt bemötande och många tummen upp.

Även efter gårdagens match mellan Östersunds FK och Hammarby på Jämtkraft Arena fanns antidopinggruppen på plats och även då var Christer Kylsberg kontrollansvarig.

– Men nu handlade det om urinprov på två spelare från vardera lag. När det gäller urinprov så letar man efter anabola steroider eller droger.

När kommer provsvaren från blodproven och urinproven?

– Det tar några veckor att få fram. Men vi kontaktar bara dem som har lämnat ett positivt prov. Det är av kostnadsskäl vi inte skickar ut alla provsvar. Så förhoppningsvis kommer vi inte att höra av oss.

Title