En falks resa till Bilbao

James Goucher

Dagen började med att jag anlände till Arlanda klockan sju på torsdag morgon och där ser jag flera personer med ÖFKs matchtröjor och halsdukar. De var precis som jag på väg till Bilbao via olika flygplatser i Europa. Vid mellanlandningen i München såg jag ännu fler personer i rött och svart som alla var lika förväntansfulla som jag var. För några år sedan så var det extremt ovanligt att se någon i Östersund klädd i ÖFKs färger, men nu känns det som att varenda jämtlänning har en ÖFK-halsduk. Det är fantastiskt att vi har ett lag att vara stolta över.

Efter att ha landat i Bilbao och checkat in på hotellet så hann jag med en timmes sightseeing innan samlingen på Plaza Nueva. När jag vandrade runt Bilbao såg jag mängder med röd och svartklädda supportrar. Människor som jag aldrig träffat tidigare började spontant sjunga ”Vi har Bachirou” när jag gick förbi dem på gatan. Det är svårt att beskriva för de som inte var där, men det var verkligen ÖFK-halsdukar överallt. Det är fortfarande svårt att ta in att vi var så många som sexhundra ÖFK-supportrar i Bilbao.

Vid fyratiden så tågade vi i Falkarna in på torget Plaza Nueva med megafon och trumma och fick bra respons när vi drog igång några ramsor. På torget så intog vi god mat och dricka i 25 gradig värme. Det bjöds på underhållning av Patrik Zachrisson som bland annat fick Daniel Kindberg att komma upp på scen och sjunga. Det var även mäktig allsång till ”Rött och svart pumpar hjärtat”. Plaza Nueva var verkligen det perfekta stället att ha uppladdningen på då det fanns gott om plats, många restauranger och härligt väder. Jag har varit på många bortamatcher, men det här var den i särklass roligaste uppladdningen jag varit med om.

Det bästa med uppladdningen var att det var supportrar i alla åldrar från små barn till pensionärer. Medlemmar i Falkarna från alla delar av Sverige var på plats, samt även Falkarna München var där. Jag pratade bland annat med flera stycken Engelsmän utan någon tidigare koppling till ÖFK som läst om lagets lyckade kval till Europa League, och bestämt sig för att åka på den här matchen för att de var nyfikna på ÖFK. Jag träffade även flera personer från andra delar av Sverige som inte hade någon koppling till Jämtland men som börjat hålla på ÖFK. Det är fantastiskt hur många nya supportrar ÖFK har fått under senaste året.

Därefter så marscherade alla ÖFK supportrar i samlad trupp till arenan. Jag fick äran att gå längst fram med megafonen och det var riktigt mäktigt att se detta långa tåg med Falkar. Vi sjöng ramsor hela vägen och mängder med lokalbor stannade och tog kort. Det var riktigt roligt att se hur många som sjöng med i ramsorna och att se så många rödsvartklädda. Jag vill även ge en eloge till polisen som stoppade trafiken och gjorde att vi kunde ta oss till arenan snabbt och enkelt.

På arenan gjorde vi vårt bästa för att höras under perioderna hemmapubliken var tyst, men det är svårt att överrösta en så stor hemmapublik. Jag hoppas att spelarna hörde oss ner på planen. Det var synd att vi inte lyckade få med oss en poäng, men vi får ändå vara nöjda med läget i gruppen och hoppas på en vinst mot Luhansk i nästa match.

Sammanfattningvis kan jag säga att den här resan var ett minne för livet som jag aldrig kommer glömma. Tack till alla som var på plats och hjälpte göra denna dag så fantastisk. Det var en magisk dag med bra stämning, glada människor och härlig allsång. Nu ser jag fram emot resan till Berlin som jag hoppas blir minst lika rolig.

Title