Härlig varm dramatisk travkväll i Östersund!

Niklas Herneryd

Under onsdagskvällen var det en varm fin afton med topptävlingar på Östersundstravet. Publiken fick se flera riktigt vassa prestationer. I finalerna av Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet blev det stor sport, en hel del dramatik och i Sven O Perssons minne imponerade Pydin!

Öystein Tjomsland är tränaren inför dagen och den norske tränarens hästar levererade väl. I Derbystoet flög hans Brenne Blesa till täten, medan de främsta konkurrenterna galopperade bort sig men loppets blåste av eftersom hemmahästen och Malin Löfgrens Ylva Li Karma med Rikard N Skoglund hade kvävt sig och lade sig bredvid måltornet! Det blev tyst på publikplats, men till allas stora glädje reste hon sig upp igen så det gick väl. Hon ströks såklart, då man körde om loppet. I den giltiga starten snabbstartade Brenne Blesa igen, men galopperade efter 50 meter och fick sedan göra grovjobbet utvändigt om ledaren Eldoda med Tom Erik Solberg, som hade galopperat i den första starten och inte travade perfekt. Jomar Blekkan smög efter en snabbstart med i ryggar med Glade Tider, körde till i slutsvängen och hon spurtade till en klar vinst till 53,55 i odds. Favoriterna Brenne Blesa blev tvåa och Eldoda trea.

Även i finalen av Svenskt Kallblodsderby blev det en omstart. Sedan stack Nordsjö Odin med Öystein Tjomsland till täten och höll ett bra tempo, fick den andra favoriten Järvsö Rune med Örjan Kihlström utvändigt om sig på den första långsidan och de båda höll uppe tempot. När Ulf Ohlsson kastade loss Våler Nikolai på den sista långsidan trodde nog många att stallkompisen skulle ta hem segern, men istället stack Nordsjö Odin ifrån dem och vann på det nya svenska rekordet 1.22,0a/2140 meter, medan Våler Nikolai blev tvåa. Du kan läsa mera kommentarer  från Tjomsland en separat artikel!

Inför anrika Sven O Perssons Minne var Ove A Lindqvist uppåt på Pydin och det hade han verkligen fog för. Ekipaget togs lugnt inledningsvis, hamnade i andra ytter,  attackerade hastigt på den sista långsidan och segern togs mycket lätt med mycket krafter kvar! Ove tog en dubbelseger då han ledde V86-avslutningen och klass II-försöket hela vägen med Katinka. Stoet fastställde V86-utdelningen till fina 1.842.323 kr för åtta rätt, medan sju rätt ger 5.212 kr och sex rätt 270 kr.

Det blev hemmaseger i Hästägarekannan för kallblod och V86-2 där Wångens Juni Goggen ledde hela vägen för Mats E Djuse och vann enkelt. I Hästägarekannan för varmblod var favoriten Donners AM med Per Linderoth starkast. Även Magnus A Djuse vann inom V86-1 efter en fin styrning med From The Mine som spurtade klart bäst i V86-öppningen.

I Diamantstoets försök vann Robert Berghs Bitcoin med Micael Melander efter ett rejält slutvarv i tredjespår och bland 3-årsstona vann Krakas efter en snygg ”Örjan Kihlström-styrning”. Nedan kan du läsa resultatkommentarer lopp för lopp som lades ut LIVE under tävlingskvällen på www.ostersundstravet.com

/Niklas Herneryd

Resultatkommentarer:

Resultat lopp 1: Peter Highness med Oskar Kylin Blom tidigt till täten, höll ett jämnt tempo, stack ifrån enkelt till slut. Holens Aquavit med Örjan Kihlström successivt fram som fjärde häst, fram i rygg i slutsvängen, spurtade positivt. Gims Cardinal med Stefan Edin tredje inner, fram som tvåa i slutsvängen, höll farten godkänt. Matt Dillon L.K. med Rikard N Skoglund andra utvändigt, kunde inte gå med men höll sig fart godkänt. Arabesque med md Ulf Eriksson startgalopp, sist i kön, fram mellan hästar på den sista långsidan, ut ett spår inför upploppet och spurtade bra! Some Zin med Mats E Djuse rygg ledaren, galopp halvvarvet från mål som klar tvåa. Segertiden blev 1.15,5/2140 meter och oddset 1,44.

