25 år av Jämtlands Stora Pris – de här upplagorna stack ut mest

Jonas Solberger

I år körs den 25:e upplagan av Jämtlands Stora Pris. Loppet har samlat många minnesvärda segrare genom åren. 

Många av Sveriges absolut bästa hästar har deltagit i Jämtlands Stora Pris sedan loppet kördes för första gången 1995. Loppet har bjudit på många fantastiska upplevelser för travälskare och här har vi plockat ut fem upplagor av loppet som sticker ut lite extra.

2018 Readly Express – Jorma Kontio

Sveriges senaste vinnare av världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique, skulle göra comeback efter den bragden och tränaren Timo Nurmos valde att förlägga comebacken  i Östersund. Intresset var förstås enormt för att få se Readly Express tävla igen och vilken comeback han gjorde. Från sitt tiondespår bakom bilen placerade Jorma Kontio hästen i fjärde utvändigt. Första 500 öppnades på 1.07,3. Efter 700 meter valde Jorma Kontio att attackera i tredjespår och placerade sig utvändigt ledaren. Varvet passerades på 1.10,3, men slutrundan skulle gå ännu fortare. 700 meter kvar tryckte Kontio på gaspedalen och hästen stack undan till seger på 1.10,0 och krossade därmed löpningsrekordet för Jämtlands Stora Pris. Det tidigare, 1.11,4 innehade Call Me Keeper, som vann loppet 2016. Men faktum var att detta inte var snabbaste segertiden under den här dagen. Tidigare hade Erik Sting och Carl Johan Jepson vunnit Storsjöpokalen, ett halvvarv kortare, på 1.09,9 – Östersundtravets bana var mycket snabb för dagen. Readly Express gjorde ett ytterligare besök i Jämtland när han in september slutade trea i Trotting Masters-finalen. Hästens sista start blev i försöket till Elitloppet i år. Till finalen ströks han för hälta, och tackades därefter av den stora publiken på Solvalla.

Se loppet här

1995 Zoogin – Åke Svanstedt

Det allra första Jämtlands Stora Pris bjöd på ett klassiskt revanschmöte mellan Elitloppsvinnaren Copiad och tvåan Zoogin. Och det blev verkligen en klassisk duell. Copiad hade dragit vinstlotten i spårlottningen med spår två, medan Zoogin hade sämsta tänkbara läget – spår åtta. Copiad kördes till ledningen i första kurvan medan Zoogin inledde som tredje häst på innerspår. Knappa varvet från mål körde Åke Svanstedt fram med Zoogin utvändigt ledande Copiad. ”Han måste naturligtvis försöka bevaka andrapriset”, sa expertkommentatorn Thomas Nilsson i TV4. Varvet kvar ökade Erik Berglöf tempot rejält bakom ledande Copiad. I sista sväng gick Åke Svanstedt ut i andraspår med Zoogin efter att ha kört en bit på innerspår. På väg in mot upploppet hade Copiad fortfarande klar ledning, men Zoogin närmade sig. In på upploppet hade Zoogin bäst spurtkrut och vann till slut ganska klart, Storpubliken runt Östersundsovalen hade bevittnat travhistoria. Zoogin vann de tre första upplagorna av Jämtlands Stora Pris. Åke Svanstedt är den kusk som har vunnit loppet flest gånger. Han har fem segrar, den senaste 2010 med Torvald Palema. Första upplagen av loppet hade en hemmahäst till start, Gracious Adel med Olle Carlsson – som slutade på fjärde plats.

