Olle Stümer klar för Jämtland Basket: ”Bästa alternativet för mig”

Jonas Solberger

En 18-årig talang med tre år i turkisk basket bakom sig är Jämtland Baskets senaste nyförvärv. Olle Stümer ser fram emot att spela i Jämtland.

– Jag tror att Jämtland kommer bli det bästa alternativet för mig för att fortsätta karriären, säger han.

Olle Stümer kommer från Södertälje ursprungligen. Trots att han bara är 18 år gammal har han redan hunnit med att spela basket i Turkiet i tre säsonger.

– Den största anledningen är att min pappa fick jobb där nere. När han berättade det blev både jag och min bror sugna på att flytta med ner. Det passade bra för oss att följa med ner och spela och utvecklas, säger Olle Stümer.

Hans pappa är Per Stürmer, en av Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna. Per Stümer spelade 144 A-landskamper för Sverige, ingick i den svenska EM-truppen 1993, spelade som proffs i Frankrike och vann två SM-guld.

– Det har betytt väldigt mycket för mig som basketspelare. Pappa har lärt mig allt han kan. Han har hjälpt mig så mycket han kan både i Södertälje och i Istanbul, säger Olle Stümer.

Olle Stürmer har själv gjort landskamper för Sverige på ungdomsnivå, U16, U18 och U20. I landslaget har han spelat med jämngamle Oliver Gehrke, tidigare Jämtlandsspelare och son till Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrke.

– Jag och Torbjörn känner varandra sedan innan. Han förstår mig och min stil att spela basket, och jag förstår hans sätt att coacha. Jag tror att jag kommer få en bra och betydande roll i Jämtland och att Jämtland är den klubb där jag kommer utvecklas bäst, säger Olle Stümer.

Olle Stümer upplever att han har utvecklats mycket i Turkiet och att Jämtland är bästa alternativet för honom att utvecklas vidare.

Han har följt svensk basket på avstånd under tiden i Turkiet och är imponerad över vad Jämtland presterade under den gångna säsongen.

– Det var stort av dem att gå till semifinal, det var väldigt imponerande att följa. De hade en bra trupp, spelade bra tillsammans och coach Gehrke gjorde ett bra jobb. Jämtland är en bra och stabil klubb som är duktig på att utveckla unga spelare, få spelare att känna sig välkomna. Det är en bra basketmiljö, säger Olle Stümer.

Olle Stürmer är den femte spelaren som blir klar för Jämtland inför kommande säsong. Sedan tidigare är lagkaptenen RT Guinn, Gustav Hansson, Max Tandberg Wall och CJ Dunston klara för spel i Jämtland säsongen 2019/20.

Title