Tempo: första 500 1.18.2 (3 Peter Highness), 1000 1.16.5 (3 Peter Highness), sista 500 1.14.8

Resultat lopp 2: Donners AM med Per Linderoth sist, fram utvändigt om ledaren 1500 kvar, pressade sig till greppet i slutsvängen, svarade hastig attack till slut och vann knappt. M.C.C. Orlando med Rikard N Skoglund, tredje inner, utvändigt i kön, snabbt fram från slutkurvan och var ett huvud efter i mål. Cool Trader med Stefan Johansson andra ytter, kunde inte haka på halvvarvet från mål men höll farten väl. Heading Reference med Håkan Skoglund bra iväg, pressade sig till täten efter ett halvvarv, slagen i slutsvängen. Conway City Ås med Ulf Ohlsson ledningen, släppte efter ett halvvarv, kunde inte gå med på den sista långsidan. Segertid 1.14,4/3200 meter, till 1,33 i odds.

Tempo: första 500 1.19.3 (2 Conway City Ås), 1000 1.18.9 (6 Heading Reference), 2000 1.17.4 (6 Heading Reference), sista 500 1.13.5

Resultat lopp 3, V86-1: From The Mine med Magnus A Djuse lugn start, först i andraspår en bit efter ledaren, andra ytter, togs lugnt, på i tredjespår i slutkurvan och spurtade vasst till en enkel seger. Noel Face med Rikard N Skoglund pressade sig till täten i den första svängen, ryckte undan i ledningen, kunde inte svara till slut. Sangria Knight med Jomar Blekkan, rygg på vinnaren, spurtade till sig tredjepriset. Diamonds Lucky med Ulf Ohlsson tredje inner, maxutdelning. Buzzer Beater  med Per Linderoth lugn inledningen, långt fram och sågs aldrig med där framme även om spurten var god. Strong Will med Ulf Eriksson ledningen, släppte in i den första svängen, utvändigt ledaren varvet kvar, pressade på under den sista långsidan, kunde inte haka på i slutsvängen och tappade mycket till slut. Vinnartid 1.11,7/1640 meter, odds 1,96. V86-värde 17 kr.

Tempo: första 500 1.10.4 (3 Noel Face), 1000 1.13.3 (3 Noel Face), sista 500 1.09.5

Magnus A Djuses segerkommentar: – From The Mine springer att väntar på signal bara, tar inte i förrän man säger åt honom. Han vann väldigt enkelt och det fanns lite kvar i honom!

Resultat lopp 4, V86-2: Juni Goggen med Mats E Djuse snabb iväg och pressade sig till täten efter 100 meter, svarade säkert, stack undan i slutsvängen och vann lätt. Osen Prinsessa med Jan Roar Mjölneröd tredje ytter, attack på den sista långsidan, fram i slutsvängen och bra avslutning. Zitor med Micael Melander andra ytter, satt kvar då den förra attackerade, ut i slutsvängen och spurtade bra. Rikungen med Stig Engstrand tidig galopp, men i kön, fram mellan hästar in i slutsvängen, bra avlutning i skymundan. Spik Loke med Öystein Tjomsland kunde nästa hålla upp täten, utvändigt ledaren, slagen i slutsvängen. Spang Viktor med Björn Karlsson galopperade dubbelt och såg inte lika fin ut som senast, men visade fin fart och räddade de sista pengarna. Kashmir med Thomas Mjöen fjärde ytter, med i rygg i tredjespår på den sista långsidan, kunde inte haka på och galopperade. Höjanna med Mikael Halvarsson rygg ledaren, kunde inte haka på till slut. Segertid 1.25,5a/2140 meter, odds 3,55. V86-värde: 82 kr

Tempo: första 500 1.22.9 (5 Juni Goggen), 1000 1.26.0 (5 Juni Goggen), sista 500 1.23.3

Mats E Djuses segerkommentar om Juni Goggen: – Det var inga stora marginaler om ledningen i början. Han har inte haft sin bästa bit den sista biten, så jag ville köra undan och det gick ju bra.

