Bojanic: – Jag ställde till med en massa skit

Patrick Sjöö

Darijan Bojanic låg i mammas mage då familjen flydde till Sverige.

De lämnade krig och död i Bosnien.

– Det måste ha varit oerhört jobbigt för min pappa. Hans lillebror dog i kriget, berättar Darijan Bojanic.

 

Darijan Bojanic är ganska tystlåten och svår att läsa av.

– Jag har hört att jag ser kall ut och även dryg. Men jag är nog inte så öppen mot personer som jag inte känner. Jag läser väl gärna av människor innan jag öppnar mig och bjuder på ett skämt, säger Bojanic och ler.

Att komma in som ny till Östersunds FK kan dock vara en smärre chock.

– Jag fick en puss i nacken direkt av någon och det är mycket kramar. Men jag är också kärleksfull så¨jag gillade det. Trots att jag har varit här så kort tid så känns det som jag har växt upp med de här killarna. Jag springer också runt och kramas, säger Bojanic och leende blir ännu bredare.

Att han föddes i Sverige och inte i Bosnien berodde på kriget. Pappa Antos syskon hade flytt till Sverige och hjälpte då Darijans familj att ta sig dit. De lyckades ta sig till Sverige och Värnamo och inledde vistelsen i sitt nya land med att bo hos pappas syster och hennes man.

Det är något som Darijan bara har fått återberättat. Själv låg han i mammas mage under flykten.

– Jag har väl frågat en del om det som hände, men vi pratar inte så mycket om det. Det hände ju sjuka grejer och min pappa miste sin bror i kriget. Att få sin lillebror dödad är nog det värsta man kan vara med om, säger Darijan och skakar på huvudet.

Han har kvar mormor och morfar i Bosnien och han har bra kontakt med dem och de följer hans fotbollsliv i Sverige.

Han växte upp i Gislaved med mamma Ernada, pappa Anto och systern Dora. Fotbollen blev tidigt viktig i Darijans liv. Så fort han han en ledig stund så plockades fotbollen fram.

– Det var ju faktiskt så att man satt på lektionerna och väntade på att det skulle bli rast så man fick lira fotboll. Efter skolan var vi ett gäng som alltid samlades på fotbollsplanen vid skolan. Vi spelade i fyra timmar i sträck och jag kände mig aldrig trött. Men visst blev det en del problem med läxläsningen, säger Darijan och skrattar.

Men han blir snabbt allvarlig då han börjar prata om ungdomstiden utanför fotbollsplanen.

– Jag var ett problembarn. Jag ställde till med skit hela tiden. Det räcker med att säga så. Vi behöver inte gå in mer på det. Men det är klart som fan att jag ångrar mycket och skulle vilja rätta till en del saker som man gjorde som ung. Att jag hade stödet av mamma, pappa och min syster betydde väldigt mycket för mig och jag har väldigt mycket att tacka dem för. De lärde mig att man ska att älska varje människa utan att bry sig om hudfärg eller ursprung,  säger Darijan.

Fotbollen gick betydligt bättre än allt annat och Darijans talang på fotbollsplanen med Gislaved började få spridning i Europa.

Både engelska Fulham och holländska Heerenveen visade intresse för 15-åringen. Det blev dock Öster som kunde värva Bojanic och dåvarande Östertränaren Roar Hansen beskrev sitt nyförvärv som en “gudabenådad spelare”.

Under 2013 värvades han vidare till IFK Göteborg där han skrev ett kontrakt på fyra och ett halvt år. Men bara ett år senare var kontraktet brutet och 15 juli 2014 skrev Bojanic på ett kontrakt med Helsingborg fram till 2018.

Men då Helsingborg åkte ur ville Bojanic vara kvar i Allsvenskan och lånades då ut till Östersunds FK.

Att han inte fullföljt alla sina kontrakt beskyller han sig själv i första hand för.

– Jag har slarvat bort en del själv och trodde inte att jag behövde jobba. Jag trodde att jag skulle klara mig på min talang. Jag har aldrig varit den springer upp och ner konstant i en match. Men jag får nog utveckla det lite i ÖFK, säger Bojanic och ler.

I Helsingborg blev det rubriker efter att han kritiserat tränaren Henrik Larsson då han fick lite speltid.

– Henke och jag hade olika syn och jag har inga bad feelings mot honom. Dessutom så spelade vi på ett sätt där vi inte ägde så mycket boll. Jag vill ju ha mer boll, men jag tror inte Henke tyckte att vi hade tillräckligt bra spelarmaterial för att spela på annat sätt, säger Bojanic.

Att det skulle bli Östersunds FK var dock ingen självklarhet direkt för Bojanic.

– Det hade ju att göra med hur långt upp i landet. Jag tänkte “vem vill flytta dit?” Men samtidigt hade jag hört så mycket bra om klubben och jag gillade deras sätt att spela fotboll, säger Bojanic.

Har du kommit in i gruppen?

– Ja, det har jag verkligen gjort. Alla är ju störtsköna. Det känns som hemma.

Det har ännu inte blivit så mycket speltid i den svart/röda-tröjan, men det blev i alla fall ett snyggt mål då han hoppade in mot Trelleborg i Svenska Cupens kvartsfinal.

– Det var förstås roligt att komma in och få göra ett mål. Jag gör allt jag kan på träningarna för att visa att jag vill ha ännu mer speltid framöver. Det är ju spela matcher man vill göra, säger Bojanic som ännu inte varit med om att förlora sedan han kom till Östersund.

– Vi har spelat elva matcher under försäsongen utan att ha förlorat en enda. Det har jag aldrig varit med om i någon annan klubb. Men vi har en bra och bred trupp så det kan bli ett väldigt roligt år för ÖFK. Det känns så, säger nyförvärvet Darijan Bojanic.

På lördag klockan 13.00 är det genrep mot finländska Vasa hemma på Jämtkraft Arena. Då får Darijan Bojanic förhoppningsvis en ny chans att visa upp sig för sin nya hemmapublik.

 

Title