Tekie: – Då var det nära att jag gav upp

Patrick Sjöö

Knäskadan ville aldrig läka.
Då var han nära att ta beslutet att lägga av med fotbollen helt.
– Idag är jag glad att jag aldrig tog beslutet även om jag hade det tufft, säger ÖFK:s nyförvärv Tesfaldet Tekie.

Han föddes och växte upp i Eritrea med sin mamma, pappa och två syskon.

– Jag var åtta år när vi lämnade Eritrea för att flytta till Sverige. Det är klart att jag har en del minnen kvar. Jag minns att vi hade det jättebra. För mig var det fotboll som gällde redan då, berättar Tekie.

Men någon mittfältare var han inte i början. Tesfaldet Tekies uppgift blev att vakta ena målet.

– Det var inte med i någon klubb och vi spelade bara för skoj skull. De äldre grabbarna delade upp lag och spelade om pengar. Det var inga stora summor, men ändå. Då fick jag alltid stå i mål i brorsans lag. Jag ville hjälpa honom och bli hjälte. Ibland lyckades det, men ibland var han arg på mig, berättar Tekie och skrattar.

Efter föräldrarnas skilsmässa tog mamma Tirhas beslutet att ta med sig barnen Tesfaldet, Natael och Yohanna och flytta till Sverige. Allt för att få ett bättre och tryggare liv.

– De flesta av mammas släkt hade redan flyttat till Sverige och hon ville vara nära dem. Jag minns att det var jobbigt för både min storasyster och för mamma men även för brorsan då vi lämnade Eritrea. Själv så var jag nog mest exalterad för man hade ju sett hur det var i Europa på filmer på tv:n.  Jag tyckte också att det skulle bli kul att åka flygplan.

De bosatte sig i Göteborg och efter bara ett år började Tesfaldet spela fotboll i Marieholm BoIK.

– Man fick ju testa många sporter på idrotten i skolan. Det var bland annat innebandy, basket och handboll. Men jag fastnade inte för någon annan sport än fotbollen.

Han spelade i Marieholm tills det var dags för 11-manna. Då drog alla kompisar till Gunnilse och Tesfaldet ville inte bli kvar ensam i Marieholm.

– Vi hade ett riktigt bra P97-lag där i Gunnilse och vi anmälde oss till tre serier. Vi spelade även i P96 och P95. En del dagar hade vi faktiskt tre matcher på samma dag. Jag tror det tiden i min karriär var väldigt viktig.

En dag hörde IFK Norrköping av sig. De hade sett Tesfaldet i Nike Cup med Gunnilse och var övertygade om att han var ett namn för framtiden. Han valde att skriva på och flytta till Norrköping.

Då kom motgångarna för första gången i Tesfaldet Tekies fotbollskarriär.

– Jag blev direkt utlånad till Sylvia i division 1. Jag kom dit med ett skadad höger knä. Jag hade åkt på hopparknä (överbelastningsskada som ger smärta på framsidan av knät).

Medan de övriga lirade fotboll fick 15-årige Tesfaldet köra rehab. Han testade några matcher, men knät blev inte bättre.

– När vi kom tillbaka efter sommaruppehållet hade jag fortfarande int och det var nära att jag skulle ge upp. Det var en tuff period och jag minns hur jag grät då jag åkte hem till mamma. Det var oerhört nära att jag skulle ge upp. Att jag skulle sluta helt med fotbollen, berättar Tesfaldet.

Men IFK Norrköping var nöjd med det lilla de sett av Tekie på planen och han flyttades upp i A-laget där han fick hjälp av IFK Norrköpings läkare.

Han lyckades komma till rätta med Tekies knäproblem och sedan satte karriären fart. Men att han kom in i laget handlade också om tillfälligheter.

– Ja, innan säsongen 2015 skulle vi möta AIK på Friends Arena. Alexander Fransson var på landslagsuppdrag och den som skulle ersätta blev skadad. Helt plötsligt skulle jag in på mittfältet och det var klart att det var nervöst. Men det gick bra och sedan fick jag spela sex matcher i allsvenskan. Tre från start.

Det slutade med SM-guld för IFK Norrköping.

– Det var förstås kul att få vara med om ett SM-guld. Det är jag gärna igen.

2016 blev hans stora genombrott då han spelade totalt 26 matcher med IFK Norrköping varav 20 från start.

– Det kändes bra direkt på försäsongen då vi mötte bra lag under ett läger i Portugal. Jag minns då Zenits tränare André Villas-Boas, som tidigare tränat Chelsea, kom fram och berömde mig. Då kände jag att det här kanske blir mitt år.

KAA Gent fick upp ögonen för honom och i januari 2017 skrev han på ett kontrakt på 3,5 år med den belgiska klubben.

– Belgiska ligan kändes som ett jättebra mellansteg i min karriär. Men jag blev skadad direkt. Jag fick en överbelastningsskada i mitt andra knä. Då var deras säsong över och jag körde rehab för att vara tillbaka i juni igen. Jag var starkare mentalt då än jag var då jag åkte på knäskada i 15-årsåldern.

Men det blev inga matcher för Tekie då han kom tillbaka utan knäproblem.

– Jag bestämde tillsammans med min tränare att det var bättre om jag lånades ut. I November fick jag höra att Östersunds FK var intresserade. Jag hade ju följt laget i Europa League och sett vilken rolig fotboll de spelade. Jag tänkte direkt att det laget skulle jag gärna vara en del av.

I samband med matchen Berlin–ÖFK fanns Tesfaldet Tekie på plats i den tyska huvudstaden och skrev ett lånekontrakt med ÖFK på 18 månader.

Han var med på träningslägret på Teneriffa och är förstås också med på pågående läger i Marbella. På Marbella var han dessutom ytterst nära ett riktigt drömmål mot Moskva, men hans skott tog i underkant av ribban.

– Jag fick en härlig träff så det var lite synd.

Han kände sig tidigt som en i klubben.

– Jag har kommit in i gruppen fantastiskt snabbt och jag har faktiskt trivts sedan första dagen. Alla är så välkomnande och vänliga. Jag förväntade mig inte att Saman Ghoddos, med den status han har, skulle hämta mig och skjutsa mig till träningar och vara så hjälpsam redan innan han hunnit känna mig. Men alla uppträder lika fint som Saman.

Om han kommer att skrivas in i Europa League-truppen vet han ännu inte.

– Alla vi som är nya kan inte skrivas in. Jag tror det bara är tre nya namn som kan få plats. Visst hade det varit häftigt att möta Arsenal, men vi får se hur det blir. Hur som helst så känns det att jag hamnat rätt. Allt positivt som jag hört om tränaren Graham Potter var också sant. Att han är en speciell tränare kände jag redan på det första spelarmötet. Han är 100 procent ärlig med sina spelare, säger Tesfaldet Tekie.

 

 

Title