Fritzson: – På natten kom de fram och åt på mig

Patrick Sjöö

ÖFK:s nyförvärv Ludvig Fritzson fick inget trevligt välkomnande till Östersund.

På natten dök blodsugande varelser upp och mumsade på honom.

– Det var riktigt otrevligt. Men förutom dom så har alla varit trevliga mot mig i Östersund, säger Ludvig Fritzson och skrattar.

 

20-årige Ludvig Fritzson har haft en spikrak kurva i sin unga fotbollskarriär så här långt.

2012 spelade han i division 5.

2017 ska han spela i Allsvenskan.

– Det har gått rätt fort de senaste åren, säger ÖFK:s nyförvärv Ludvig Fritzson och skrattar.

Han växte upp i det lilla samhället Mölltorp i Västergötland, på västra sidan av Vättern. Det var handboll, innebandy, bordtennis som gällde. Och fotboll förstås.

– Vi hade ingen särskilt bra lag hemma i Mölltorp. Det blev lite bättre då vi slog ihop med grannföreningen Fagersanna IF. Då var jag i 14-årsåldern och valde att sluta med handbollen som jag fortfarande höll på med. Jag ville satsa fullt ut på fotbollen, säger Fritzson.

I samma veva fick han göra några inhopp i Mölltorps A-lag som spelade i division 6. Ludvig var dock ingen som stack ut i laget och när de bästa i Västergötland fick åka på Halmstadslägret fick Ludvig stanna hemma.

– Jag vet att många ungdomar kan se det som slutet på karriären att man inte kommer med där. Men jag hade aldrig några tankar på att sluta. Jag fortsatte att kämpa på och fotboll var ju det roligaste jag visste. Men jag var nog ingen spelare som tog för sig jättemycket på planen.

Mölltorp gick upp i division 5, men Ludvig började träna med Tibro AIK:s division 2-lag och spelade matcher i Mölltorp U17.

Det blev fotbollsgymnasiet i Skövde och spel i Tibro AIK i division 2. Flera lag började få upp ögonen för den unge Mölltorpspojken och det blev provspel i Örebro, Jönköping och Degerfors.

– Det var i U21-serien som jag fick göra inhopp i olika lag. Degerfors var intresserade och brorsan Hannes hade gått dit tidigare. Därför var det ganska enkelt att välja dem.

I december 2014 skrev han på ett treårskontrakt med superettanlaget.

– Det var tufft i början att komma från division 2. När jag fick hoppa in i min första match, borta mot Ljungskile fick jag blodad tand, säger Ludvig och skrattar.

Men den största upplevelsen i Degerforströjan fick Ludvig Fritzson en onsdagkväll i början av juni i Jämtland. De skulle möta topplaget Östersunds FK och Ludvig skulle fanns med i startelvan för först gången.

– Jag minns det väldigt väl. Det var en enormt lång bussresa och jag hade aldrig varit så långt uppe i Sverige. Jag minns att vi åkte dagen innan och åkte hem dagen efter så det blev några dagar. Då trodde jag knappast att det här skulle vara min hemmaplan knappt två år senare.

Ludvig Fritzson gjorde stor succé och prickade in båda Degerfors mål.

– Men det var med blandade känslor som man satt i bussen hem. Jag hade gjort en bra match och fått göra mål. Men glad gick ju inte att vara eftersom en Brwa Nouri förstörde för oss genom att avgöra med sitt 3-2-mål.

Det blev en mittenplacering för laget och året efter så tillhörde Degerfors bottenlagen i Superettan.

Då hörde Graham Potter av sig från Östersund.

– När jag hade pratat med honom så blev valet inte särskilt svårt. Jag kände att Östersund skulle vara bra för min utveckling. Jag såg ju dem i Allsvenskan hur rolig fotboll de spelade. Att Östersund ligger långt ifrån familjen i Västergötland spelade inte så stor roll. Det viktigaste var att fotbollen skulle bli bra, säger Ludvig.

Han minns mycket väl den stora nervositeten då han klev in hos det allsvenska laget för första gången för att presentera sig för sina nya lagkamrater.

– Det är klart att jag var lite spänd över hur jag skulle välkomnas. Men allt har varit över förväntan och jag kände snabbt att jag kom in i laget. Det är klart att det varit stunder som har varit lite jobbiga då man lämnat alla därhemma. Jag har skrivit ett 4-årskontrakt och det är ju lång tid. Men det kan vara bra i min utveckling. Jag räknar inte med så jättemycket speltid första säsongen, säger Ludvig Fritzson.

Men han hade inte heller räknat med det välkomnande han skulle få av några mindre trevliga individer.

– När jag vaknade i min nya lägenhet så hade jag röda fläckar på kroppen som kliades. Jag fattade inte vad det var för något. När jag åkte i väg på träningslägret i Spanien så försvann märkena så jag tänkte inte mer på det. Men då jag kom hem var de röda märkena tillbaka, berättar Ludvig.

Till slut gick Ludvig till läkaren och visade upp de konstiga märkena på kroppen.

– Han tyckte att det såg ut som bett och så var det också.

Det visade sig att någon som bott i lägenheten tidigare måste ha fått med sig vägglöss hem från en utlandsresa.

– De kom tydligen fram på natten och åt på mig. Det är bara så äckligt när jag tänker på det. Jag tycker sånt där är riktigt otäckt, säger Ludvig och skakar på huvudet.

Nu bor han på hotell tills han hittar en ny lägenhet.

På fotbollsplanen har det fungerat betydligt bättre och han har fått göra en del inhopp.

– Roligast var nog mot Hammarby där vi bara ledde med 1–0 när jag hoppade in. Mot Trelleborg ledde vi klart när jag kom in. Det är förstås skoj att få förtroende att spela och jag hade inte räknat med särskilt mycket speltid i början, säger Ludvig.

Sina drömmar på fotbollsplanen vill han helst inte dela med sig av i nuläget.

– Nej, jag håller nog drömmarna för mig själv. Men första målsättningen är att bli en etablerad allsvensk spelare.

I Degerfors fick han testa på alla positioner utom att vara back. I sitt nya lag hoppas han att han kommer att få en fast plats på mittfältet.

– Jag tror i alla fall själv att jag är bäst på det centrala mittfältet.

Nu väntar Häcken på bortaplan på lördag i Svenska Cupens semifinal och Fritzson längtar till avspark.

– Det är ju fantastiskt att vi är i semifinal och det kommer att bli spännande på lördag. Vi har ju ett väldigt bra lag och jag hoppas på att vi tar en plats i finalen. Åtta segrar och ett kryss har laget spelat så här långt under kvalserien. Jag har aldrig varit i ett lag där man varit obesegrad i så många matcher i rad. Hoppas det fortsätter på lördag.

 

Fakta vägglöss:

”Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Vägglöss är blodsugande. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett och framfart. Dagtid tillbringar de i springor i sängbottnar eller möbler. Under nattens mörka timmar kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Vägglöss kan man inte bli av med på egen hand.

Sticket eller bettet från en vägglus är inte smärtsamt men en del utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som den injicerar under måltiden. Sticket orsakar klåda, rodnad och svullnad men kan vara svårt att skilja från mygg eller bromsbett till en början. Vägglöss orsakar inga materiella skador, men mycket fysiskt och psykiskt elände för personerna som drabbas.”

(Anticimex)

Title