Tekie: – ÖFK kändes som bästa valet

Patrick Sjöö

Östersunds FK lånar Tesfaldet Tekie från belgiska KAA Gent.

–Det känns som jag är en spelartyp som passar in i ÖFK, säger Tekie efter att ha signerat kontraktet på plats i Berlin.

Den tidigare U21-landslagsmannen Tesfaldet Tekie såldes från IFK Norrköping till belgiska KAA Gent för ett år sedan. Det har dock blivit lite speltid i den belgiska storklubben och nu lånas mittfältaren alltså ut till Östersunds FK.

– Det blev ingen bra inledning för mig med en hel del skador. Jag kände nu att jag behövde speltid för att kunna fortsätta att utvecklas. Den här utlåningen blir perfekt för mig. Jag hade några skandinaviska klubbar att välja mellan, men ÖFK kändes som bästa valet. Jag gillar den fotboll som de spelar, säger Tesfaldet Tekie.

Vad sa de i din holländska klubb om att flytta till Östersund?

– De gratulerade mig att jag ska få spela i den enda klubb i Sverige som är kvar i Europa League. De har koll på Östersund.

Och hur bra koll har du själv?

– Jag har ju följt dem nu i Europa League och jag har mött dem i både Allsvenskan och Svenska Cupen. Jag skulle nog säga att jag har rätt bra koll. Men jag känner bara Ken Sema och det är från tiden i IF Sylvia. Jag får lära känna de övriga i klubben i januari. Men det verkar vara en härlig grupp.

20-åringen hade en bra tid i IFK Norrköping och fanns med i laget då SM-guldet bärgades 2015. Han slog igenom på allvar 2016 då han spelade 26 allsvenska matcher och fick plats i det svenska U21-landslaget.

– Det var fantastiska år i Norrköping och att vinna SM-guld första året var otroligt stort. Självklart blev drömmarna om att spela ute i Europa ännu större, berättar Tekie.

Förutom spel i U21-landslaget har det tidigare också varit spel i både U17- och U19-landslaget.

Tesfaldet Tekie flyttade från Eritrea till Sverige med sina föräldrar då han var nio år. Moderkubben heter Marieholm BoIK.

– Jag minns mycket väl då jag flyttade till Sverige från Eritrea. Allt var ju nytt för mig och jag hade till exempel aldrig sett snö innan, säger Tesfaldet Tekie och skrattar.

Han anländer till Östersund 8 januari då laget samlas igen efter en välbehövlig semester. Lånekontraktet är på 18 månader.

Title