ÖFK har på kort tid blivit hela Sveriges lag

Niclas Lidström

ÖFK är bara ett lag för jämtlänningar.

Eller?

Nej, knappast, ÖFK har på kort tid blivit folkets lag. Eller hela Sveriges lag!

Egentligen är det lite förvånande att trots ett stort avstånd mellan orterna i Norrland så finns det ett stort intresse för Östersunds FK.

Från Berndt Boström i Holmsund är det cirka 40 mil till Jämtkraft Arena och hans favoritlag ÖFK. För Håkan Kuorak i Jokkmokk är det cirka 60 mil till arenan. Men båda två kommer på torsdag att finnas på plats för att se matchen mellan ÖFK och Arsenal. Om vi börjar med Berndt Boström så har han, till skillnad Håkan lite anknytning till Östersund, även om det var 40 år sedan han lämnade länet.

Berndt Boström bodde i Östersund 1976-77 och gick i samma klass som bland annat Lars ”Kungen” Persson. Han spelade med KD 55 och hans intresse för fotboll har funnits där hela livet.

– Stewart Gibson tränare i IFK Holmsund och jag åkte till Östersund och såg matchen mot PAOK och sa att det här måste vi se igen. Många här i Umeå och Holmsund som jag har pratat med har rycks med och har känt till Östersund sedan tidigare. Det är fantastiskt roligt det som vi nu får uppleva, förklarar Berndt.

Han berättar att folk i Holmsund och även i övriga Västerbotten nu har ÖFK som sitt lag.

– Just nu pratar väldigt många om ÖFK och vet för det mesta mer om ÖFK än om Holmsund och de andra lokala lagen. Det är fascinerade över den fina kultur som finns i klubben. Berndt tror att det är sättet klubben som har jobbat med under en lång tid som gjort klubben populär även utanför Jämtlands gränser.

Matchen mot Arsenal ska Berndt se på plats med sina vänner och han tror stenhårt på att ÖFK faktiskt kommer att vinna mot självaste Arsenal.

– Jag tror att det kommen att gå jättebra, jag tror att de vinner med 2-0.

Trodde du att vi någonsin skulle få se Arsenal spela en tävlingsmatch upp i Norrland?- 

-Nej, fanns inte på kartan att vi skulle få se Arsenal i Norrland möte ett svenskt lag i en tävlingsmatch. Det finns mirakel och det sker. Det är ju det som är så charmigt. Det mesta är förutsägbart men i idrott sker mirakel.

En annan ÖFK-fan är Håkan Kuorak som bor i Jokkmokk. 60 mil skiljer mellan Jokkmokk och Östersund men det hindrar inte Håkan att ha tagit ÖFK till sitt hjärta.

-Östersund är ju vårat lag i Norrland, med tanke på allt de gör, bland annat när de nu fick lära sig mer om den samiska kulturen. Jag är ju same själv och det är viktigt för mig.

Håkan har följt ÖFK på nära håll sedan laget gick upp i allsvenskan, ja redan i Superettan hade han bra koll på laget.

-Jag har följt med när de gick upp i allsvenskan och redan i superettan hoppades man att de skulle gå upp. Har ju inget stort lag här uppe. Det är bara 60 mil till Östersund och ibland bilar jag upp till Tromsö och ser de spela i Tippeligan. Ja, jag har faktiskt också sett dem spela Europa League, säger Håkan.

Tidigt på torsdag morgon sätter han sig i bilen tillsammans med tre kompisar och ska se matchen med stort M.

-Det här blir en riktigt häftig match, jag tror faktiskt att ÖFK kan göra en bra match hemma. De har ett bra lag med bra nyförvärv.

Title