Inget OS i Stockholm och Åre 2026

Jonas Solberger

Vinter-OS 2026 arrangeras i  Milano och Cortina. Det står klart efter måndagskvällens ceremoni i Lausanne, Schweiz.

På måndagskvällen offentliggjordes hur internationella olympiska kommittén IOK hade röstat kring vilken stad som ska få arrangera vinter-OS 2026. Sverige eller Italien var frågan. Det visade sig att vinter-OS för tredje gången kommer arrangeras i Italien, och för andra gången i Cortina. Den italienska orten, som nu sökte spelen tillsammans med Milano, arrangerade OS 1956. Även 2006, då i Turin, arrangerade Italien vinter-OS.

Den svenska delegationen på plats i Lausanne representerades av Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete.

– Jag vill gratulera Italien, Milano och Cortina. Vi slog er i kvalet till fotbolls-VM, men nu slog ni oss – så det är 1-1. Jag tror att ni kommer ha ett fantastiskt OS, sa Peter Eriksson från scenen i Lausanne.

Åres kommunalråd Daniel Danielsson (C) kommenterar beslutet i ett pressmeddelande från kommunen.

– Tråkigt för oss men framförallt tråkigt för den olympiska rörelsen då vi hade passat perfekt ihop med ambitionen om hållbara olympiska spel. För Åre kommun hade ett spel varit positivt men vi har redan en positiv utveckling och tillväxt så detta är inte avgörande på något sätt, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Title