Tjomsland dominerade i uttagningsloppen till Kallblodsderbyt

Niklas Herneryd

Öystein Tjomsland-tränade hästar tog hem de båda uttagningsloppen till Svenskt Kallblodsderby med Våler Nikolai körd av Örjan Kihlström och Nordsjö Odin med Öystein Tjomsland själv i sulkyn och dessutom satte norrmannen dit förhandsfavoriten i ett uttagningslopp till Derbystoet genom Brenne Blesa.

Som vanligt när det är dags för Derbykval bland kallbloden är de norska hästarna i favorit- och vinnarposition och som som så ofta förr är Öystein Tjomsland i segertagen. Öystien var favorit med Rappstjernen som tröttnade från ledningen och istället kunde stallkompisen Våler Nikolai körd av Örjan Kihlström spurta till en enkel vinst, vilket syns på bilden. Åsajerven-sonen har efter ha bytt till jänkarvagn och barfotabalans höjt sig flera klasser och övertygade stort. Nordsjö Odin snabbstartade från innern i det andra uttagningsloppet, men B.W.Prinsen med Jan-Olov Persson pressade på och övertog. På den sista långsidan kastade Öystein loss med Tekno Odin-sonen som flög ifrån fältet och även om det tog emot det sista biten var segern tidigt bärgad. I det första uttagningsloppet till Derbystoet blev det mycket dramatiskt. Storfavoriten Voje Maren med Lars Anvar Kolle stannade oväntat helt i ledningen och Vårbusan såg ut att vinna för Mats E Djuse efter en smygresa, men hon galopperade så Rappolina med Ulf Ohlsson tog sig första vinst i sitt 21:a lopp. I det andra uttagningsloppet rundade Brenne Blesa med Öynstein Tjomsland fältet på den sista långsidan och kopplade greppet och höll undan för smygkörda Borkmira med Thomas Mjöen. Trea slutade Malin Löfgrens hemmahopp Ylva Li Karma med Rikard N Skoglund som togs lugnt inledningsvis och spurtade bra. I det sista uttagningsloppet för Derbystoet vann Eldola med Tom Erik Solberg hur lätt som helst från ledningen.

I V4-3 var Bollnäshästen Corona Brick bara bäst för Rikard N Skoglund från positionen utvändigt om ledaren. V4 delade ut 19.701 kronor, medan den efterföljande V5-omgången delade ut fina 76.249 kronor sedan hemmahästen Grannstoscha med Mikael Halvarsson vunnit plättlätt i det sista loppet på 1.17,0/2660 meter, till hela 75,39 i odds.

Här är spåren som valts inför de båda finalerna.

Svenskt Kallblodsderby 2019:
Häst – Tränare
1. Nordsjö Odin – Öystein Tjomsland
2. Våler Nikolai – Öystein Tjomsland
3. B.W.Rune – Jan-Olov Persson
4. Gott Klirr – Jan-Olov Persson
5. Möller Tor – Jan Roar Mjölneröd
6. Rappstjernen – Öystein Tjomsland
7. Ard – Lars O. Romtveit
8. Säther Lomen – Ole Johan Östre
9. Alma Prins – Jomar Blekkan
10. Reime Kongen – Trond Anderssen
11. Förlands Tor – Per-Eivind Tjordal
12. Tangen Trygg – Jan Roar Mjölneröd

Derbystoet 2019:
Häst – Tränare
1. Brenne Blesa – Öystein Tjomsland
2. Rappodina – Jerker Bjurman
3. Eldoda – Anders Lundström Wolden
4. Ask Viktoria – Öystein Tjomsland
5. Kalltekla – Martin P Djuse
6. Alonso Jenta – Öystein Tjomsland
7. Hellin Victoria – Line W Höyvik
8. Glade Tider – Jomar Blekkan
9. Borkmira – Thomas Mjöen
10. Ylva Li Karma – Malin Löfgren
11. Thess Vilja – Esbjörn Glantz
12. Jeksa – Jan Roar Mjölneröd

Nedan ser du loppkommentarer från tävlingsdagen från Östersundstravets hemsida.

