Sonko Sundberg skrev på för ÖFK

Patrick Sjöö

Under måndagsförmiddagen gjorde Östersunds FK klart med sitt tredje nyförvärv inför säsongen.

21-årige Noah Sonko Sundberg byter ut GIF Sundsvall mot ÖFK.

– Det känns som en bra klubb att utvecklas i, säger Sundberg.

Noah Sonko Sundberg, född 1996 i Johanneshov, inledde karriären i Enskede och kom till AIK som 14-åring. Han var tidigt talangfull och redan som 17-åring debuterade han i Allsvenskan med AIK.

Den 30 mars 2016 lånades Sonko Sundberg ut till GIF Sundsvall och skulle vara tillbaka i AIK 15 juli 2016. Men utlåningen förlängdes säsongen ut. I mars 2017 bekräftade AIK att Sundberg skulle vara utlånad ytterligare en säsong.

Sonko Sundberg var alltid anfallare i moderklubben Enskede men skolades om då han kom till AIK.

– De tyckte att mina kvalitéer passade bättre som mittback. Efter att jag blev omskolad till mittback så har har jag varit på den positionen sedan dess, säger Sundberg.

I derbyt mot ÖFK 2016 stod han för ett av årets snyggaste mål. En cykelspark utanför straffområdet letade sig in bakom ÖFK-målvakten Jamal Blackman.

– Ja, ibland visar man att anfallstakterna sitter kvar (skratt). Det blir nog svårt att göra ett sånt mål igen. Ja, det var verkligen ett riktigt bra mål.

Sonko Sundberg återvänder alltså inte till AIK inför kommande säsong. Ny klubbadress för 21-åringen blir i stället Östersunds FK. Efter måndagsmorgonens läkarundersökning skrev han under kontraktet som är på fyra år.

– Att de ville skriva så långt kontrakt visar att de tror på mig. Jag tror också själv att jag kommer att passa in bra i det här laget. Det är klart att jag har följt Östersund under året och de har verkligen gjort det fantastiskt bra. Det ska bli kul att bli en del av det här laget, säger Noah Sonko Sundberg.

Klockan 11.15 idag gör han sin första träning med sitt nya lag.

Noah Sonkop Sundberg är Östersunds FK:s tredje nyförvärv för året. Sedan tidigare har klubben värvat Dino Islamovic från Trelleborg och har ett lånekontrakt på Tesfaldet Tekie från KAA Gent.

Title