Se loppet här

2006 Victory Tilly – Erik Adielsson

Sveriges vinstrikaste häst behöver ingen närmare presentation. På sina 101 starter vann han 70 lopp, slutade tvåa tolv gånger och trea fyra gånger. Han sprang in 37,7 miljoner och travade världsrekord. Han vann Elitloppet, Derbyt, Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial, Nat Ray Trot (där han också slog världsrekord), Jubileumspokalen, Oslo Grand Prix, Gran Premio Lotteria och Gran Premio delle Nazioni – för att nämna några. Och så vann han Jämtlands Stora Pris – fyra gånger. Det gör Victory Tilly till den häst med flest segrar i Jämtlands Stora Pris. Han vann loppet år 2000, 2002, 2004 och 2006. Hans sista seger i loppet var också karriärens sista start. I vanlig ordning tog han enkelt hand om ledningen. Han fick bestämma första 500 efter 1.12,1 och varvet efter 1.15,0. Segern blev till slut knapp men säker. Att Sveriges vinstrikaste häst avslutade karriären på Östersundstravet är förstås ett speciellt minne. ”Jag är bortskämd att få köra många hästar, men den här föll jag för direkt så klart. Det är en häst som jag när jag var i mitten av min karriär, hittills, såg hur mycket bra han gjorde på banorna, så utan att ta till för stora ord är det en dröm att köra honom. Han är unik den här hästen”, sa kusken Erik Adielsson i segerintervjun.

Se loppet här

Per Linderoth, född och uppvuxen i Östersund, fick 2017 segerdefilera i sin hemmabanas största lopp efter en enkel triumf bakom Västerbo Highflyer.

2017 Västerbo Highflyer – Per Linderoth

En ”hemmaseger” har det i alla fall blivit i Jämtlands Stora Pris under dessa 25 år. Hästen må vara tränad på Solvalla och kusken ha licens på Bergsåker. Men Per Linderoth är i allra högsta grad en hemmason, född och uppvuxen i Östersund – där travkarriären också tog sin början. Han hade provat lyckan i Jämtlands Stora Pris tidigare när han 2017 fick chansen bakom Daniel Redén-tränade Västerbor Highflyer. Från sitt innerspår höll Västerbo Highflyer utan problem ledningen och öppnade första 500 på 1.09,8. Varvet gick på 1.12,5, med ett av de värsta motbuden, Mosaique Face, utvändigt. I sista sväng utmanade Mosaique Face ordentligt ledande Västerbo Highflyer, men rullade över i galopp. Över upploppet försökte tolvåringen Spring Erom utmana, men Västerbo Highflyer gick undan och vann till slut väldigt enkelt. ”Vilken stund för Per Linderoth att få köra en sådan här häst och leda hela vägen i det största loppet som finns på hans gamla hemmabana. Den här stunden kommer han ha med sig livet ut”, sa expertkommentatorn Anders Malmrot i TV4.

” Det är jättekul så klart. Jag har växt upp i den här stan och känner jättemycket folk här och man tänker tillbaka på hur allt började. Jag har sett det här loppet sedan jag var 14. Jag är lite tagen jag också faktiskt. Att få vinna det här loppet, för mig som Östersundspojk, det smäller jättehögt”, sa Per Linderoth i segerintervjun i TV4.

Se loppet här

2011 Iceland – Stefan Melander

Ett av de mest namnkunniga startfälten i Jämtlands Stora Pris.  Loppet innehöll två Elitloppsvinnare, Iceland och Torvald Palema, där den senare också var titelförsvarare i Jämtlands Stora Pris. Den stora snackhästen var emellertid Stefan Hultmans glänsare Maharajah. Iceland blev släppt till ledningen i ett tidigt skede och varvade på 1.11,6 med Maharajah utvändigt om sig, Torvald Palema i rygg och Elitloppsfinalisten Yarrah Boko i andra utvändigt. I sista sväng utmanade Maharajah ledaren ordentligt och kopplade också greppet på upploppet. Kort före mål galopperade Maharajah och Iceland återtog kommandot, men Yarrah Boko spurtade sylvasst och segermarginalen för Iceland blev knapp. Hästens pappa Scarlet Knight vann Jämtlands Stora Pris 2003. Vad gäller Maharajah var hästens tränare Stefan Hultman väldigt orolig efter målgång. Men något större bekymmer för hästen var det inte, 2014 gick han ut och vann världens hårdaste travlopp – Prix d’Amerique.

Se loppet här

Title