Bachirou om tuffa tiden – funderade på att flytta

Patrick Sjöö

Skadan var nära att få honom att ge upp.

När han var som mest ledsen kom tankarna på att lämna Östersund och flytta hem till Paris.

– Det var en väldigt jobbig tid. Men jag tog mig igenom den. Nu leker fotbollslivet igen, säger mittfältsstjärnan Fouad Bachirou.

 

Fouad Bachirou, fostrad i Paris Saint-Germain, kom till ÖFK 2014 efter att ha spelat de senaste åren i skotska Greenock Morton.

Han blev snabbt en publikfavorit med sitt fantastiska spel på mittfältet. Många trodde att han snabbt skulle lockas iväg av någon större klubb i Europa.

Men under sommaren 2015 började skadeproblemen för fransmannen. Han ådrog sig en överansträngning i symfysen, där magmusklerna fäster i blygdbenet.

Han vilade i omgångar, men smärtorna kom hela tiden tillbaka.

– Jag spelade nog de sista 10-15 matcherna med mycket smärta. Jag ville så gärna hjälpa till men kom nog aldrig upp i mer än 80 procent av min kapacitet. Men vi lyckades ta oss upp till Allsvenskan så det var fantastiskt, säger Bachirou.

Det blev lång rehabilitering för Bachirou som kom ut redo för sin första säsong i allsvenskan. Men fem minuter in i andra halvlek mot Örebro kom smärtorna tillbaka. Då Bachirou lämnade planen så föll ÖFK ihop och förlorade med 2–4.

Det var inte exakt på samma ställe. Nu hade smärtan letat sig till lårmuskelns över infästning och en ny rehabperiod väntade.

– Då var jag verkligen ledsen. Jag ville, men kunde inte hjälpa till. Det var så frustrerande och då man är ledsen och man inte får göra det man älskar så kommer tankarna. I början av sommaren var det en period då jag funderade på att flytta hem. Jag hade ingenting att göra här i Östersund. Jag saknade ett socialt liv och min familj. Ja, det var riktigt jobbigt, berättar Bachirou.

Men han bestämde sig att försöka kämpa sig tillbaka. Och lyckades.

– Nu kan man väl säga att jag är 100-procentigt lycklig igen, säger Fouad Bachirou och skrattar.

Men han har också hunnit med några dagars rehabilitering även  i år efter en lite annorlunda skada. Ken Sema fick på ett bra skott under träningslägret i Salou, men bollen hamnade rätt i ansiktet på Bachirou.

– Jag blev knockad och föll ihop. Jag tappade medvetandet för en kort sekund och det känns otäckt så här efteråt. Det har jag aldrig gjort tidigare. Men jag hade bara ont i huvudet ett dygn efteråt så det gick bra.

Han har varit publikfavorit sedan han kom till ÖFK och supportrarna har också en egen sång om honom.

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde den första gången och otroligt hedrad. Det är oerhört kul, säger Bachirou och berättar en rolig episod:

– Jag har en kompis i Stockholm och det var en hantverkare som skulle hjälpa honom med något i lägenheten. De började att prata fotboll och då berättade min kompis att han hade en vän som spelade i Östersund. När hantverkaren fick reda på vem det var så började han att sjunga sången om mig (skratt).

Det är är dock inte den enda sången om Bachirou. Det finns en till som fram till nu inte har varit känd.

– Ja, jag har ju spelat några landskamper med Komorerna och då har min familj gjort en sång om mig. Min mamma kommer från Komorerna så därför kan jag representera dem. Hela släkten har varit på plats när vi har spelat hemmamatch och de sjunger och har bilder på mig. De är stora supportrar, säger Bachirou och skrattar.

20-29 mars är det dags för kvalificering till Afrikanska Mästerskapen mot Mauritius och ÖFK har precis givit Bachirou klartecken att få åka.

– Det ska bli oerhört kul. Det är ju ganska tätt inpå Allsvenskan som drar igång 1 april så jag var väl inte säker på att jag skulle få ett positivt besked från klubben, säger Fouad Bachirou.

Under försäsongen har han spelat mycket och är ett av av skälen till att ÖFK spelar kvartsfinal i Svenska Cupen mot Trelleborg på lördag.

– Förra året hade jag ju ingen försäsong så nu känns det verkligen bra att vara igång. Jag är väldigt laddad för säsongen, men Svenska Cupen är också väldigt viktig för oss, säger Fouad Bachirou som tidigare inte har haft någon större koll på cupen.

– Jag har faktiskt inte haft koll på cupreglerna förrän i år. Det är ju nu jag inser vilken genväg det här kan vara mot Europa. Just nu är vi tre matcher från europaspel så givetvis fokuserar vi hårt på cupen.

På lördag väntar Trelleborg klockan 16.00 hemma på Jämtkraft Arena och ÖFK är storfavorit att ta sig till semifinal.

– Men vi bryr oss inte så mycket om vad folk tror. Vi går aldrig in till matcher och tänker “idag blir det lätt eller idag blir det svårt.” Vi förbereder oss på samma sätt inför varje match och går in med inställningen med att vinna. Gör alla sitt jobb så har vi alltid chans att vinna, säger Fouad Bachirou.

På lördag kanske du får höra sången om dig själv igen?

– Haha. Ja, kanske det. Jag hoppas att vi får hjälp av publiken att ta oss till semifinal även om det är kallt att titta på fotboll den här årstiden. Jag fryser ju trots att jag rör mig, så man kan ju ana hur det är på läktaren. Men vi behöver publiken så jag kan bara hoppas på att de ställer upp på lördag, säger Fouad Bachirou.

 

Title