Resultat lopp 1, V4-1: Det var mycket dramatik i det första uttagningsloppet till Derbystoet! Segern gick till Rappodina med Ulf Ohlsson som gick på från tredje ytter i tredjespår från den sista långsidan, höll uppe farten väl som först i tredjespår och tog sin första seger i sin 21:a start. Kalltekla med Martin P Djuse med i kön, fram invändigt till slut och var nära segern. Alonso Jenta med Öystein Tjomsland snabbstart, övertog ledningen och släppte efter 700 meter. Fastnade i slutkurvan, backade sig ut och avslutade vasst. Glade Tider med Jomar Blekkan var den fjärde som gick till final efter en styrning fram utvändigt om ledaren och galopperade när Jomar sökte ryggen på ledaren 1300 kvar, ifatt fältet och höll farten bra. Storfavoriten Voje Maren med Lars Anvar Kolle kom igen bra och kunde över ta ledningen efter 700 meter, fick lite tryck därefter med varvade på 1.30. Trög på den sista långsidan, kunde inte svara i slutsvängen och tappade mycket till slut. Mine Lotta med Gunnar Kylén bra iväg, andra ytter som blev först utvändigt om ledaren 1200 kvar, kopplade greppet i slutsvängen, men kunde inte stå emot de som kom till slut. Vårbusan med Mats E Djuse andra ytter, fram mellan hästar och kopplade säkert greppet, men galopperade med segern till synes klar mitt på upploppet. Vinnartid 1.30,9a/2140 meter, odds 39, 57 och V4-värde 1.380 kr.

Tempo: första 500 1.28.7 (7 Alonso Jenta*), 1000 1.29.2 (7 Alonso Jenta*)

Resultat lopp 2, V4-2: Våler Nikolai med Örjan Kihlström tog hem det första uttagningsloppet till Svenskt kallblodsderby. Ekipaget blev kvar i tredjespår i den förstasvängen och kördes fram utvändigt om den ledande stallkompisen Rapp Stjernen med Öystein Tjomsland, fick släppa förbi sig en attackerande konkurrent på den sista långsidan, veks ut i slutsvängen och spurtade till en klar seger. Alma Prins med Jomar Blekkan utvändigt i kön, fram i slutsvängen och spurtade fint som tvåa. Gott Klirr med Kenth Åkerlund med i andraspår, höll farten väl och slog sig fram till den sista totoplatsen. Rapp Stjernen ledningen, slagen inför upploppet. Ard med Tom Erik Solberg andra ytter, på varvet kvar och snabb fram på den sista långsidan, orkade inte utmana om segern men höll farten väl. Tangen Trygg med Jan Roar Mjölneröd rygg ledaren, fast med gott om sparade krafter hela vägen in i mål. Guli Roy med Rikard N Skoglund tredje ytter, stöttes ut varvet kvar, kunde inte haka på tempot och var inte som bäst för dagen. Segertid 1.26,3a/2140 meter, till 4,12 i odds, och V4-värde 3.356 kr.

Tempo: första 500 1.26.2 (2 Rappstjernen*), 1000 1.28.5 (2 Rappstjernen*)

Resultat lopp 3, V4-3: Corona Brick med Rikard N Skoglund med i rygg i tredjespår i den första svängen, fram utvändigt om ledaren efter 700 meter, låg lugn, tryckte till slut slutsvängen och stack ifrån. Lollipop Girl med Susanne H Osterling fram i tredjespår utvändigt om ledaren efter 600 meter, avlöst, provad att utmana under de sista 300 meterna och var den ende som kunde haka på hyfsat. Bonete med Mats E Djuse invändigt i kön, fram i ryggar på den sista långsidan, ut i slutsvängen, bra spurt i spåren. American Cowboy tredje ytter, kvar på andraspår hela vägen och höll farten. Broximus Zet med Martin P Djuse i kön, med i rygg i tredjespår på den sista långsidan, avslutade godkänt. Tip Jar med Ulf Ohlsson fjärde ytter, fram först i tredjespår på den sista långsidan, tröttnade. Noble Boy med Per Linderoth i ledningen, fick ge sig i slutsvängen och tröttnade. Highsurprise Laday med Magnus A Djuse bra start, rygg ledaren, tidigt trög. Rekord Amok med Örjan Kihlström rygg ledaren, galopperade bort sig efter 100 meter. Segertid 1.14,9a/2140 meter, 4,49 i odds och V4-värde 8.102 kr.

