ÖFK räddar Sverige från fiasko i Uefa-rankningen

Niclas Lidström

Tack vare ÖFK:s framgångar i Europa League ligger Sverige på 22:a plats på Uefa:s nationsrankning. Utan ÖFK:s framgångar hade Sverige haft den sämsta rankningen någonsin på plats 30.

Det är bloggen Uefaranken som skriver om hur mycket ÖFK:s framgångar faktiskt har betytt för svensk fotboll i år. Bloggen har räknat ut att utan ÖFK:s framgångar hade alltså Sverige varit rankad som nummer 30 i Europa, det i sin tur hade varit den sämsta rankningen någonsin för svensk del.

Även AIK:s avancemang till tredje omgången i kvalet till Europa League hjälpte till att höja vår nationsrankning.

Nu ligger Sverige 22:a i rankningen och har faktiskt, om ÖFK vinner på torsdag borta mot Hertha Berlin, möjlighet att avancera ytterligare på rankningen. Rankningen bygger på ländenas resultat i Europa under de fem senaste åren.

Uefa-rankningen ligger till grund för i vilken omgång de svenska lagen ska gå in i de olika kvalen till Champions League och Europa League. Skulle Sverige avancera till 17.e plats så innebär det att de allsvenska mästarna skulle gå in i kvalomgång två i Chamspions League. Cupmästarna skulle gå in i den tredje kvalomgången och andralaget i allsvenskan skulle gå in i kvalomgång två till Europa League.

För att Sverige ska få ställa upp med två lag i kvalet till Champions League krävs det att Sverige avancerar till en 15:e plats i nationsrankningen, skriver Fotbollskanalen och bloggen Uefaranken.

Foto: Bildbyrån

Title