Fd talangscout åt Arsenal: ÖFK kan skrälla

Niclas Lidström

Adrian Whale, 56 år har jobbat som talangscout för Arsenal med fokus på nordiska spelare och framför allt ungdomsspelare.

Han har själv varit ungdomsspelare i Arsenal på 70-talet.

Inför Europa League-matchen på torsdag höjer han ett varningens finger:

– ÖFK kan skrälla mot Arsenal!

Inför matchen på torsdag mellan ÖFK och Arsenal pratas det mycket om vilken inställning Arsenal kommer att ha i den här matchen. Och vilket lag som de kommer att ställa upp med.

Om det är någon som borde veta hur Arsenal tänker och hur de kommer att spela när de kommer upp till Östersund för att möte ÖFK är det Adrian Whale. Adrian Whale är född i England och har varit Arsenal trogen sedan barnsben.

– Jag var ungdomsspelare i Arsenal på 70-talet, jag var där några år, men var aldrig någon stjärna, berättar Adrian.

1983 kom han till Sverige för första gången, året efter flyttade han hit och fick då en roll som akademiscout i Norden.

Han har dessutom haft tränaruppdrag inom Hammarby, AIK och Djurgården. Både på dam- och herrsidan.

– Jag har alltid haft en tät kontakt med Arsenal som klubb och min uppgift har varit att vara talangscout för dem här i Sverige men också i Norden. Jag har varit runt i Norge och Sverige och tittat på unga spelare som kan vara aktuella för spel i Arsenal.

På torsdag är det alltså dags för Arsenal att möta ÖFK i den första matchen av två i Europa Leagues 16-dels final. Men frågan är om det här verkligen är en viktig match för Arsenal?

– Den här matchen kommer att vara väldigt viktig för Arsenal. Arsenals bästa eller enklaste väg att få spela i Champions League är att vinna Europa League. Matchen mot Östersund blir avgörande för att ta sig vidare mot det målet, förklarar Adrian.

Det spekuleras också om managern Arséne Wenger kommer att ställa upp med ett B-lag eller om det blir bästa laget som kommer till Östersunmd?

– Arsenal kommer att ställa upp med ett kraftfullt lag. Jag tror att startelvan blir den bästa möjliga som de kan spela med. Kanske plockar de in akademispelare på bänken. Men Wenger kommer att mönstra det bästa laget som de kan.

Det är mycket snö i Östersund, det kommer att bli några minusgrader.. Hur reagerar spelarna i Arsenal när de kommer upp?

– De är inte vana, men de är proffs och vet vad som gäller. Jag vet att de har scoutat ÖFK bra. De har koll på arenan, på vädret, förutsättningar med konstgräs och de vet hur ÖFK spelar. Men trots det är det är upplagt för en skräll, slår Adrian fast.

Adrian tror att det inte kommer att bli någon utspelning från Arsenals sida,

– Om man tänker logiskt ska Arsenal gå vidare, men jag har en känsla av att det kommer att bli mycket jämnare än vad många tror. ÖFK spelar bättre mot bättre lag när de har press mot sig och inte har några förväntningar på sig. De har en möjlighet att skrälla.

Adrian avslutar med att konstatera:

– Varför ska Östersund inte kunna skrälla mot Arsenal? Jag tror att de har en chans!

Title