Tempo: första 500 1.12.7 (1 Noble Boy), 1000 1.14.9 (1 Noble Boy), sista 500 1.14.4

Resultat lopp 4, V4-4: Det blev norsk seger även i den andra uttagningen till Svenskt Kallblodsderby! Nordsjö Odin med Öystein Tjomsland snabbstartade men fick tryck och släppte till B.W.Prinsen med Jan-Olov Persson, veks ut på upploppsrakan, kördes till på långsidan med en hastig attack till en klar ledning och höll undan på sega ben. B.W.Rune med Örjan Kihlström med i kön, fram i rygg på den sista långsidan, avslutade bra och knep andrapriset strax före mållinjen. Möller Tor med Jan Roar Mjölneröd med som fjärdehäst, fram i rygg, ut inför upploppet och höll farten väl. Reime Kongen med Lars Anvar Kolle med som tredje häst, andra ytter, fram som tvåa i slutkurvan, höll farten väl. Förlands Tor med Stein O Wassberg i kön, galopp 800 kvar, kom tillbaka bra. Säther Lomen i med Ole Johan Östre kön, höll farten och tog den sista finalplatsen. Segertid 1.25,6a/2140 meter, odds 3,73 och V4 delar ut 19.701 kr. Lunchdubbeln 11 – 1 ger 13,91 i odds.

Tempo: första 500 1.22.1 (8 B.W.Prinsen), 1000 1.25.7 (8 B.W.Prinsen), sista 500 1.24.2

Resultat lopp 5, V5-1: Brenne Blesa med Öystein Tjomsland fjärde ytter, fram i rygg i den nästa sista kurvan och fram och kopplade greppet i den sista svängen, höll knappt undan för smygkörd konkurrent. Borkmira med Thomas Mjöen tredje invändigt, ut ett spår på den sista långsidan, fram mellan hästar i den sista svängen, avslutade rejält och var nära segern. Malin Löfgrens hemmahopp Ylva Li Karma med Rikard N Skoglund togs lugnt inledningsvis, med i rygg i tredjespår under slutvarvet, höll farten väl och tog tredjepriset strax före mållinjen. Hellin Victoria med Jomar Blekkan med i kön, på i vida spår och tog den sista finalplatsen på mållinjen. Tangen Siri med Tom Erik Solberg bra iväg, övertog ledningen på den första långsidan i ett bra tempo, trött i slutkurvan och missade precis finalen som femma. Klack Alva med Madeleine Johansson andra ytter, fram utvändigt ledaren 900 kvar, kunde höll positionen in i slutsvängen, kunde inte hänga på till slut. B.W.Laika med Ulf Ohlsson till täten, släppte på den första långsidan, tappade massor till slut. Fakstrolla med Per Linderoth utvändigt ledaren, tidigt trött. Segertid 1.29,3a/2140 meter, till 1,39 i odds och V5-värde 43 kr.

Tempo: första 500 1.27.3 (3 B.W.Laika), 1000 1.29.5 (1 Tangen Siri*), sista 500 1.27.1

Resultat lopp 6, V5-2: Prince Charmant med Örjan Kihlström säkert iväg i ett galoppfyllt lopp, successivt fram utvändigt om ledaren, tryckte till halvvarvet från mål, övertog ledningen och stack ifrån sällskapet. Jab´s Estell med Olle Wäjersten rygg ledaren, ut i slutsvängen och avslutade bra. Dark Moni med Jomar Blekkan till ledningen, slagen i slutsvängen men höll farten ok. Cache med Rikard N Skoglund andra ytter, hängde på till maxutdelning. Star Gait med Mikael Halvarsson tredje inner, tappade till slut. Tiara C.D. med Per Linderoth tredje ytter, snabbt fram som trea från den sista långsidan, galopp i slutsvängen. Gonzo med Ulf Ohlsson tidig galopp och tappade mycket mark, snabb tillbaka, fram sig tvåa i spåren i slutkurvan, men tröttade något och galopperade på upploppet. Visade fin fart! Persos Lime med Mats E Djuse, Atlas Ventil med Lars-Åke Svärdfeldt och Goofy Boko med Magnus A Djuse galopperade från start.  Segertid 1.18,5/2140 meter, odds 4,78 och V5-värde 115 kr.