Resultat lopp 5, V86-3: Vilken dramatik i Derbystoet! Glade Tider med Jomar Blekkan snabb start, sedan invändigt som blev tredje ytter 900 kvar, till attack i slutsvängen och spurtade bäst till en säker seger. Brenne Blesa med Öystein Tjomsland till täten, galopp efter 50 meter, utvändigt ledaren, höll farten väl men orkade inte stå emot. Eldoda med Tom Erik Solberg kördes på säkerhet inledningsvis, till täten ut ur den första svängen, fick tryck på den första långsidan, höll ett bra tempo och såg ut att gå mot seger, men tröttnade på slutrakan. Hellen Victoria med Andre H Stensson stack till täten, släppte, tredje inner efter 700 meter, avslutade bra i bakom topphästarna. Jeksa med Jan Roar Mjölneröd tredje ytter, hängde på så gott hon kunde. Rappodina med Ulf Ohlsson seg iväg, fjärde ytter, höll sin fart.  Kalltekla med Martin P Djuse med i femte invändigt, tappade. Thess Vilja med Mats E Djuse andra ytter, ut till attack på den sista långsidan, galopp in i slutsvängen. Ask Viktoria med Örjan Kihlström hängande i tredjespår under det första varvet, backade sig sist, tappade till slut. Borkmira med Thomas Mjöen snabb långsida utvändigt ledaren och ned i rygg på ledaren i en tight situation, galopp i slutsvängen. Segertid 1.26,2a/2140 meter, oddset blev höga 53,55 och V86-värde 2.171 kr.

Tempo: första 500 1.24.9 (3 Eldoda*), 1000 1.25.5 (3 Eldoda*), sista 500 1.22.6

Innan loppet: Derbystoet – loppet avbröts. Hemmahästen och Malin Löfgrens Ylva Li Karma med Rikard N Skoglund verkar har kvävts sig och ligger bredvid måltornet! Hon reser sig upp nu och allt verkar ha gått bra! Hon stryks såklart! Det var många galopper i starten som avbröts efter ett par hundra meter och favoriten Brenne Blesa höll lätt upp täten! Galopp var det bland annat andrahandaren Eldoda! Tom Erik Solberg säger att hon inte fungerade, så nu har de ändrat om balansen lite! Ny start om tre minuter!

Resultat lopp 6, V86-4, V5-1: Bitcoin med Micael Melander med i kön och hängde på i rygg i tredjespår under slutvarvet, först i tredjespår då den framförvarande galopperade, kopplade greppet in på upploppet och vann lätt. Melizza med Örjan Kihlström i kön, med i ryggar fram till på upploppet, avslutade bra men utan chans att ta sig förbi. Inshallah med Johan Brandel långt bak i kön, spurtade bäst av alla men var för sent ute. Red Alert W.F.med Kerstin Hell andra ytter, satt kvar då attackerna kom, kom ut i slutsvängen och avslutade positivt. Giannini med Ulf Ohlsson till täten i ett bra tempo, trött i slutsvängen. Global Worth med Ulf Eriksson, i kön, drog tåget i tredjespår under slutrundan, framme som tvåa i slutsvängen då hon galopperade. Design Highlight med Mats E Djuse snabb iväg till rygg ledaren, maxutdelning. Silvertona med Tomas Pettersson tre invändigt, fast med mycket krafter kvar i mål, såg riktigt fin ut! Segertid 1.14,7a/2140 meter, till oddset 17,10. V86-värde 13.708 kr. V5-värde 231 kr.

Tempo: första 500 1.11.9 (3 Giannini), 1000 1.15.0 (3 Giannini), sista 500 1.12.7

Resultat lopp 7, V86-5, V5-2: Pydin med Ove A Lindqvist lugn start, andra ytter, snabbt fram på den sista långsidan, kopplade greppet i slutsvängen och stack ifrån till en enkel seger. Jättefin! Art Kjarvald med Oskar Kylin Blom snabbstart till täten, släppte på den förts långsidan, ut ett spår inför slutsvängen, bra spurt. Art Nökkve med Håkan Skoglund fjärde ytter, bra fram 800 kvar, spurtade positivt som trea. Will Prinsen med Tom Erik Solberg utvändigt om ledaren, höll farten bra. Ingbest med Örjan Kihlström tredje inner, fick chansen och höll mest farten.  Särpefanten med Ole Johan Östre snabbt fram till ledningen på den förts långsidan, pressad i slutsvängen, trött till slut.Tangen Haap med Björn Karlsson galopperade tidigt. Segertid 1.22,9a/2140 meter, odds 2,54, V86-värde 22.294 kr och V5-värde 332 kr.

