Mills långa väg tillbaka till fotbollsplanen

Patrick Sjöö

Han tänkte utmana Aly Keita och Andreas Andersson.

I stället kom chockbeskedet om en svår skada.

– Det är klart att jag har haft jobbiga månader bakom mig även om jag försöker plocka fram positiva tankar, säger ÖFK:s tredjemålvakt Andrew Mills.

Osdsport.se träffar den sympatiske engelsmannen på Sportsgym Frösö Strand i Östersund. Där har han fått tillbringa mycket tid de senaste månaderna.

Andrew Mills, som stod i mål i IFK Östersund, värvades i oktober från division 2-klubben till allsvenska ÖFK. Då hade han redan fått känna på en del träningar och ett träningsläger med ÖFK.

Dessutom en Europa League-match!

– Ja, det var väl ett av de märkligare samtalen förra året. ÖFK ringde och frågade om jag kunde åka med till Turkiet för att möta Galatasaray. Andreas Andersson hade blivit skadad och var tvungen att vara hemma. Jag var inställd på att spela en träningsmatch mot Alsen på bortaplan, men det blev en resa till Istanbul i stället. Rätt galet faktiskt och det var en häftig upplevelse, säger Mills.

I slutet av oktober skrev han på ett ettårskontrakt med ÖFK som insåg att man var i behov av tre målvakter om det skulle bli skador.

– Det kändes oerhört bra och jag tyckte att jag utvecklades för varje match. Det är klart att jag gjorde allt för att pusha på Aly och Andreas.

På träningslägret på Teneriffa i januari började han känna att det ömmade lite i ena knät. Han tränade på, men smärtan ville inte försvinna.

Under träningslägret i Marbella fick han alltmer ont och han plockades bort från fotbollsträningen.

– Det var ingen som riktigt förstod var det var för fel. Jag fick köra rehab i stället för fotbollsträning för att bli bra.

Men hemma i Sverige kom chockbeskedet efter en röntgen. Han hade drabbats av en stressfraktur i knät och han fick förbereda sig för en lång rehabiliteringstid.

– Det var förstås ett oerhört tungt besked att få. Jag har ju aldrig varit skadad i hela mitt liv tidigare. Det här är ju en form av överbelastningsskada och det skulle som sagt ta tid att bli bra igen. Hela fysioteamet och alla ledare och spelare har varit fantastiska under den här tiden och peppat mig när det känts tungt.

Nu har det gått över två månader och fortfarande har Andrew Mills en lång väg tillbaka.

– Det går ju inte att sätta en dag där man är tillbaka i full träning. Jag skulle kunna gissa på 3-4 veckor till. Men snart ska jag i alla fall vara ute på planen och göra lite övningar med målvaktstränaren Linus Eriksson. Det ser jag fram emot.

Har det varit tufft att vara inne då övriga tränat ute på planen?

– Ja, verkligen. Jag har suttit på en stol med en testcykel framför mig som stått på ett par stolar. Sedan har jag ”trampat” med armarna. Man har ju haft roligare träningspass (skratt).

Vad tror du om framtiden i ÖFK?

– Målsättningen framöver är egentligen bara att få fortsätta utvecklas och ha roligt. Jag hoppas att kunna vara kvar i klubben även efter den här säsongen. Men nu är prio ett att bli helt frisk och börja utmana Aly och Andreas igen.

Du såg matchen mot Djurgården på från läktaren. Vad tyckte du?

– Jag tycker att vi spelade rätt så bra, men Djurgården gjorde det svårt för oss. Nu är det bara att gå vidare till söndagens match mot Dalkurd. Det är 29 matcher kvar så det är bara att gå in med samma attityd och mentalitet då. Jag hoppas och tror att det ska räcka till seger.

 

Title