O Captain! My Captain!

Elin Grelsson Almestad

Türk Telekom Arena. Straffspark. Jag tittar bort från skärmen av nervositet, jag tittar dit i alla fall och sedan kommer bara ett rungande vrål. Han satte den! Vår kapten Brwa Nouri har gjort mål mot Galatasaray på bortaplan. På en arena där motspelare utsatt honom för rasistiska påhopp på planen. Där supportrarna hotat honom innan matchen. Där hans kurdiska ursprung blivit ett rött skynke, i ett land där parlamentet vill förbjuda ordet ”Kurdistan” och förföljelsen av och förtrycket mot kurder går långt tillbaka.

Några dagar senare, Tele2 Arena. Vi är en liten bortaklack som försöker överrösta dånet av burop med ett intensivt och taktfast ”Vi älskar Nouri”.

Varför älskar vi Nouri? För mig personligen är svaret enkelt: Brwa Nouri är en spelare och en människa som visar att alla kan förändras och lära sig av sina erfarenheter. Han är dessutom en förebild som öppet pratar om sin bakgrund, tar ställning för människors lika värde och mot destruktiva normer, som lärt sig av sina misstag och nu använder de erfarenheterna och berättar om dem för andra. Likaså har han ett psyke som de flesta av oss bara kan drömma om, när han spelar inför burop och rasistiska påhopp till synes oberörd och utan att det märks i hans spel.

Framförallt visar Nouri att du kan vara på botten men komma tillbaka igen. Att livet inte alltid blir som du har tänkt dig, men att du en dag kanske ändå står på en jättearena i Istanbul och sätter den där straffen i rollen som lagkapten.

Östersunds FK kännetecknas av mod och är det någon som personifierar mod är det Brwa Nouri, både på och utanför planen. O Captain, my Captain – jag är så glad att just du är vår lagkapten och styr oss mot nya segrar!

Title