DIF-supporter: – Vi ses säkert som svin i mångas ögon

Patrick Sjöö

Han har gått från värstingsupporter till att gå med sina barn på matcherna.

Här berättar han om sin syn på positiv supporterkultur.

– Vi ses säkert som svin i mångas ögon, men det tar vi. Vi älskar DIF och kan vi medverka från läktarhåll så att vårt lag vinner matcher så gör vi det, säger DIF-supportern Mattias.

Mattias har lagt slagsmålen bakom sig.

Nu går han som familjefar på Djurgårdens matcher, men han är med och hejar fram sitt lag oavsett vart på arenan han ser matchen.

Efter premiärmatchen mot ÖFK på Jämtkraft Arena framkom det mycket kritik mot DIF-upportrarna. Bland annat sjöng klacken att ”Brwa Nouri är våldtäktsman” och Ken Sema fick en öl över sig.

– Det är så det funkar. Är man fostrad i AIK och dömd för sexualbrott så får man ta att bli hånad och bespottad.

Men han blev ju dömd för ofredande och olaga tvång efter en inkilning då han var 15 år. När ni skriker våldtäktsman blir väl förtal?

– Ja, men då får ni väl arrestera de 2000 som sjöng då. Det var ju i alla fall en sexuell grej han gjorde så det är helt rätt att håna honom. Det han gjort ses i alla fall av mig, och övriga 1999 DIF-åskådare på plats i Östersund, som ett sexualbrott. Vi är ju den 12:e spelaren och kan vi få en motspelare ur balans så är det bra. Vi är där för att hjälpa laget att vinna matcher.

Och att kasta en öl på Ken Sema?

– Ja, det kastas öl mot motståndare och domare. Det kastas öl mot motståndarnas supportar. Det är en del av läktarkulturen för vissa. Rätt eller fel spelar ingen roll. Det sker och det är en enskild individ som gör valet och han eller hon får stå för konsekvenserna. Men jag kan tycka att det var lite skönt att ölen träffade för en gång skull. Det tillhör ovanligheterna.

Tycker du att det här är en positiv supporterkultur?

– Ja, verkligen. Positiv supporterkultur är när det brinner bengaler, när det blir en euforisk stämning och vår belöning för vårt jobb på läktaren är när laget vinner. I den euforin så tar känslorna ibland över för vissa och en öl kan offras.

ÖFK står för en positiv supporterkultur men har en annan värdegrund.

– Haha. Om man tycker att positiv supporterkultur är att kunna gå tre generationer på match och dricka saft och äta bulle så har man inte kommit långt. Läktarkultur bygger man inte genom att endast kritisera Djurgårdens supporters. Att ha halvtomma läktare i en allsvensk premiär visar bara att laget och dess supportrar är plast. Jag tycker att det är pinsamt att ens jämföra ÖFK:s läktarkultur med vår. Jag säger bara välkomna till högsta ligan och här är det vi som dominerar. ÖFK har gjort det sportsligt bra, men er supporterkultur är obefintlig.

Men Djurgårdens IF har väl en värdegrund som man ska hålla sig till?

– Ja, men det här handlar väl inte om Djurgårdens IF vad som händer på läktarna? Jag tycker inte att du ska blanda in Djurgårdens IF när det gäller vad enskilda personer gör på en läktare. Visst, Djurgårdens IF går ut och säger att man inte vill höra ord som hora, fitta och våldtäktsman på läktarna. Men vad ska de göra åt det? Djurgårdens IF kan aldrig hålls ansvariga för vad en enskild eller enskilda supporters sysslar med på läktaren. Föreningen stänger av de som döms i domstol eller bryter mot de överträdelser som är lagstadgade.

Men sportchefen Bosse Andersson sa att klubben jobbar med den här supporterkulturen!

– Jag såg det TV-inslag ni har lagt ut och måste säga att det var oerhört korkade frågor. När Andersson får frågan om det som skriks så säger han att  klubben inte står bakom det. Sedan kan man sätta punkt. Det måste vara mindre begåvade journalister som frågar Andersson vad DIF gör åt det här. De kan inte göra något åt vad enskilda människor väljer att skrika. Men man ville väl ha sensationsrubriker.

Skulle du ta med barn på matcher så de fick höra det här?

– Ja, självklart. Jag har haft med min son sedan har var sex år och vi har stått i klacken tillsammans. Jag har haft mycket diskussioner om skillnaden mellan att stå på en läktare och övriga livet. Jag ser inga problem att han skriker domarjävel på läktaren, men skulle aldrig acceptera om han sa något till en domare då han själv spelar match. Jag jämför livet på läktaren med att låta ungarna se filmer och spela tv-spel. Skillnaden måste förtydligas från oss föräldrar.

Foto: Ombrello

 

Title