Tempo: första 500 1.17.6 (11 Särpefanten*), 1000 1.22.1 (11 Särpefanten*), sista 500 1.21.6

Resultat lopp 8, V86-6, V5-3: Krakas med Örjan Kihlström snabb iväg till rygg ledaren, ut ett spår på den sista långsidan, kopplade greppet in på upploppet och vann lätt. Myfair Amok med Micael Melander i ledningen, höll bra men kunde inte stå emot vinnaren. Base Line med Ulf Eriksson tredje inner, andra ytter i den sista svängen, höll farten till slut. Chic Summer med Martin P Djuse snabb iväg, galopp i den första svängen utvändigt ledaren, fjärde inner, fram i rygg på ledaren i den sista kurvan, tappade över upploppet. Heavenly May med Tomas Pettersson med en bra bit bakom ledaren, kom aldrig in i loppet, men höll sin fart på avstånd. Divina med Per Linderoth i kön långt bakom de i täten, avslutade bra men kom aldrig in i loppet. Tidiga galopper för Inez River med Robert Dunder och Uruguay Broline med Ulf Ohlsson. Segertid 1.14,7/2160 meter, odds 5,56, V86-värde 80.491 kr, V5-värde 875 kr.

Tempo:första 500 1.16.1 (2 Mayfair Amok), 1000 1.16.1 (2 Mayfair Amok), sista 500 1.13.7

Resultat lopp 9, V86-7, V5-4: Nordsjö Odin med Öystein Tjomsland höll enkelt upp täten, höll ett bra tempo, stack ifrån till slut och imponerade. Våler Nikolai med Ulf Ohlsson tredje ytter, snabbt fram på den sista långsidan fram utvändigt om ledaren i slutsvängen, höll farten men var utan segerchans. Tangen Trygg med Jan Roar Mjölneröd fjärde ytter, med i rygg på den sista långsidan, avslutade bra. Yrd med Tom Erik Solberg bra iväg, andra ytter, fram i slutsvängen och avslutade positivt som fyra. Järvsö Rune med Örjan Kihlström tredjespår runt den första kurvan, fram utvändigt om ledaren, blev lite vass, kunde inte svara in mot slutsvängen och tappade men höll ändå farten bra. Rappstjernen med Vidar Tjomsland snabb iväg, utvändigt ledaren, avlöst på den första långsidan, ned i rygg ledaren 1200 kvar, tappade över slutrakan. Möller Tor med Lars Anvar Kolle bra iväg, rygg ledaren galopp 1300 kvar.  Gott Klirr med Kenth Åkerlund med i kön, galopp på den första upploppsrakan. Sluttid blev det nya svenska rekordet – 1.22,0a/2140 meter, odds 3,16, V86-värde 139 130 kr och V5-värde 1.259 kr.

Tempo: första 500 1.22.6 (1 Nordsjö Odin*), 1000 1.22.4 (1 Nordsjö Odin*), sista 500 1.20.5

Resultat lopp 10, V86-8, V5-5: Katinka med Ove A Lindqvist till ledningen, fick bestämma på mellanvarvet, ryckte i slutsvängen, höll farten väl och höll undan knappt. Sunes Sommar med Rikard N Skoglund smög med i ryggar, andra ytter inför slutsvängen, fick chansen och spurtade vasst till en knapp förlust. Veneer med Magnus A Djuse utvändigt om ledaren, höll farten väl men kunde inte utmana om segern. Vidar Caprese med Stefan Johansson i kön, spurtade riktigt bra långt ute i banan men var för sent ute. Prince S.W. med Tomas B. Nilsson rygg ledaren, maxutdelning. Global Wizard med Ulf Ohlsson andra ytter, på halvvarvet från mål, galopp i slutsvängen. Pleasure For Cash med Robert Dunder utvändigt i kön, galopp på den sista långsidan. Royal Love med Ulf Eriksson tappade rytmen direkt och galopperade, aldrig med i bilden sedan. Vinnartid 1.13,5a/1640 meter, till oddset 6,72. V86-utdelning: Åtta rätt: 1.842.323 kr., Sju rätt 5.212 kr., Sex rätt 270 kr. V5 gav 6.180 kr. Dagens dubbel: 1-4: 30,09.

Tempo: första 500 1.12.6 (4 Katinka), 1000 1.15.3 (4 Katinka), sista 500 1.11.1

Title