ÖFK:s läkare räddade livet på flygpassagerare

Patrick Sjöö

ÖFK:s läkare Jan Hansson tackade tidigt nej till att följa med laget till träningslägret i Marbella.

I stället blev han hjälte hemma i Sverige.

I går räddade han livet på en man i ett flygplan som skulle lyfta från Arlanda mot Östersund.

Jan Hansson hade precis satt sig i planet på Arlanda för att åka hem till Östersund då meddelandet kom i högtalarna: ”Vi behöver en läkare till fronten av kabinen”.

Där hade en man i 60-årsåldern från Östersund ramlat ihop.

– Jag såg direkt att det var allvarligt. När jag undersökte honom andades han inte och jag kände ingen puls. Tillsammans med en man som jobbade på SOS och en ung kvinna som var underläkare på Norrtälje satte vi igång hjärt- och lungräddning. Vi höll väl på kanske tre minuter innan SAS-personal kom med en hjärtstartare. Vi fick igång mannens hjärt och det är klart att det kändes fantastiskt, säger Jan Hansson.

Det här är andra gången på tre flygresor som ÖFK:s läkare Jan Hansson måste rycka in och jobba på ett flygplan. Då ÖFK var på väg hem från Teneriffa tappade en man i 35-årsåldern medvetandet.

– Det var ju långt ifrån samma dramatik som det var i går. Den mannen svimmade vid ett par tillfällen då han fick blodtrycksfall. Det såg förstås otäckt ut och flygpersonalen ville ta beslutet att nödlanda i Portugal. Men det avstyder jag och mannen var också pigg då vi kom fram.

Att mannen i flygplanet i går överlevt fick Jan Hansson reda på genom ett samtal.

– Idag ringde det från Danderyds sjukhus där de berättade att de hade fått in en man med hjärtstopp i går. De undrade om de skulle operera honom där eller om vi skulle göra det i Östersund. Jag kände igen namnet. Det blev beslutat att jag ska operera honom i Östersund. Det känns förstås väldigt udda och roligt att jag varit med och räddat livet på någon som jag snart ska få träffa och också operera, säger Jan Hansson.

Hur stolt blir man av att rädda ett liv?

– Det är klart att det känns oerhört bra att kunna hjälpa till och det blir en solskenshistoria av det. Jag är så glad att det gick bra. Det blir ju en helt annan stress då man är utanför den normala situationen som hjärtläkare.

Varför åkte du inte med laget till Marbella?

– Jag fick inte ledigt från mitt arbete på sjukhuset. Men jag hade gärna varit där.

Men tack vare det så kanske en Östersundsbo slapp avlida på Arlanda?

– Ja, så kan det faktiskt ha varit. Det känns bra om man tänker så.

Title