Publikfavoriten Gustav Hansson blev kvar i Jämtland – och hoppas på en ännu bättre säsong i år

Jonas Solberger

Många spelare valde att lämna Jämtland Basket efter fjolårets succésäsong. Publikfavoriten Gustav Hansson blev kvar – och gör nu sin sjätte säsong i klubben.
– Vår målsättning är självklart att göra det bättre än i fjol, det är inget snack om den saken, säger han.

Gustav Hansson, 24, kom till Jämtland Basket samma säsong som coach Torbjörn Gehrke – de kom båda från Alvik Basket. På de fem säsonger som har gått sedan dess har Gustav Hansson upplevt stora förändringar både på det personliga planet och för Jämtland Basket som klubb.

– Speciellt klubben har utvecklats jättemycket. Allt från hallen till hur mycket publik som kommer och tittar på matcherna – hela eventet kring matcherna. När jag kom hit skulle jag säga att det inte var så bra. Men nu känns det mer proffsigt, med en fin hall och fullsatt nästan varje match. Själv känner jag mig mycket säkrare och stabilare som spelare. Jag har fått spela mycket under de här åren och känner mig som en riktig ligaspelare. När jag kom hit var jag 19 år och hade inte spelat i ligan. Det är stor skillnad nu från den tiden, säger Gustav Hansson.

Han har varit länge i klubben och har blivit lite av en publikfavorit med sitt hårda jobb i framför allt försvarsspelet.

– Det är jättekul att få höra från folk som man träffar att de säger så. Jag försöker spela med mycket energi och spela hårt och publiken gillar det. Det är lite samma med Jaan (Puidet), vi är energispelare, säger Gustav Hansson.

Gustav Hansson har blivit lite av en publikfavorit i Jämtland med sitt hårda jobb i framför allt försvarsspelet.

Estländaren Jaan Puidet är tillbaka i Jämtland efter att ha spelat den senaste säsongen i hemlandet. Gustav Hansson är glad över att Jaan Puidet är tillbaka.

– Det är kul. Först och främst för att vi är bra vänner. Vi har haft kontakt sedan han åkte hem. Sedan är det ännu en spelare som man har spelat med, så han kan hjälpa till i den här gruppen också. Det är bara kul att han är tillbaka, säger Gustav Hansson.

Annars är det gott om nya spelare i årets Jämtland Basket. Utöver Gustav Hansson och Jaan Puidet är RT Guinn, Alexander Yemane och John Pålsson kvar från fjolårets trupp – resten är nya.

– Självklart om man hade frågat direkt efter förra säsongen hade man velat behålla fler. Men nu är det som det är och det är bara att göra det bästa av situationen. Det finns ingen anledning att tänka för mycket på att vi har tappat spelare. Det är bara att fortsätta och försöka jobba ihop den här gruppen, säger Gustav Hansson.

Att han valde att stanna ytterligare en säsong i Jämtland Basket hade förstås väldigt mycket att göra med att laget tog sig till semifinal för första gången i föreningens historia.

– Det kändes spännande att bygga vidare på det vi gjorde förra året. Att kanske ta ännu ett steg och ta sig till en final med Jämtland, eftersom vi ändå har byggt upp något under ganska lång tid. Det var nog det som jag skulle säga var den största faktorn. Nu har vi tagit in väldigt många nya, men förhoppningsvis passar vi bra tillsammans och kan bygga vidare med oss som är kvar från förra året. Det är svårt att säga hur bra det kan bli efter att bara ha sett en träning, vi behöver nog se lit mer hur alla spelare är. Men vår målsättning är självklart att göra det bättre än i fjol, det är inget snack om saken.

Laget som tog Jämtland Basket till den historiska första semifinalen är nästan helt utbytt

Varför gick det så bra förra året, tror du?

– Jag tror att vi fungerade bra som en grupp. Även om vi låg under med 0–1 och 1–2 mot Luleå fick vi aldrig panik, vi höll ihop i gruppen och sedan hade vi en väldigt bra femte match i Luleå. Vi kom tillsammans bra under säsongen och det var så vi kunde få bra resultat.

Innan lagträningen drog igång med Jämtland har Gustav Hansson hunnit få dra på sig landslagströjan under en samling i Östersund med det nya Framtidslandslaget.

– Det var jättekul. Vi hade en grupp med spelare där väldigt många av oss har spelat tillsammans när vi var små. Och så fick jag spela med min bror, som jag så klart har varit med hela livet. Det var jättekul att få spela i Östersund också.

Title