Marieby GIF har med små medel lyckats nå Sverigetoppen i friidrott

Jonas Solberger

Marieby GIF är ingen stor förening – men håller hög nationell nivå. Alla klubbens flickor födda 2004 och 2005 finns på friidrottens årsbästalistor.

– Vi har bra tränare och en bra grupp som stöttar varandra, säger Levina Ringdahl, själv Sverige-fyra i diskus.

Det är onsdagskväll och det är full aktivitet på Marievallen, den lilla idrottsplatsen i utkanten av Marieby. Tävlingen ”Poängjakten” arrangeras och deltagare kommer både från Östersund och Trångsviken för att samla poäng i olika friiidrottsgrenar – men framför allt är klubbens egna idrottare på plats.

Marieby GIF har inte många aktiva friidrottsungdomar, men dessa håller hög klass. I friidrottsförbundets statisk över årets bästa resultat finns alla klubbens fem tjejer födda 2004 och 2005 med bland de 20 bästa resultaten i någon gren. Marieby är faktiskt den enda föreningen i länet med idrottare på årsbästalistorna i just dessa åldersgrupper.

– Det går väldigt bra. Vi var i Sundsvall på Mittnorden Cup förra helgen och tog 26 medaljer på åtta aktiva. De är så allround, de är duktiga på alla grenar. Det är tack vare våra ledare Ingela Sandqvist och Heidi Granrud. De kompletterar varandra så himla bra och är väldigt duktiga på att lära ut och träna ungdomarna, säger Anna Wikström, ordförande i Marieby GIF.

Anna Wikström (till höger) är ordförande i Marieby GIF. Hon konstaterar att duktiga ledare och fin sammanhållning har gjort att det går bra för föreningen.

Hon pekar även på en annan faktor till att det går så bra för Marieby GIF – sammanhållningen.

– Det är ett litet gäng och de känner varandra väl. De blir verkligen bra kompisar. De stöttar varandra, hejar på varandra i med- och motgång och peppar verkligen varandra. Det tror jag bidrar till att det är så bra sammanhållning i föreningen. Även de som är lite yngre känner att de får vara en i gänget. Vi har jättekul när vi åker iväg på tävlingar, säger Anna Wikström.

En liten grupp ger bra sammanhållning och även bättre möjlighet att få hjälp av tränarna under träningspassen.

– Vi blir väldigt bra vänner eftersom vi är så få. Det är lättare att lära sig eftersom tränarna inte har så många att träna samtidigt. Ibland kan vi vara två på träningarna och ha två tränare, säger Levina Ringdahl.

Till saken hör att klubben har ganska begränsade förutsättningar för att träna friidrott. Även om Marievallen har upprustats och fått allt bättre förutsättningar för friidrott har många klubbar betydligt bättre möjligheter att bedriva träning.

– Det vi saknar här är att kunna springa lite längre. Vi skulle vilja ha en rundbana, nu blir det elljusspåret som gäller. Det är inte som på Hofvallen där man kan springa runt på 400-metersbanan, säger Anna Wikström.

På sommaren sker all friidrottstärning i klubben på Marievallen. Under vintern är det två pass per vecka i den lilla gymnastiksalen på Marieby skola som gäller, och ett pass i Gövikenhallen i Östersund.

– Vi skulle gärna vilja vara i Jämtkrafthallen i Ås, men det är svårt att få tider där och kostar en del så där har vi inte riktigt kommit in, säger Anna Wikström.

Att det är begränsade förutsättningar för träningen är inget som bekymrar klubbens aktiva idrottare.

– Det är begränsat, men det funkar. Det är lite problematiskt när vi ska träna spjut och stavhopp, vi kan inte träna ansats i spjut och inte hoppa så högt i stav, men annars funkar det. Man kan stöta kula, kasta diskus, kasta slägga, hoppa höjd, hoppa längd, säger Levina Ringdahl.

Sista helgen i juni får friidrottarna från Marieby känna på tufft motstånd när de reser till Göteborg för att delta i den stora tävlingen Världsungdomsspelen på Ullevi. Målen är lite olika, men Levina Ringdahl – som är Sverigetrea i diskus i sin åldersgrupp i år har ett högt mål.

– Jag vill komma på pallen i diskus. Jag har femte bästa årsbästa av dem som är med, så jag tänker att om jag ökar lite kan jag komma på pallen. Man ska sikta mot stjärnorna, så hamnar man någonstans i trädtopparna, säger Levina Ringdahl.

Lovisa Blomqvist har som bäst hoppat 1.57 i år, det är 13:e bästa resultat i åldersgruppen flickor födda 2004.

Title