Berglund förhörd av måldomaren efter segern

Patrick Sjöö

Det var stor uppvisning i lopp 8 på Solänget då Håkan Berglund-tränade Noe Face krossade motståndet och vann med många längder.

Prestationen var så anmärkningsvärd att måldomaren förhörde kusken Oscar Berglund efter loppet.

– Jag blev kallad till inskrivningen och skulle ringa upp måldomaren. Jag förstod ingenting eftersom jag varken hade kört snävt mot någon eller drivit hästen. När jag ringde måldomaren frågade han ”hur kunde den här hästen vara så bra?”

Svarade du att han hade en bra kusk?

– Haha, nej det vågade jag inte. Jag var nog lika överraskad som alla andra att hästen var så bra. Vi har inte provat rycktussar på honom tidigare och fram till att jag drog dem så kändes han inte särskilt bra. Men när jag drog tussarna så exploderade han.

Känner man sig lite misstrodd då man blir förhörd efter en bra prestation?

– Ja, litegrann kanske. Men egentligen skulle väl inte frågan ställas till mig som bara körde hästen. Det här var i alla fall första gången jag blev förhörd efter ett lopp av den här anledningen. Jag tror inte att jag känner någon som blivit förhörd om varför hästen var så bra.

Noel Face och Oscar Berglund hamnade lång bak i kön från bricka 12 bakom bilen, men svepte fältet på sista bortre långsidan och försvann sedan från sina motståndare.

– Det är min farbror Håkan som tränar hästen som ville att jag skulle testa att köra lite offensivt. Hade han inte sagt det så hade jag förmodligen suttit kvar där bak ett tag till. När jag drog tussarna så gick ju hästen otroligt till slut. Jag vann även med honom i första starten för Håkan. Då stannade han strax före mål så jag var rädd att han skulle göra det igen när han blev så ensam. Men det gjorde han aldrig, säger Oscar och skrattar.

Två dopingprov togs under tävlingsdagen på Solänget. Dock inte på den Noel Face som måldomaren tyckte var anmärkningsvärt bra. Måldomaren godtog förklaringen från Oscar Berglund om utrustningsändringen.

Segertiden blev fina 15,3/2140 meter och oddset över 32 gånger. Det här var 7-årige Noel Face andra seger i Håkan Berglunds träning.

HÄR kan du se Noel Face seger från Solänget.

För Oscar Berglund kan det bli en stallseger på onsdag då Orlando Triss startar på Bergsåker i ett lärlingslopp med Daniel Wäjersten i sulkyn.

– Han känns bra och det ser ut som en bra uppgift tycker jag. Dessutom har jag ju en av de allra bästa lärlingskuskarna i sulkyn, säger Oscar Berglund.

Under Solängets lunchtrav i måndags blev det ytterligare två jämtsegrar. I lopp 6 vann Maud Blomqvists Fantom enkelt med Jan Norberg i sulkyn. I sista loppet tog Jennifer Hansson-tränade Cankus Quid segern tillsammans med Jessica Sidbäck.

Title