Världsmästaren Ebba snabbast i Vårruset: ”Jag njöt”

Jonas Solberger

En världsmästare tog hem Vårruset i Östersund. Skidåkaren Ebba Andersson var snabbast över de fem kilometerna, som hon avverkade på strax över 17 minuter.

– Det gick bra och det var kul att tävla, säger Ebba Andersson.

Tusentals tjejer i alla åldrar och med olika träningsbakgrund ställde upp i årets upplaga av Vårruset. Ebba Andersson, 22-åringen från Sollefteå som ingick i det svenska laget som tog historiskt guld i stafetten i VM i Seefeld i vintras, kände sig lite osäker på löparformen innan loppet.

– Löpningen kändes bättre än jag hade förväntat mig. Det här var första loppet sedan förra sommaren, så man var lite ringrostig och visste inte riktigt hur löparformen skulle vara. För ett antal år sedan sprang jag en hel del, men under de senaste åren har jag haft lite småtokigt med skador och därför har det helt enkelt inte passat med att springa tävlingar så mycket. Så det var kul att få göra det igen, säger Ebba Andersson.

# Vad tycker du om Vårruset?

– Jag tycker att det är ett väldigt trevligt arrangemang. Så jag njöt verkligen av att få stå på startlinjen igen i en löpartävling.

Trean i Vårruset, Hedda Bångman, får en kram av vinnaren Ebba Andersson och en klapp av tvåan Sofia Henriksson.

Att löparformen var ringrostig visade hon inte mycket av. Ebba Andersson sprang i mål i ensamt majestät på 17.06, 42 sekunder före en annan skidåkare Sofia Henriksson. Trea slutade ytterligare en skidåkare, Hedda Bångman, som sprang på 18.07.

– Jag tror att det var halvvägs över gångbron bortåt som Sofia släppte någon meter och efter det var det bara att försöka hålla steget  de kilometer som återstod, säger Ebba Andersson.

Framöver väntar uppbyggnadsträning inför den kommande skidsäsongen och flera läger med landslaget.

– Det gäller att försöka göra ett gott jobb inför den vintern som kommer. Jag är jättenöjd med förra säsongen som helhet. Sedan blev väl kanske inte VM direkt som jag hade hoppats på. Men jag avrundade säsongen med en god känsla och det är kul att titta tillbaka på de kliv jag tog och att jag lyckades hålla en så pass hög nivå i stort sett hela säsongen, säger Ebba Andersson.

Tidigare skidskyttestjärnan, numera personliga tränaren, Helena Ekholm, slutade sexa på tiden 18.49.

Tusentals tjejer i alla åldrar deltog i Vårruset.

Title