Södergren hjälper ÖFK med träningen inför Arsenalmatchen

Niclas Lidström

Den 15 februari ställs Östersunds FK mot Arsenal hemma på Jämtkraft Arena under Europa Leauges sextondelsfinal, vilket är det tuffaste motstånd under klubbens 22-åriga historia.  För att växla upp träningen och lagkänslan har klubben nu valt en adderande taktik – träning i längdskidspåret.

 Östersund FK bär på starka traditioner av lagbyggande aktiviteter och inför stormötet med Arsenal vill klubbens ordförande, Daniel Kindberg, bära vidare dem jämtländska skidtraditionerna in i träningen. Under veckorna till den 15 februari kompletterar därför klubben fotbollsskorna med längdskidutrustning. Klubben har också tagit in den flerfaldige OS-guldmedaljören Anders Södergren som hoppar in som coach under längdskidträningen.

– Vi är många som inte åkt längdskidor alls innan och tycker det skall bli jäkligt kul. Vi vill visa Arsenalkillarna hur man spelar fotboll i Jämtland. Kallt välkomna Arsenal!, säger Aly Keita, Målvakt i Östersunds FK.

Klubben utmanar supportrarna att skida Vasaloppets 90 kilometrar
För att kraftsamla hela regionen uppmanar klubben nu även sina supportrar att skida tillsammans med klubben. I en ”en för alla, alla för en”-anda vill klubben utmana hela Östersund att bygga upp flåset inför stormötet.

–  Om vi kan inspirera våra fans att röra på sig mer i vardagen vinner vi alla på det. Samhället och klubben. Jag kan ju inte sticka under stolen att Östersund FK vill ha friska och pigga fans på läktarna som orkar hejja fram laget under 90 minuter, säger Daniel Kindberg.
Klubben har som mål att vara en bidragande faktor till att förbättra den svenska folkhälsan och man börjar med sina supportrar i Östersund. Klubben startar under kommande vecka träningsgruppen ”Vi som backar Östersunds FK hela vägen” på träningssidan www.ICAklassikern.se. Målet är att få supportrar och klubbprofiler att skida Vasaloppets 90 kilometrar under januari och februari – där alla kan göra det i sitt egna tempo och på platser som passar vardagen.

– 90 kilometer, en kilometer för varje matchminut. När laget kliver ut på fotbollsplan med vetskapen att supportrarna på läktaren bidragit med det så är jag övertygad att det skapar en mäktig känsla som Arsenal kommer påverkas av, fortsätter Daniel Kindberg.

OS-guldmedaljören och Östersundsbon Anders Södergren coachar

– Det är otroligt kul att få vara en liten del i klubbens förberedelser inför matchen mot Arsenal. Dessutom brinner både jag och klubben starkt för att få alla supportrar att röra lite mer på sig, där ICA klassikern är snäll nog att alla kan vara med, men ändå få sig en ordentlig utmaning, säger Anders Södergren.

Det här är ICA Klassikern
ICA Klassikern är en snällare version av En Svensk Klassiker där alla kan klara av att genomföra Vasaloppet, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vätternrundan. Man har 2-3 månader på sig att genomföra varje lopp och kan så göra det på hemmaplan i eget tempo. Östersunds FK är den första svenska fotbollsklubb att utmana sina supportrar i initiativet.

Foto: Tobbe Hising

Title