Tuff vår och lång allsvensk säsong 2018

Niclas Lidström

ÖFK får en vår med dubbla matcher varje vecka från och med 15 februari när 16-delsfinalen i Europa League inleds och Svenska cupen startar. Allsvenskan startar söndag 1 april och avslutas först 11 november.

Fotbollssäsongen blir bara längre och längre, till glädje för de allra flesta. När ÖFK nästa vecka spelar borta mot Hertha Berlin är det lagets 49:e tävlingsmatch i år där första matcherna spelades i februari i Svenska cupen.

Och nästa säsong kan bli lika lång, 16-dels finalen i Europa League spelas 15 februari och 22 februari, motståndet blir som bekant klart om drygt en vecka vid lottningen. Men redan nu vet vi att februari och mars blir en tuff månad för ÖFK med två matcher i veckan under en period.

Skulle ÖFK ta sig vidare i Europa League till en 8-delsfinal och även vidare ti Svenska cupen efter gruppspelet blir det nio tävlingsmatcher innan Allsvenskan har premiär 1 april. Efter 15 december släpps spelschema för Allsvenskan 2018.

Allsvenskan kommer att ha uppehåll för VM-slutspelet i Ryssland från 27 maj till den 8 juli. Sista omgången i Allsvenskan spelas 11 november. Här är några datum i vår som ni redan nu kan anteckna i era kalendrar.

15 feb: 16-delsfinal Europa League

18 feb: Svenska cupen, hemma mot Åtvidaberg

22 feb: 16-delsfinal Europa League, returmatch

25 feb: Svenska cupen, borta mot Trelleborg

4 mars: Svenska cupen, hemma mot Kalmar

(8 mars: eventuellt 8-delsfinal Europa League)

(11 mars: eventuellt kvartsfinaler Svenska cupen)

(15 mars: eventuell 8-delsfinal Europa League returmatch)

(18 mars: eventuellt semifinaler Svenska cupen)

1 april: Allsvenskan 2018 inleds

På Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte bestämdes också att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar och för division 1 damer från och med nästa säsong.

Det betyder att lagen i dessa serier i stort sett kan byta hur som helst under en match. Detta införs eftersom Svenska Fotbollförbundet ser att Sverige tappar mängder av spelare som slutar eftersom de får för lite speltid. På det här sättet får fler spelare chans att spela matcherna.

Klicka här för att se spelschema för året

Foto: Bildbyrån

Title