KRÖNIKA: Jag fick mer skit än jag förtjänade

Patrick Sjöö

I natt pratade jag med ett Hammarby- och ett Djurgårdenfans.

Det var rejält upprörda på mig. Jag har nog inte förstått hur illa omtyckt jag varit där i dessa kretsar den senaste tiden.

Det tråkigaste är att det aldrig har varit min ambition att reta någon klubb. Framför allt inte två klubbar som jag gillar.

När vi avslutade samtalet var det inga hard feelings och fansen sa: ”Vi tycker att du borde berätta officiellt vad du sagt till oss i natt. Du har blivit framställd i media och bland fans på ett helt annat sätt”.

Då gör jag det!

Ni kommer säkert ihåg efterspelet då Djurgården besegrade Östersund på Jämtkraft Arena. På presskonferensen stegade en journalist från Mittmedia fram och ifrågasatte beteendet från supportrarna i Djurgården. Sportchefen Bosse Andersson pressades med frågor angående sångerna om att Brwa Nouri är våldtäktsman.

Själv så kände jag att det är bättre att fråga ett Djurgårdsfans varför man skriker dessa nidvisor. Nouri är ju faktiskt inte någon dömd våldtäktsman.

Djurgårdssupportern berättade om sin kärlek till laget och att man vill vara 12:e spelaren på läktaren. En supporter vill göra allt för att hjälpa sitt lag att vinna. Ibland ingår det i spelet att få en spelare ur balans för att hjälpa laget.

Jag tyckte att det var ett bra svar, även om jag inte tyckte att det var särskilt roligt att lyssna på ramsan.

Sedan fick Djurgårdssupportern berätta om sina synpunkter på Östersunds supportrar och om barn som skriker domarjävel.

Det var ju rätt klantigt av mig att plocka med det. Det var ju helt och hållet hans egna åsikter och handlade inte om Djurgårdsfans överlag.

Däremot sången om Nouri var det väldigt många som sjöng.

Men det jag också vill poängtera är att den intervjuade Djurgårdssupportern var noga med att säga att det är varje enskild individ som tar beslut vad denne vill sjunga på läktaren. Det är inte Djurgårdens IF som står bakom detta.

Djurgårdens IF har hört av sig till mig för att får kontaktuppgifter till den anonyme supportern. I ett mejl skriver de att de vill utbilda honom i Djurgårdens värdegrund. De har fått hans kontaktuppgifter, men om de har hört av sig vet jag inte.

Men åter till nattens samtal med en Djurgårdensupporter och en Hammarbysupporter.

Det var skönt att prata med dem och förstå att det faktiskt var jag som fick all skit från det som hände i Östersund. Jag tar gärna skit när jag gör fel, men i det här läget kändes det lite trist när det inte fanns någon ambition att vara elak.

Min ambition var aldrig att retas eller dra igång något bråk. Min enda fråga var ”varför sjungs denna visa?” Och jag fick ett svar. Punkt.

Det är säkert inte så lätt att hålla isär Mittmedia, ÖFK:s hemsida och Osdsport så jag kan kanske inte klaga över att jag fick all skit i knät även om jag tycker att det var orättvist.

Mittmedia får stå för sin intervju med Bosse Andersson, ÖFK:s kanslichef får stå för sin kritik mot Djurgårdens fans på ÖFK:s officiella facebooksida och jag får stå för den anonyma intervjun på osdsport.se. Precis som den som kastade öl och de som skrek hatramsor får stå för sina beslut.

Men som sagt. Skönt att förklara för dessa irriterande fans hur jag ser på läget.

Jag har alltid gillat Djurgården och har ett stort hjärta i klubben. Det fick jag framför allt då min vän Sören Åkeby coachade fram laget till två raka SM-guld. Att kritiken mot mig även svämmat över på Hammarby är ju också tråkigt då jag har flera vänner i klubben. Bland annat materialaren Anders Bitén från Östersund. Ni vet han som kör moped efter segrarna!

Jag hoppas att vi kan släppa det som varit och gå vidare. Min målsättning var aldrig att reta upp någon och Djurgården och Hammarby är väl de sista klubbarna där jag vill ha ovänner.

Visst finns det klubbar som jag inte gillar. Men dessa två ingår inte där.

Jag vill tacka Djurgårdssupportern och Hammarbysupportern som i natt fick mig att förstå att jag var så ogillad i dessa kretsar och som uppmanade mig att berätta min historia.

De berättade också tidningsuppgifter med påhittade citat från mig som lagt nytt bränsle på debatten.

”Det du berättat för oss tycker jag att du ska berätta officiellt. Att ha få prata med dig i natt har ju gett en helt annan bild”, sa Djurgårdssupportern.

Djurgårdssupportern, Hammarbysupportern och jag skildes som vänner. De berättade att jag blivit framställd i media på ett annat sätt än de åsikter de nu fick höra. De uppmanade mig att skriva om det här.

Nu är det gjort!

Nu kör vi vidare!

 

Title