Tempo: första 500 1.19.7 (3 Dark Moni*), 1000 1.20.1 (3 Dark Moni*), sista 500 1.17.2

Resultat lopp 7, V5-3: Eldoda med Tom Erik Solberg till ledningen, fick bestämma, stack ifrån till slut i en snabb avslutning. Ask Victoria med Öystein Tjomsland utvändigt ledaren, provade att utmana under det sista halvvarvet men blev frånåkt av en vass vinnare till slut. Thess Vilja med Mats E Djuse andra ytter, kunde inte vara med tempoökningen men höll farten väl till den sista totoplatsen. Jeksa med Jan Roar Mjölneröd rygg ledaren, hängde på till den sista finalplatsen. Vindpärla med Per Gustafsson tredje ytter, hakade på med kunde inte förbättra sig och missade precis finalplatsen. Slotts Pila med Jessica Sidbäck sist utvändigt, provade i tredjespår, kunde inte förbättra sig. Bara Snygg med Stefan Edin fjärde ytter, på i slutsvängen bra fart fram till galoppen kom 150 meter från mål. Titans Ila med Magnus A Djuse fjärde inner, ut ett spår 800 kvar, galopp på den sista långsidan. Sundbo Nova med Rikard N Skoglund rygg ledaren, tappade under det sista halvvarvet. Vinnartid 1.29,2a/2140 meter, till oddset 3,27 och V5-värde 157 kr. V3-värde 24 kr.

Tempo: första 500 1.29.2 (6 Eldoda*), 1000 1.30.5 (6 Eldoda*), sista 500 1.24.7

Resultat lopp 8, V5-4: Joffrey med Kajsa Frick i fjärde ytter, fram i rygg i tredjespår halvvarvet från mål, upp i fjärdespår i slutsvängen och spurtade till knapp seger. Prince S.W. med Magnus A Djuse till täten, svarade på tryck under slutvarvet och höll sånär på undan. Billy Boy Brizard med Susanne H Osterling i kön, spurtade vasst långt ute i banan och tog den sista totoplatsen. Explosive Mearas med Ulf Ohlsson utvändigt om ledaren, höll farten godkänt. Emilie K. med Ingvar Nyberg tredje ytter, med i rygg i tredjespår i slutsvängen, avslutade godkänt. Certo Cito med Emilia Leo rygg ledaren, fast in i mål. I Am Sober med Örjan Kihlström andra ytter, fick aldrig chansen. Self Explosive med Nils Elfving i kön, fram först i tredjespår 1400 kvar, tröttnade i slutsvängen. Vinnartid 1.16,7a/2140 meter, oddset blev 10,16 och V5-värdet 663 kr. V3-värde 229 kr.

Tempo: första 500 1.12.1 (4 Prince S.W.), 1000 1.18.0 (4 Prince S.W.), sista 500 1.17.8

Resultat lopp 9, V5-5: Grannstoscha med Mikael Halvarsson lugn start, med i kön, tredje ytter, snabbt fram på den sista långsidan och övertog täten halvvarvet från mål, stack ifrån till en enkel seger. U.Bergs Tracy med Susanne H Osterling fjärde invändigt, blev fjärde ytter efter halva loppet, fram i rygg i tredjespår från den sista långsidan, fullföljde bra men kunde inte hota. No Lane med Mats E Djuse snabbstart, släppte ledningen efter drygt ett halvvarv, tappade en del då toppduon tröttnade, kom ut och avslutade bra. Spero Ducere med Rikard N Skoglund bra start till tredje inner, ut i andra ytter, fram 400 kvar, höll farten. Geoffrey S.Boko med Lars-Åke Svärdfeldt tredje inner, tidigt trög, höll sin fart. Quite Gold med Ulf Ohlsson bra iväg och övertog ledningen efter ett halvvarv, slagen på den sista långsidan. Royal Love med Örjan Kihlström utvändigt om ledaren, tidigt trött. Alviano med Stefan Edin i kön, bra fram i spåren, spurtade bra men galopperade över mål. Vinnartid 1.17,0/2660 meter, odds 75,39 och V5 delade ut 76.249 kr. V3: ingen hade rätt vinnare. 72 andelar på två rätt ger 229 kr.

Tempo: första 500 1.19.3 (8 No Lane), 1000 1.17.3 (7 Quite Gold), sista 500 1.15.8

Title